Отидете към основна версия

1 846 93

На изборите в Молдова действащата президентка се сблъска с необичаен противник - отдел 11 на руското разузнаване

  • молдова-
  • мая санду-
  • ес-
  • русия-
  • референдум-
  • приднестровие

"Безпрецедентно посегателство срещу демокрацията в Молдова, изборите са дестабилизирани от Русия", пише френският в. "Фигаро"

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Как милионите на Русия почти склониха Молдова да отхвърли ЕС", гласи заглавие на британския в. "Таймс" за референдума в страната, пише БТА в прегледа на печата. Режимът на Путин не се и опитва да скрие намесата си в изборите в други страни, но наглостта на последната му кампания беше необичайна дори за Кремъл, отбелязва изданието.

Руските "предложения за пари за гласове изкривяват резултатите от референдума за ЕС в Молдова", гласи и заглавието на британския в. "Телеграф". Подложеното на гласуване решение за промяна на конституцията на страната, целящо да се включи в нея присъединяването към ЕС, беше прието с минимално мнозинство, въпреки прогнозите за лесна победа.

"Престъпни групи, работещи съвместно с чужди сили, враждебно настроени към нашите национални интереси, нападнаха страната ни с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда", заяви на пресконференция в Кишинев молдовската президентка Мая Санду. Тя не спомена пряко Русия, но Европейският парламент, молдовските служби за сигурност и САЩ предупредиха, че Кремъл се намесва в референдума и президентските избори, които бяха произведени в един ден.

Вчера ЕС заяви, че има доказателства за "безпрецедентна намеса". Москва отрича тези твърдения. Същия ден Кремъл заяви, че в преброяването на гласовете в Молдова е имало "аномалии", и призова Санду да "докаже" твърденията си за намеса в изборите, припомня "Телеграф".

"Безпрецедентно посегателство срещу демокрацията" в Молдова, изборите са дестабилизирани от Русия, пише и френският в. "Фигаро".

Проевропейските сили спечелиха на косъм на референдума за присъединяване към ЕС. Президентката Мая Санду ще се изправи на втори тур срещу кандидат, подкрепян от проруските сили.

На изборите в Молдова действащата президентка се сблъска с необичаен противник - отдел 11 от ФСС (руското разузнаване), който се занимава с Молдова, казват членове на молдовските власти, отбелязва френското издание.

Според източници от местните сили за сигурност, от януари насам Русия е харчила над 10 милиона евро на месец за операции за политическа намеса в Молдова. Сумите и използваните средства са нещо нечувано за континента, подчертават източниците на "Фигаро".

В. "Лос Анджелис таймс" от своя страна напомня за изказването на молдовската президентка, че "за нещастие, съдебната система не е успяла да направи достатъчно, за да предотврати купуването на гласове и корупцията".

"Трябва да сложим точка и на това, да коригираме всичко, което се е объркало и да си научим урока. Чухме ви - знаем, че трябва да направим повече за борба с корупцията", заяви тя на пресконференция след гласуването.

Въпреки това близкият резултат "ще бъде особено проблемен, защото ще пасва на твърденията, които се разпространяват от Кремъл и проруските сили", отбелязва Кристиян Кантир, молдовски доцент по международни отношения в университета на Оукланд.

Молдова и Грузия водят една и съща борба, пише на свой ред френският в. "Сюдуест". Над Молдова, която гласува в неделя и Грузия, която ще гласува в събота, тегне по еднакъв начин притеснителната сянка на една Русия, която прави всичко по силите си, за да възпрепятства европейския път на малките републики около Черно море и да ги задържи в орбитата си. Тяхната история повтаря историята на Украйна след "революцията на Майдана", чиито нейните последици включваха нашествие, война и мрачно бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 38 гласа.

Свързани новини