Отидете към основна версия

2 498 10

Румъния вдигна изтребители след нарушаване на въздушното пространство от неидентифициран обект

  • румъния-
  • въздушно пространство-
  • изтребители

Военните усилия за наблюдение са активирани след сигнал за дрон над Черно море 

Снимкa: БГНЕС

Румъния вдигна вчера четири изтребителя след като неидентифициран обект наруши въздушното ѝ пространство в югоизточната част на страната, близо до Черно море. Съобщението е направено от Министерството на националната отбрана, цитирано от Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Радарната система за наблюдение на румънските въоръжени сили е засякла около 17 часа местно време малък обект, вероятно дрон, който се е движел над Черно море в посока Румъния. Страната е член на ЕС и НАТО и е засичала преди руски дронове, навлизащи в нейното въздушно пространство, докато Москва атакува украински цели в региона. Фрагменти от руски дронове многократно са откривани на румънска територия близо до границата с Украйна.

Вчера в отговор на инцидента два испански изтребителя F-18 и два румънски F-16 бяха изпратени да наблюдават обекта. Според сигналите от радарите, той е преминал в румънското въздушно пространство близо до крайбрежното населено място Ефорие Норд, окръг Констанца, и е навлязъл до 14 километра навътре в Румъния. Изтребителите не са успели да забележат целта, която скоро е изчезнала от радарите. Разследване на възможното място на падане е планирано да започне днес.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: