14 Октомври, 2024 09:34 1 035 21

Най-бедните държави в света с рекордни нива на дълг от 2006 г.

  • бедни страни-
  • дълг-
  • рекордни нива

Доклад на Световната банка: Икономиките на най-бедните нации са по-слаби след пандемията

Най-бедните държави в света с рекордни нива на дълг от 2006 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Световната банка съобщава, че най-бедните 26 държави в света са изправени пред най-високите нива на дълг от 2006 г. насам, а техните икономики са по-слаби в сравнение с периода преди пандемията от COVID-19. Това е посочено в нов доклад на институцията, публикуван преди годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Сред тези 26 държави са някои от най-бедните в света, включително Бурунди, Южен Судан и Малави. Например, Бурунди има брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението около 221 щатски долара, което я поставя сред най-бедните нации. В Южен Судан БВП е около 275 долара, а в Малави – 439 долара на човек. Тези държави са силно засегнати от вътрешни конфликти, липса на инвестиции и слаба инфраструктура.

Докладът подчертава, че тези нации са особено уязвими на природни бедствия и външни шокове, като над две трети от тях са в състояние на въоръжен конфликт или изпитват затруднения в управлението на обществения ред.

Повечето от тези държави се намират в Субсахарска Африка, включително Етиопия, Чад и Конго, но списъкът включва и Афганистан и Йемен. Въоръжените конфликти и проблемите с поддържането на обществения ред възпират чуждестранните инвестиции.

Натрупаните природни бедствия през последното десетилетие са довели до средни годишни загуби от 2% от БВП за тези държави, което е пет пъти повече от средното за страните с по-нисък среден доход.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 12 Отговор
    Държавата Боко я чака същата съдба, само да приключат с нея, в кратки срокове, шарлатаните и бившият кмет на Хаити.

    Коментиран от #2

  • 2 Загрижен

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Кажи сега бате, колко пари ще са нужни на твоята скъпа родина да сложи камери във всяко училище? Щото едно птиченце ми прошепна че две македончета от първи клас в квартал Гьорче Петров в Скопията, изнасилили свой съученик. Викам много развити тези, от първи клас почват. Накрая се оказа че извършителите са албанчета, а другия бил от рода на Александър Велики. Изглежда бате гена си казва думата. И първокласниците македонци знаят своята ориентация и се подлагат на албанците.
  • 3 Международен Въздушен Балон

    14 0 Отговор
    Нито световната банка е световна, нито МВФ е международен. Това са финансови институции, създадени след втората световна война, в полза на САЩ, ю кей и още няколко западноевропейски държави плюс Япония. Без да включват СССР, КНР, Индия, Бразилия и цяла Африка, нито са "световни", нито "международни".
  • 4 е и нашта е подобно

    9 0 Отговор
    за 2 реактора, 9-10 заема , за зелената сделка са милярди .
  • 5 ...

    5 0 Отговор
    Докато нивото на дълг не е фактор защото в развитите страни дълга се ползва за увеличаване на БВП, то ниското БВП е доста важен фактор за една държава. Още повече БВП на глава от населението. Реално това е показател за управляващите на една държава. Всичко друго е бошлав работа и пропаганда.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Бурунди има БВД 202% спрямо БВП,
    а ШВЕЙЦАРИЯ има съотн. 250% ‼️‼️

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 честен ционист

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да, ама у Швейцария има как бързо да покриеш този дълг, докато у Бурунди и неродените деца на децата на тия, де са теглили заемите не могат да ги върнат, също както Баце натовари Ганчо с по 66 хил USD на калпак, и после шарлатаните с по още 10 хил.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    това няма никакво значение когато си изработил на човек по 221 щатски долара продукт НА ГОДИНА. Колко пари според тебе ще отидат за човека който ги е изработил и пак западали ще им е виновен
    Швейцареца изработва продукт за 91,932 щатски долара на година. Кой според тебе ще живее по-добре и кой... Шорош или Ротшилдите или Израелците или САЩ или кой ще набедиш за това за да махнеш отговорността от държавните ръководители.

    Коментиран от #14

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Бързо, бързо , колко да е бързо 🤔БВД на САЩ само расте, при това в геометрична прогресия ‼️
    "Богатите" длъжници НЕ ИЗПЛАЩАТ , а трупат още дълг ❗
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    При 100% съотн. и на двете страни би им трябвала ЕДНА година целия БВП ❗
    Според теб явно едната може да увеличи Десет пъти своя годишен БВП❗
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "хе хе хе":

    Не скачай от високо в плиткото‼️
    Колко процента е днес БВД на Лихтенщайн ❓
    Всичко е гимнастика на финансови мошеници ❗

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 13 име

    1 0 Отговор
    На островите е същата работа. Обединеното кралство върви на долу от 2009г. Но след пандемията и помощта за киевската хунта нещата са още по-зле. Така че не са само най-бедните.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Дубрутру! И като няма никакво значение защо е тази олелия 🤔

    Коментиран от #20

  • 15 1984

    2 0 Отговор
    Хм, да се чуди човек защо ли са най-бедни.... Според правоверния евроатлантизъм в тези и подобните на тях държави всички тъмнолилавички са инжИнери, лекари, ядрени физици или поне гениални програмисти. Съгласно евроатлантическата доктрина - трябва спешно да ги докараме в Европа, за да прокопсаме и ние.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    олелия е само за путлерстите който веднага скачат на барикадите с голи тела.
  • 21 паси идиота

    3 0 Отговор
    Не напразно има една казват " Когато 3 Евреина се съберат те създават "Международен " съд, офис, фирма, " без значение в коя област функционира ще бъде бесспорно "Международен ."
Новини по държави: