Отидете към основна версия

1 987 28

Москва: В "плана за победа" на Зеленски няма нито план, нито победа, а пореден вик за помощ

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Русия призова своите приятели и партньори да не подкрепят предложението на украинския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предупреждава своите приятели и партньори да не подкрепят „плана за победа“, промотиран от Киев. Това е ултимативна инициатива, заяви Алексей Полишчук, директор на втория отдел на страните от ОНД на Министерството на външните работи, предаде РИА Новости.

„В „плана за победа“ на Зеленски няма нито план, нито победа, както в неговата „формула за мир“ нямаше нито мир, нито формула, а в „мирната среща“ в Бюргенщок – нито мир, нито среща на върха. Предупреждаваме нашите приятели и партньори да не подкрепят тези ултимативни инициативи и формати, в които те се опитват да бъдат въвлечени с методи на измама и натиск“, каза Полишчук.
Самият факт на представянето на „план за победа“ дезавуира изявленията на киевското ръководство за желанието за мир, тъй като същността му е в максимална ескалация на конфликта, отбеляза дипломатът.

„Това, което Зеленски се опита да продаде под прикритието на „план за победа“ по време на последните си обиколки в Съединените щати и Западна Европа, а след това представи във Върховната Рада и на срещата на върха на ЕС, прилича на поредния вик за помощ“, добави Полишчук.

На 16 октомври Зеленски представи на Радата т.нар. „план за победа“, който включва пет точки и три секретни допълнения. По-конкретно, първата точка предполага поканата на Украйна за членство в НАТО с последващо членство, втората - премахване на ограниченията за удари с оръжия с голям обсег на руска територия, третата - разполагането в Украйна на „цялостен пакет за неядрено сдържане“. на Русия.

Документът съдържа и няколко секретни клаузи в приложенията, за които украинският президент предпочете да не говори.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова, коментирайки „плана за победа“, представен от Зеленски, каза, че това не е план, а набор от непоследователни лозунги. Според нея тази инициатива само тласка НАТО към пряк конфликт с Русия.

През юни в Бюргенщок, Швейцария, се проведе т.нар. мирна среща на върха, в която Русия не участва. От 91 участници в срещата 76 подкрепиха комюникето, а по-късно редица страни оттеглиха подписите си под документа. Кремъл заяви, че търсенето на изход от ситуацията в украинския конфликт без участието на Русия е абсолютно нелогично и безсмислено.

През юли Владимир Путин заяви, че прекратяването на огъня в Украйна е невъзможно без съгласието на „другата страна“ за необратими стъпки, приемливи за Русия. Москва не може да позволи на противника да се възползва от прекратяването на огъня, за да подобри позицията си и да възстанови силите си, подчерта той.

След атаката на украинските въоръжени сили в района на Курск, Путин нарече невъзможни преговорите с онези, които атакуват цивилни граждани и гражданска инфраструктура или се опитват да създадат заплахи за съоръженията за ядрена енергия. Помощникът на държавния глава Юрий Ушаков по-късно заяви, че мирните предложения на Москва за уреждане, изразени по-рано от президента, не са отменени, но на този етап Русия няма да води диалог с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания