Отидете към основна версия

2 057 52

Австралийска сенаторка обвини крал Чарлз III в геноцид

  • австралия-
  • геноцид-
  • чарлз iii

Лидия Торп отправи остри критики след речта на краля в парламента на Австралия

Снимкa: БГНЕС

Австралийската сенаторка Лидия Торп остро нападна краля на Великобритания Чарлз III след речта му в австралийския парламент днес, обвинявайки го в геноцид срещу коренното население на страните от Общността на нациите. В своето изказване Торп заяви: "Ти не си моят крал, ти не си нашият крал," предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, цитирано от БТА.

Крал Чарлз и съпругата му, кралица Камила, са на посещение в Австралия от петък, като днес пристигнаха в столицата Канбера от Сидни. След края на речта на Чарлз, сенатор Торп се качи на трибуната и отправи критики към британската монархия.

"Върнете ни нашата земя. Върнете ни това, което откраднахте... Нашите бебета, нашите хора... Вие унищожихте нашата земя. Ние искаме договор с тази страна... Това не е вашата земя," заяви Торп, която беше внимателно изведена от залата.

Докато я отвеждали, тя викала: "Ти не си моят крал, ти не си нашият крал... Ти извърши геноцид срещу нашия народ," продължават Пи Ей Мидия и ДПА.

По-късно днес, кралят и кралицата ще отпътуват за Самоа за тридневно държавно посещение, където ще се срещнат с лидери от страните на Общността на нациите. Чарлз ще открие официално срещата на правителствените ръководители на Общността.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: