Last news in Fakti

25 Март, 2024 03:08 2 519 41

25 март 1821 г. Гърците в Пелопонес въстават срещу Османската империя

  • гърция-
  • въстание-
  • османска империя

Първоначално Великите сили се опасяват, че гръцкото въстание може да наруши политическото равновесие, но постепенно се виждат принудени да се намесят

25 март 1821 г. Гърците в Пелопонес въстават срещу Османската империя - 1
Снимка: Архив

На 25 март 1821, патренският митрополит Герман благославя знамето със син кръст на бял фон. Именно издигането на този флаг поставя началото на бунта на гърците срещу османското владичество, започнал официално през пролетта на 1821 година. Девизът на въстанието гласи „Свобода или смърт“, припомня "Дойче веле".

Поданици втора категория

Гърците живеят като поданици на Османската империя в продължение на почти четири века. Но част от тях се радват на специални привилегии - най-вече търговците и православното духовенство. Официалният църковен език е гръцкият, а гръцките елити имат сравнително лесен достъп до османските йерархии. Тези елити са концентрирани в истанбулския квартал „Фанар“, където е и седалището на Вселенския патриарх - оттам идва и определението „фанариоти“. Дълбоката историческа травма от превземането на Константинопол през 1453 година се помни, но в началото на 19 век не всички гърци са убедени, че османското владичество трябва да бъде отхвърлено. Тези настроения се дължат най-вече на сравнителната автономия при практикуването на православната религия и на споменатия факт, че гръцките елити имат достъп до високи позиции в османското управление.

В същото време широки слоеве от гръцкото население живеят в бедност, селяните работят като арендатори за крупни турски земевладелци, нямат право да носят оръжие или да яздят кон и плащат по-високи данъци от мюсюлманите. Християните, които отказват да приема исляма, си остават поданици втора категория.

Гръцкото въстание срещу Високата порта започва от Пелопонес, където бунтовниците успяват бързо да превземат няколко града. Така удря часът на насилието. Османската власт е отслабена, а в планинските региони думата имат местните гръцки велможи, едри земевладелци, мелничари и предводители на кланове. Те си имат и собствени „бойни групи“, калени в битките на традиционното кръвно отмъщение. Към тях се присъединяват и обикновени разбойници, които представят грабежите си като борба срещу турците. В тази връзка германският „Зюддойче Цайтунг“ цитира мюнхенската историчка Мари-Жанин Калич, която говори за бруталните действия на бунтовниците срещу мюсюлманското население и припомня, че в Триполица въстаниците са изклали повече от 6000 души: „Пленници почти не се взимат“.

Османската власт отговаря със същата бруталност. По време на Великденското богослужение Вселенският патриарх Григорий V е извлечен от черквата в Цариград, линчуван от разгневена тълпа и обесен на черковните двери, където трупът му дни наред храни птиците. Изклани са и много фанариоти, а това допълнително задълбочава напрежението между мюсюлмани и християни, което все повече хора припознават като сърцевина на бунта. През декември 1821 година, когато в редица региони битките все още продължават, се конституира първото гръцко Национално събрание, което на 1 януари 1822 година обявява независимостта на страната.

В Западна Европа гръцкото въстание предизвиква изблик на солидарност и дори ентусиазъм. Възникват дружества за подкрепа, пишат се манифести, събират се пари в подкрепа на въстаниците. В дъното на тази реакция е зародилият се относително скоро горещ интерес към древна Елада като люлка на европейската култура и демокрация. Сред най-ентусиазираните привърженици на гръцката независимост са британските поети-романтици Пърси Шели и лорд Джордж Байрон, който дарява цели 4000 паунда за оборудване на гръцката флота, а през 1823 година сам се присъединява към освободителното движение. Байрон дори поема командването на бригада от елитни войници, но не умира героично в боя, а от треска. Въпреки това гърците и до ден-днешен го боготворят като национален герой.

Независимо от западната подкрепа обаче въстаниците изпадат във все по-голямо затруднение. През февруари 1825 година на Пелопонес акостира 17-хиляден корпус от Египет, който е обучен от френски военни специалисти. Тази войска превзема обратно голяма част от Пелопонес и затваря обсадата на морската крепост Месолонги. Защитниците на крепостта правят отчаян опит да пробият обсадата и да избягат, но планът се проваля и останалите зад стените бунтовници се самовзривяват.

Началото на края на Османската империя

Първоначално Великите сили се опасяват, че гръцкото въстание може да наруши политическото равновесие, но постепенно се виждат принудени да се намесят. През юли 1827 Англия, Русия и Франция се споразумяват и на първо време правят опит за посредничество. Планът им е Гърция да стане автономна държава вътре в Османската империя. След като султанът не приема това предложение, трите държави побеждават османско-египетската флота край Наварин и французите превземат Пелопонес. Именно морската битка край Наварин се смята за началото на края на Османската империя. Пак тогава възниква и пословичният „Източен въпрос“ (пряко засягащ и България), който в крайна сметка е и една от причините за Първата световна война.

След битката край Наварин сред гръцките бунтовници постепенно настъпват разногласия. Националното събрание решава да издигне опитния дипломат и бивш руски външен министър граф Йоан Каподистрия за регент, но на 9 октомври 1831 година противниците на това решение го убиват. Европейците обаче искат да възстановят стабилността и взимат решение да превърнат Гърция в монархия.

Трите велики сили, които са замесени в конфликта, имат различни интереси. Русия набляга на „православното братство“, но всъщност традиционно се опитва да постави под свой контрол проливите, докато Франция и Англия гледат да ограничат влиянието на руския император в региона. Тъкмо поради тези напрежения трите сили в крайна сметка се споразумяват за компромисен кандидат за гръцкия престол: 17-годишния баварски принц Ото фон Вителсбах. Това решение не е съвсем по вкуса на ковачите на гръцкото освобождение, но Националното събрание все пак го избира за крал на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 За да

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    разбереш, защо не е странно, трябва да попрочетеш туй, онуй.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ивелин Михайлов

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    И това го пита човек, който дори не знае как се пише въстание правилно..

    Коментиран от #6

  • 5 Българин

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Заради такива подметки като тебе бих се върнал назад във времето и бих казал на царя изобщо да не ни освобождава..
  • 6 ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ивелин Михайлов":

    А, това е отговор на човек, който знае как се пише въстание правилно...
  • 7 Истината,

    12 3 Отговор
    ама само половината. Гърция печели независимост и като следствие от руско-турската война 1828-1829, както и Сърбия автономия. Ама по-добре да не ги знаете тези неща.

    Коментиран от #9, #25

  • 8 Иван

    14 5 Отговор
    Турците, които отказват да приемат Християнството, трябва да бъдат поданици втора категория.

    Коментиран от #11

  • 9 Германец

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Истината,":

    Ми щото по време на тези войни вие спите както винаги 😉 нито въстания, нито нищо хахахах 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иване,

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    много елементарно, бе моето момче. Ако султанът гледаше на нещата като теб, сега щеше да си Асан.
  • 12 Историк

    25 4 Отговор
    В гръцкото въстание участват 120 хиляди, в сръбските участват 100 хиляди, а в Априлското участват 10 хиляди.. гръцкото продължава 6 години, а Априлското 40 дена.. правете си сметките 😉 затова гърците и сърбите са националисти, а българите плюят по собствената си държава.. щото реално им е подарена от русия, а не извоювана с въстания

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 13 Германец

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Народ, който не знае как се пише въстание, няма как да направи такова 😉
  • 14 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    А ти боклук защо не помогна на братята руснаци във войната им срещу Япония през 1905та година?
  • 15 Чукче

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Германец":

    не читател, чукче писател.
  • 16 Българин

    5 4 Отговор
    В западната литература не пише априлско въстание, а априлски безредици..

    Коментиран от #19

  • 17 Иван

    1 5 Отговор
    Началото на края на Аллах е Возкресението на Исус Христос.
  • 18 Град Симитли

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Важното е, че "браския" английски народ ни се е притекъл на помощ, начело с вуйната на лорд Гордън Байрон!
  • 19 Иван

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    А гнусните смрадливи еврейски сатанински хазарски сп.ер.ми Виктория Нюланд и гнусното еврейско същество Джордж Шорош ще ги наречат априлски терористи.

    Коментиран от #21

  • 20 Кирил петков

    13 4 Отговор
    Сега като сменим учебниците ще пишем за руските поробители, европейските освободители и априлските терористи хехе продължаваме подмяната!
  • 21 Пишеш

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    за православие, а се давиш в злоба. Що така? Те са несъвместими.

    Коментиран от #22

  • 22 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пишеш":

    Соросоидните из..рррроди се давят в злоба......и чалга.........и пошлост.

    Коментиран от #23

  • 23 Моли

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    се за враговете си. Не съм го казал аз.
  • 24 Име

    1 0 Отговор
    Имаше честване на това събитие, тук в София, но - беше много претъпкано.
  • 25 Крум

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Истината,":

    Така е, но защо след като Турция подписва капитулация в Одрин, руснаците се оттеглят и дори предават/унищожават/ опита за освобождаване. ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА в Търново е разбита, а капитан Мамарчев арестуван и предаден на турците. Умира на остров Самос.

    Коментиран от #27

  • 26 Д'мин

    5 0 Отговор
    Първо знамето не е било "знамето със син кръст на бял фон" а обратното, на син фон бял кръст. Второ първия гръцки крал не е "17-годишния баварски принц Ото фон Вителсбах" а Отон Фридрих Лудвиг, първият е бил малко лудичък. И трето списвачите тука си ги праскате щуротиите "едно към гьотере"!
  • 27 Хамсал

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Крум":

    Круме, Крумеее-"руснаците се оттеглят и дори предават/унищожават/ опита за освобождаване. ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА..." какво общо има Велчовата завера от 1835г. с гръцкото освобождение от 1821г.?
  • 28 00001

    1 2 Отговор
    Русия води 12 войни с Османската Империя,всеки път като започва война войната им е освободителна, И всеки път подтиквата населението на България към бунт и съботаж за да помогнат за освобоженеито си на Дядо Иван. За да може дядо Иван да заграби и постигне това което иска,през 1829 Дадо Иван получава от дядо Осман Кавказките провинции около черно море,след войната за независимост на Гърция.Пушките закупени в Русия и Румъния за въстанието в България са запорирани и конфискувани от Руското правителство,Предвордитела на Бунта капитан Мамарчев е аресуван от Руснаците и затворен,А населението подпомагащо дядо Иван за пореден пъте изселено а част самостоятелно е емигрирало в Украина и бесарабоя за да не бъде изклано след напускането на Освободителите Руснаци, Които сключват мирен договор в Одрин 1829г.Но България пак не е свободна нищо че Руснаците имат решителна победа.
  • 29 00001

    1 0 Отговор
    Русия беше принудена от Кримската война да се откаже от амбициите си да завладее османската столица Константинопол и да поеме контрол над Босфора. Вместо това реши да се съсредоточи върху придобиването на власт на Балканите. Населението на голяма част от Балканите е славянско, както и руснаците. Те също следваха главно източноправославната църква, както и руснаците. Когато нови движения в Русия, като това на славянофилите, започнаха да навлизат в региона, той стана развълнуван и склонен към революция. Когато правителството в Константинопол се опита да предприеме мерки за предотвратяване на икономически колапс в цялата империя, това предизвика бунт в Херцеговина през 1875 г. Бунтът в Херцеговина бързо се разпространи в Босна и след това в България. Скоро Сърбия също влиза във войната срещу турците. Тези бунтове са първият тест за новата модерна османска армия
  • 30 00001

    2 0 Отговор
    Въпреки че не отговаряха на западноевропейските стандарти, армията се биеше ефективно и брутално; по време на войната османците извършват клането в Батак през 1876 г. Джанюариъс Макгахан, журналист от New York Herald и лондонския The Daily News, пише за ужасните събития след посещението си в Батак с Юджийн Шуйлер. Според повечето източници само в Батак са избити около 5000 души.Общият брой на жертвите в Априлското въстание според повечето оценки е около 15 000, което се потвърждава от доклада на Юджийн Шуйлер, публикуван в The Daily News, според който най-малко 15 000 души са били убити по време на Априлското въстание през допълнение към 36 села в три области, които са погребани. Според Доналд Куаерт около 1000 мюсюлмани са били убити от българи християни и съответно 3700 християни са били убити от мюсюлмани
  • 31 Гърция си

    2 0 Отговор
    извоюваха свободата с много СЕКС
  • 32 00001

    1 0 Отговор
    Скоро балканските въстания започват да отслабват. В Европа вестниците бяха пълни със съобщения за османски войници, убили хиляди славяни. Дори във Великобритания Уилям Юарт Гладстон публикува своя разказ за османските зверства в своята книга „Български ужаси и въпросът за изтока“. Въстанията създават шанс за Русия и (княз Горчаков) и Австро-Унгария (граф Андраши), които сключват тайното Райхщадско споразумение на 8 юли 1876 г. за разделянето на Балканския полуостров в зависимост от резултата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 00001

    1 0 Отговор
    На следващата година започва нова руско-турска война. Въпреки че се бият по-добре от всякога, модернизираните османски армии все още не са равни на руската имперска армия. Този път помощ от чужбина нямаше; всъщност много европейски нации подкрепиха руската война, стига тя да не се приближи твърде много до Константинопол. Десет месеца и половина по-късно, когато войната приключи, епохата на османското господство над Балканите приключи. На Балканите руската армия, преминавайки река Дунав, превзема прохода Шипка. Турската армия на Осман Нури паша след упорита борба се предава при Плевна. След това руската армия преминава Стара планина, разбива останалите турски войски и достига подстъпите към Константинопол. В Кавказ турската армия удържа руската офанзива, но след поражение в битката при Аладжа се оттегля към Ерзурум, след което руснаците превземат Карс. В Черно море османският флот имаше колосално предимство, тъй като флотът на руския Черноморски флот не се беше възстановил от Кримската война. Въпреки това военните действия на Черно море в тази война не са важни.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да Живее Гърция

    2 2 Отговор
    Гърция над Всичко
  • 37 00001

    1 0 Отговор
    В отговор на руската близост до проливите, британците, против волята на новия султан Абдул Хамид II, се намесват във войната. Голяма оперативна група, представляваща британското военноморско надмощие, навлезе в пролива на Мармара и закотви както пред двореца Долмабахче, така и към руската армия. Разглеждайки перспективата за влизане на Великобритания във войната, руснаците решават да разрешат спора. Договорът от Сан Стефано дава независимост на Румъния и Черна гора, Сърбия и Русия получават допълнителна територия, Австро-Унгария получава контрол над Босна, а България получава почти пълна автономия. Надеждата на султана е, че другите велики сили ще се противопоставят на такава едностранна резолюция и ще се проведе конференция за нейното преразглеждане. Надеждата му става реалност и през 1878 г. се провежда Берлинският конгрес, където Германия обещава да бъде „честен посредник“ при преразглеждането на договора. В новия договор българската територия е намалена и военните обезщетения са отменени. Конференцията също отново навреди на англо-османските отношения, като даде на британците остров Кипър. Докато беше раздразнен от британския министър-председател Бенджамин Дизраели, султанът нямаше нищо друго освен похвала за Ото фон Бисмарк, който наложи много от големите отстъпки на Русия. Тези близки германо-османски отношения ще продължат до края на двете империи.
  • 38 Даа!

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Един форумец,да напише горчивата истина.И тогава,та до днешно време,сме си едни и същи мърди,покорни и индивидуалисти до извратеност..
    Аз да оцелеем! ..Поздравления!
  • 39 копи пейст

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
  • 40 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко от Охрид с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.
  • 41 Колокотронис

    1 0 Отговор
    Питайте турцета какви им се случи в Триполица!Бягали но били бавни
Новини по държави: