Отидете към основна версия

3 566 81

Израел публикува видеозапис на последните мигове на лидера на "Хамас"

  • хамас-
  • яхия синуар-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа

В продължение на месеци специализирана елитна оперативна група издирваше водача на терористите, стоящи зад атаките от 7 октомври

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел публикува видеозапис на последните мигове на лидера на "Хамас" Яхия Синуар, гласи заглавието на британския в. "Гардиън", предаде БТА.

На кадрите, заснети от дрон, Синуар е сам в апартамент в Газа, чиито стени са разрушени от обстрела. Той седи прегърбен на стол, покрит с прах, с ранена дясна ръка, а главата и лицето му са закрити от шал. Видеото показва как Синуар хвърля пръчка над главата си по посока на приближаващия дрон. След това военните изстреляли още един снаряд по сградата, което я срутило върху лидера на "Хамас".

Към момента на заснемане на кадрите Синуар е бил идентифициран само като боец, заяви израелският военен говорител Даниел Хагари. Той каза, че у Синуар са намерени бронежилетка, гранати и 40 000 шекела (10 707 долара).

През последните месеци от живота си главният организатор на нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г., което доведе до войната в Газа, изглежда е престанал да използва телефони и други средства за комуникация, които биха позволили на мощните израелски разузнавателни служби да го проследят, подчертава "Гардиън".

"След като цяла година издирваше най-търсената си мишена в тунелите на "Хамас" под Газа, изглежда, че Израел е намерил целта си по време на случайна среща по разрушените улици на крайбрежната ивица", отбелязва от своя страна британският в. "Телеграф".

В продължение на месеци специализираната елитна оперативна група издирваше водача на терористите, стоящи зад атаките от 7 октомври миналата година. Смяташе се, че той е скрит дълбоко под земята. Израелските войници първо извикали танк, стрелял по сградата с бойци, която се срутила. Едва след като открили три тела в развалините, войниците били изненадани, че единият мъртвец изглеждал добре познат.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вече заяви, че страната му "ще достигне до всеки терорист и ще го ликвидира". Той добави цитат от библейската "Книга на Левит": "И ще гоните враговете си, и те от меч ще паднат пред вас" (26:7). Видеоклип, публикуван от израелски вестник, показва как хора на плаж в Тел Авив ръкопляскат и се радват, след като един от тях казва по високоговорител "Сбогом, Синуар".

Израел беше обявил Синуар за "ходещ мъртвец" и го нарече "лицето на злото", като обеща, че той ще бъде ликвидиран след нападенията, при които бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души и отведоха около 250 заложници в Газа. Но досега той оставаше неуловим.

Съзнавайки, че Израел се приближава към него, и след като е видял няколко от другарите си да загиват при израелски удари, Синуар отдавна беше решил, че няма да преживее войната, отбелязва "Телеграф". Но освен по-фаталистичен, той е ставал и все по-малко гъвкав. Смяташе се, че той е бил решен да види как Израел се забърква в по-широк регионален конфликт, който да принуди Бенямин Нетаняху да отслаби офанзивата си в Газа, като не е имал намерение да постигне каквото и да е споразумение с Израел за прекратяване на конфликта.

Тялото на лидера на "Хамас" беше прехвърлено в морга в Тел Авив. В момента издирването е насочено срещу брата на Синуар - Мохамед, както и всички военни командири на "Хамас", отбелязва френският в. "Фигаро".

Началникът на генералния щаб на армията генерал Херци Халеви заяви, че войната "няма да приключи", докато не бъдат заловени всички виновници за случилото се на 7 октомври миналата година и не бъдат върнати "всички заложници", държани в Газа, припомня френското издание. "Синуар е мъртъв. Ще спрат ли боевете?", гласи изчерпателното заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Френският в. "Монд" от своя страна обръща внимание на реакцията на Иран. Представителството на страната в ООН заяви, че смъртта на Синуар "ще укрепи духа на съпротивата" срещу Израел. "Той ще стане модел за младежите и децата, които ще продължат по пътя на освобождението на Палестина. Докато окупацията и агресията продължават, съпротивата ще продължи", увериха иранските представители. В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху определи ликвидирането на Синуар като "началото на края" за войната в Газа, посочва "Монд". Той заяви, че войната може да свърши "още утре", ако "Хамас" сложи оръжие и върне израелските заложници. "Това е добър ден за Израел, за САЩ и за света", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от в. "Ел Ей таймс".

Вицепрезидентката Камала Харис, която води кампания за президентския пост в щата Уисконсин, заяви от своя страна, че смъртта на Синвар "ни дава възможност най-накрая да сложим край на войната в Газа", посочва изданието. Въпреки че Израел е подложен на голямо международно осъждане за страданията на цивилното население, включително обвинения във военни престъпления, американски и израелски официални лица смятат, че Синуар е до голяма степен отговорен за смъртта и разрушенията, понесени от палестинците и за осуетяването на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. "Той се отнасяше към собствения си народ, палестинците от Газа, така, сякаш всички са готови да станат мъченици - само че никога не ги попита дали искат да станат мъченици", заяви опитният дипломат Денис Рос в "Екс". "След като лидерите на "Хамас" в Газа са изчезнали, Израел трябва да каже, че ще прекрати войната, при условие че заложниците бъдат освободени", добавя той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.

Свързани новини