Отидете към основна версия

1 335 14

Израел обстреля сирийския град Латакия, удари кула на Мироопазващите сили в Ливан

  • сирия-
  • ливан-
  • израел-
  • удари

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с израелския си колега Йоав Галант

Снимка: YouTube

Израелски удар, насочен към сирийския средиземноморски пристанищен град Латакия, рано днес е довел до пожари, съобщи сирийската агенция САНА, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пожарникари работят по потушаването на пожарите, съобщава агенцията.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че противовъздушната отбрана на страната е отразявала атаката на израелски цели над Латакия.

Израел нанася удари срещу свързани с Иран цели в Сирия в продължение на години, но увеличи броя на тези нападения след 7 октомври миналата година, когато въоръжената групировка "Хамас" извърши нападение на израелска територия, посочва Ройтерс.

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) заявиха, че израелски танк е открил огън по една от наблюдателните им кули в Южен Ливан днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Тази сутрин миротворци на позиция близо до Кафр Кила наблюдаваха танк "Меркава" на ЦАХАЛ [Израелските сили за отбрана], който откри огън по тяхната наблюдателна кула. Две камери бяха унищожени и кулата бе повредена", се казва в изявление на ЮНИФИЛ. "Отново ставаме свидетели на директен и очевидно умишлен обстрел на позиция на ЮНИФИЛ", се добавя в изявлението.

ЮНИФИЛ призова израелската армия и всички участници да гарантират безопасността и сигурността на служителите и имуществото на ООН и "винаги да уважават неприкосновеността на съоръженията на ООН".

Мироопазващите сили на ООН в Ливан са подлагани на обстрел няколко пъти през последните дни и най-малко четирима техни служители бяха ранени. Израелски танкове също така разбиха главния портал на база на ООН в Южен Ливан в неделя.

Израел обвинява подкрепяната от Иран военна групировка "Хизбула", че използва районите около базите на ЮНИФИЛ за собствените си цели.

ЮНИФИЛ наблюдава пограничния регион между Израел и Ливан от 1978 година. В мисията участват повече от 10 000 военнослужещи от над 50 страни.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с израелския си колега Йоав Галант. Двамата обсъдиха операциите на Израел в Ливан и хуманитарната ситуация в Газа след писмото от Вашингтон до Израел, изпратено по-рано тази седмица, в което се настоява за подобряване на хуманитарната ситуация в палестинския анклав, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Министърът насърчи правителството на Израел да продължи да предприема стъпки за справяне с тежката хуманитарна ситуация, като отбеляза неотдавнашните действия на Израел за увеличаване на количеството хуманитарна помощ, влизаща в Газа“, се казва в изявление на Пентагона.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини