22 Октомври, 2024 10:07 1 721 92

На изборите в Молдова действащата президентка се сблъска с необичаен противник - отдел 11 на руското разузнаване

  • молдова-
  • мая санду-
  • ес-
  • русия-
  • референдум-
  • приднестровие

"Безпрецедентно посегателство срещу демокрацията в Молдова, изборите са дестабилизирани от Русия", пише френският в. "Фигаро"

На изборите в Молдова действащата президентка се сблъска с необичаен противник - отдел 11 на руското разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Как милионите на Русия почти склониха Молдова да отхвърли ЕС", гласи заглавие на британския в. "Таймс" за референдума в страната, пише БТА в прегледа на печата. Режимът на Путин не се и опитва да скрие намесата си в изборите в други страни, но наглостта на последната му кампания беше необичайна дори за Кремъл, отбелязва изданието.

Руските "предложения за пари за гласове изкривяват резултатите от референдума за ЕС в Молдова", гласи и заглавието на британския в. "Телеграф". Подложеното на гласуване решение за промяна на конституцията на страната, целящо да се включи в нея присъединяването към ЕС, беше прието с минимално мнозинство, въпреки прогнозите за лесна победа.

"Престъпни групи, работещи съвместно с чужди сили, враждебно настроени към нашите национални интереси, нападнаха страната ни с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда", заяви на пресконференция в Кишинев молдовската президентка Мая Санду. Тя не спомена пряко Русия, но Европейският парламент, молдовските служби за сигурност и САЩ предупредиха, че Кремъл се намесва в референдума и президентските избори, които бяха произведени в един ден.

Вчера ЕС заяви, че има доказателства за "безпрецедентна намеса". Москва отрича тези твърдения. Същия ден Кремъл заяви, че в преброяването на гласовете в Молдова е имало "аномалии", и призова Санду да "докаже" твърденията си за намеса в изборите, припомня "Телеграф".

"Безпрецедентно посегателство срещу демокрацията" в Молдова, изборите са дестабилизирани от Русия, пише и френският в. "Фигаро".

Проевропейските сили спечелиха на косъм на референдума за присъединяване към ЕС. Президентката Мая Санду ще се изправи на втори тур срещу кандидат, подкрепян от проруските сили.

На изборите в Молдова действащата президентка се сблъска с необичаен противник - отдел 11 от ФСС (руското разузнаване), който се занимава с Молдова, казват членове на молдовските власти, отбелязва френското издание.

Според източници от местните сили за сигурност, от януари насам Русия е харчила над 10 милиона евро на месец за операции за политическа намеса в Молдова. Сумите и използваните средства са нещо нечувано за континента, подчертават източниците на "Фигаро".

В. "Лос Анджелис таймс" от своя страна напомня за изказването на молдовската президентка, че "за нещастие, съдебната система не е успяла да направи достатъчно, за да предотврати купуването на гласове и корупцията".

"Трябва да сложим точка и на това, да коригираме всичко, което се е объркало и да си научим урока. Чухме ви - знаем, че трябва да направим повече за борба с корупцията", заяви тя на пресконференция след гласуването.

Въпреки това близкият резултат "ще бъде особено проблемен, защото ще пасва на твърденията, които се разпространяват от Кремъл и проруските сили", отбелязва Кристиян Кантир, молдовски доцент по международни отношения в университета на Оукланд.

Молдова и Грузия водят една и съща борба, пише на свой ред френският в. "Сюдуест". Над Молдова, която гласува в неделя и Грузия, която ще гласува в събота, тегне по еднакъв начин притеснителната сянка на една Русия, която прави всичко по силите си, за да възпрепятства европейския път на малките републики около Черно море и да ги задържи в орбитата си. Тяхната история повтаря историята на Украйна след "революцията на Майдана", чиито нейните последици включваха нашествие, война и мрачно бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМАН ОТ ГЛУПОСТИ

    69 27 Отговор
    И СОРОСОИДНИ СЪЧИНЕНИЯ.

    Коментиран от #5

  • 2 Властта фалшифицира изборите

    60 23 Отговор
    Властите провеждат избори в квоя полза - ха-ха-ха.

    Що си мислите, че там е по-различно от тук?

    Който влезе в ЕС вече няма измъкване. Робува до края си.

    Коментиран от #49

  • 3 Звезди

    61 8 Отговор
    Докато се публикуват такива статии, не ми разказвайте за демокрация. Изборите бяха преди два дни, а вчера се разви такъв цирк и на смрачаване Санду спечели. Медиите нвече не са четвърта власт, а първа проститутка!
  • 4 Всъщност

    50 8 Отговор
    Колективният Запад защо не отхвърли резултатите от този референдум и избори след като са били манипулирани от Русия.............. Аха, защото за са 50.17 %, т.е. демо(н)крацията работи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МирО

    40 9 Отговор
    И там май се готви Майдан.
  • 7 нормално

    21 42 Отговор
    Русия има богат дългогодишен опит с купуването на гласове в България, Сърбия, Чехия и Словакия. Защо да не се намесва и другаде???

    Коментиран от #20, #33, #36

  • 8 Руспия Сила Руспия мощ

    13 28 Отговор
    Никой не може да се бие със Руспията

    Коментиран от #9

  • 9 аба кюлия

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Руспия Сила Руспия мощ":

    чок апталсън сен бе.
  • 10 Объркано Атлантиче

    43 7 Отговор
    Манипулираните гласувания в Молдова:
    На референдума за присъединяването на Молдова към ЕС 50,29% от гражданите гласуваха за евроинтеграция, 49,71% гласуваха против – данни от 99,01% от протоколите.
    Скоростта на нарастване на гласовете в полза на Санду на изборите в Молдова трудно обяснима и повдигаща много въпроси.

    Как изглежда това? В първите 20-30% евроскептиците водят с около 10%. Когато преброяваните гласове са към 97%, евроскептиците вече водят с около 2%. И там, видиш ли, в последната партида, едни 2% от новите преброени са се оказали 100% за евроинтеграция, защото тия последните преброени успяват да обърнат резултата и поддръжниците на ЕС вече водят.

    Интересно е, че Гагаузия гласува над 90% против ЕС. За Приднестроението е ясно, че са против. Явно предстоят остри процеси в Молдова…

    Коментиран от #44

  • 11 русия

    15 25 Отговор
    се напъва за нещо, което никога не е могла. Като не става културно-икономически, се опитва да го прави криминално-гангстерски, което е същностт на дребния си фюрер
  • 12 Долу 11- ти отдел!

    12 17 Отговор
    Да живее демокрацията.
  • 13 Последния Софиянец

    30 9 Отговор
    От 2 млн население в Молдова 300 000 са българи.Те гласуваха за българският кандидат Сашо Стоянов.Само 4 процента гласуваха за Мая Санду.
  • 14 Колкото

    11 19 Отговор
    повече искат да са лидер, толкова по-жалки стават кремълскитее комплексари.
  • 15 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    🥴🤤 само за ппдб-ли
  • 16 Големия

    8 17 Отговор
    този път ще понапляска руското дребно недоразумение.
  • 17 Трол

    11 10 Отговор
    Цял отряд руснаци шпионира Мая с кого си ляга вечерно време.
  • 18 Червен кхмер

    16 27 Отговор
    Този отдел си е напълно обичаен.Рудкия миризлив ботуш навсякъде се намира нахално, грубо по руски.
    С думите Это все наше ,но идва края на последната колониална империя. Бившите съветски републики късат с россиюшката, а след това и народите във федерацията на злото
  • 19 Хахаха

    28 4 Отговор
    Защо не пишете факти ,за нашите избори с какво се сблъсква ме ние ???? Ха-ха ама че дребна и смешна пропаганда!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А тая кощрамба е

    21 8 Отговор
    служител на ЦРУ! Какво е странното тука?
    Молдoвците нямат техен човек за избор, а двама предложени от "велики сили"!
  • 22 инж. Ганчо Илков

    16 24 Отговор
    Същият Сценарии ще се случи и в България. Не, че не се е случило. Да си припомним Избора на Президента. Кандидатурата на Радев, бе по Модел разработен от Екипа на генерал Решетников.

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Крадеца вика, дръжте крадеца

    26 9 Отговор
    Няма толкова гнусни лъжци, като финансираните от НПО-тата на САЩ лъжи! Купуват гласове, правят манипулации и заливат всички медии с лъжи, че другите са виновни! Все едно гледаш киро и компания от ПП и ДБ!
  • 24 нещо

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "А бе доларче пробито":

    се засегнал?
  • 25 брей

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "инж. Ганчо Илков":

    един прогледнал

    Коментиран от #31

  • 26 Какво е разработил

    15 7 Отговор

    До коментар #22 от "инж. Ганчо Илков":

    Много ли пречи Радев, да продавате България?
  • 27 Някой

    23 7 Отговор
    Хаха! Все руснаците са вив иновни за вашите грешки. А САЩ не се ли намесиха в изборите в позла на румънката? А ЕС не се лимесиха пак на нейна страна? Не си ли изляха милиони за пропагандиране и купуване на гласове? Що молдовски паспорти са били издадени на румънски граждани в последния момент, за да могат да за Санду. А в Русия са били доставени само 10 000 бюлетини в две избирателни секции, нищо че потенциално гласуващитев там са над 500 000. А в Испания е имало цели 32 секции. Не вярвам да има повече от 50 000 молдовци там.
    Хайде стига с глупостите.
  • 28 Учуден

    15 9 Отговор
    "Русия е харчила над 10 милиона евро на месец за операции за политическа намеса в Молдова"

    Ха ха ха обаче краварите като изхарчиха 5 милиарда долара за да организират "Майдана" в Киев това е "демокрация" нали и "свободен избор". Когато краварите налагат санкции на опозиционна лидерка в Молдова това също е "ненамеса във вътрешните работи" - те само руснаците се месят и влияят на "свободния избор".

    До кога пропаганда с казване на черното бяло. Най ми е хубаво когато обвинявате руснаците в същото което краварите правят постоянно по целия свят. Ама на господарите е разрешено а на другите не е.

    Коментиран от #30

  • 29 така е

    9 4 Отговор
    Ако путин вярваше на руската хибридна пропаганда, досега руската армия заслужено да почива на плажа в Гибралтар.

    Коментиран от #38

  • 30 освен това

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Учуден":

    скапаните кравари бият нег. рите, пушат Лъки Страйк и се дрогират с Кока Кола.

    Коментиран от #39

  • 31 Доктора

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "брей":

    Ти сам ли си отговаряш - не е лошо да посетиш психиатър
  • 32 Баце ЕООД

    7 4 Отговор
    наложило и се е да фалшифицира вота ли? щото баш това си стана
  • 33 Антитрол

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "нормално":

    "Русия има богат дългогодишен опит с купуването на гласове в България, Сърбия, Чехия и Словакия"

    Хайде бе че Русия ли праща редовно грантове за "справяне с руското влияние" или господарите ти, от руското посолство ли назначават началници на служби или от Козяк.

    То пропаганда с казване на черното бяло не става.
  • 34 Дълго_Име

    9 4 Отговор
    Така се печелят референдуми и избори - управляващите като видяха "дебелия край", бързо промениха тренда в преброяването ... , все пак удържаха "европосоката в релси" с "коректното преброяване" на ннякакви мижави десети от процента. Демокрация та дрънка!
  • 35 Кико

    13 3 Отговор
    "Как милионите на Русия почти склониха Молдова да отхвърли ЕС"

    И как милиардите на САЩ доведоха да правилното гласуване!
    В чужбина.
    Там изборните урни се оказаха просто вълшебни😂😂😂
  • 36 Старец

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "нормално":

    В сравнение със САЩ и ЕС, в манипулацията на избори, Русия е синеоко бебе с нова дрънкалка.
  • 37 Хелоу

    12 3 Отговор
    Когато не е в полза на глобалистите, веднага проруски купен вот или пропаганда и се променя вота. Преди вота нагластите бяха 52% против изведнъж се обърнаха с много много малко. Хелоу демокрация. Дори така с разлика 0.1 процент очевидно няма консесус в обществото.
  • 38 Антитрол

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "така е":

    "руската хибридна пропаганда"

    Аз само на козяшката хибридна пропаганда вярвам - ето Русия се разпадна, долара стана 200 рубли, Путин умре поне 10 пъти, Украйна си върна всички окупирани територии още миналата година (включително и Крим), в Русия няма яйца и руснаците мрат от глад че даже и външните тоалетни не посещават, руската армия свърши ракетите още преди 2 години и сега се бият само с лопатки. Танкове нямат и изкарват Т-34 от музеите. ЕС цъфти и хубавее и няма никаква рецесия а петрола се продава под 60 долара защото от НАТО казаха че ще има таван.
  • 39 На теб и лимонада

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "освен това":

    ти е достатъчна.

    Коментиран от #42

  • 40 Стойко

    9 1 Отговор
    Нека се проведе референдум в бегето та да видим е колко са за НАТО и шенген. Резултатите няма да бъдат щастливи за евроатлантиците

    Коментиран от #50, #53

  • 41 Георги

    11 2 Отговор
    Много е забавно как по презумция всички трябва да лелеят по "запада" в противен случай са подкупени от Москва. В същото време, парите наляти в НПО и медии по западни програми не се смятат за подкупи. Ако Русия плаща е корупция, ако запада плаща е лобизъм!

    Коментиран от #48

  • 42 не бе

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "На теб и лимонада":

    Аз го карам на Етър.

    Коментиран от #43

  • 43 а жената е на Алтай

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "не бе":

    че нещо Етъра и е много силен.
  • 44 Избирател

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    "Интересно е, че Гагаузия гласува над 90% против ЕС"

    Е тъкмо за това краварите наложиха санкции на лидерката на Гагаузия защото била "проруски ориентирана" - иначе според козяшката пропаганда Русия се месела в изборите а краварите изобщо не се месели и ако им харесват резултатите изборите са "демократични" но иначе не ги признават защото били "под дулото на автомата".

    Пък тук явно ги фалшифицираха защото стопиха огромната разлика само за 2 часа.
  • 45 Сандо

    7 3 Отговор
    Почнаха да подготвят американската подметка за балотажа.Предполагам,че вече са наясно с настроенията на хората и подготвят изборната машина за постигане на така нужната победа.Интересно е и как се развиват събитията на другия важен изборен фронт - в Грузия.
  • 46 Просто човек

    4 1 Отговор
    🇪🇺🇪🇺🇪🇺 Молдова 🇪🇺🇪🇺🇪🇺
  • 47 Голяма излагация

    6 7 Отговор
    Бесарабските българи за 50 евро са гласували против ЕС в Молдова. За 50 евро искат под руски ботуш.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Защо

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Властта фалшифицира изборите":

    Седиш в ЕС, заминавай за Русия

    Коментиран от #54, #86

  • 50 Запознат

    6 6 Отговор

    До коментар #40 от "Стойко":

    "колко са за НАТО и шенген"

    Е то референдуми се правят от "евроатлантиците" само ако са сигурни че резултата ги устройва и в противен случай самата дума "референдум" е мръсна дума за тях. В Молдова без малко да се издънят ама с "правилните" преброители спасиха положението със секциите от чужбина.
  • 51 мръсни руснаци

    5 5 Отговор
    Нормалните хора мразят фашистка русия! ЕС е живот за бели хора!
  • 52 Вълканов

    6 3 Отговор
    Румънизацията на Молдова няма да се състои, въпрекиотчаяните опити на внедрената румънкат Санду. Има и други народности в тази държава: Българи, Руснаци, Гагаузи. С това не се съобразява Санду, тоест върви по пътя на Украйна. Румънския нацизъм, създаден от Франция през 1860 година ще бъде отхвърлен. Евросъюзът трябва да отхвърли този нацизъм., който не устройва гореспоменатите народности.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #49 от "Защо":

    Ами аз съм българин и стоя в България защото никой не ме пита дали искам да съм ЕС - защо ли тези които искат не се изнесоха в ЕС - май и господарите им не обичат продажници и не ги искат.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 2 Отговор
    КАК МИЛИОНИТЕ НА ЗАПАДНАЛИЯТ ЗАПАД В ПОСЛЕДНИЯТ МОМЕНТ ПРЕОБЪРНАХА ВОТА ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЗАГЛАВИЕТО
  • 57 Фигаро тук Фигаро там

    9 2 Отговор
    Точно вие ще знаете кой отдел и колко пари е дал
    Хазарката Нуланд родена в Молдова колко даде бе жабари?
  • 58 БОЙКО Е АГЕНТ НА

    3 8 Отговор
    РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ , КАКТО И ЗАЙЧАРНИКА МУ !

    Коментиран от #64, #87, #92

  • 59 Учуден

    6 6 Отговор

    До коментар #53 от "копейките се дънят":

    "Нормалните разумни българи мразят агресора русия"

    А защо ли тогава само козячета плюят по Русия - те нито са нормални да не говорим за разумни.

    Коментиран от #62

  • 60 М да

    4 2 Отговор
    Почти ама в крайна сметка неуспяха.Болката е голяма толкова пари и усилия и в крайна сметка....нцки
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 е ми

    4 5 Отговор

    До коментар #62 от "М да":

    Тя русийката винаги си е била варварска държава.
  • 64 Антитрол

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "БОЙКО Е АГЕНТ НА":

    Ами нали идолите ви Кирчо и Кокорчо щяха да го вкарват в затвора пък те казаха че бил "евроатлантик" и го изпраха и го върнаха във властта чист в едно със Шиши. Сега последно "евроатлантик" ли е или е "агент на руското разузнаване" или зависи на изборите колко процента ще изкара и дали ще правите нова "сглобка" с него.

    Ако правите сглобка ще е "евроатлантик" ако не пък ще е "руски агент" - тя Галя ще ви каже дали да обръщате палачинката.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    Щом не успяха в проруска молдова на руснаците им е спукана работата.

    Коментиран от #72

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 що ме триете

    1 1 Отговор
    когато цитирам по долната статия ???
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Предателю

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "М да":

    на българите в Украйна които наркомана подкрепян от сороските предатели украинизира.и им смени българските имена с украински.Забрани нашият език да се изучава в училище.
    Белене те очаква ......
    По

    Коментиран от #75

  • 75 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #74 от "Предателю":

    Поредната лъжа.българите в украйна в болшинството са русифицирани благодарение на съветската практика от преди.ппвечето българи там говорят на руски.

    Коментиран от #83

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Демократ

    2 6 Отговор
    Империята на злото, лъжата, саботажите ,хибридните войни,кибератаките,тероризма, това е руский мир, новият световен ред,за който мечтаят чугунени глави с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл. Да заминават за Москва.

    Коментиран от #84, #91

  • 78 абе

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Георги":

    Ти от Марс ли падаш?
    Хайде малко по-сериозно, а?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 или Бойко Рашков

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "кое е този политик?":

    новото попълнение в Магнитски?
    Или Киро вампиро който утрепа български гражданин.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Глупак

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "стоян георгиев":

    Я провери паспортите им по съветско време .Пише българин и с български имена.
    Провери сегашните пишефукра3нец и Петър е Петро.
    В съветската време всички убиха руски но и украински и български.
    Простак недоучен си и не мерси форума
  • 84 Ти ще замине за Украйна

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "Демократ":

    За тор.
    Русия войници има
  • 85 Хи их хи

    2 0 Отговор
    Аз пък видях Башаров и Петров се завъртяха 27 589 пъти в една секция за да гласуват против!
  • 86 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Защо":

    Ти за Украйна
  • 87 кгб дс дружба

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "БОЙКО Е АГЕНТ НА":

    Вилата в Барселона също е квартира на руZките служби.
  • 88 Чочо

    2 0 Отговор
    Голяма новина.
    Като,че ли не знаем,че ако не е руското ще е американското,израелското или английското.
    Всички имат интерес.
    Какво само драскате ,дрън,дрън.
  • 89 Българин

    0 0 Отговор
    Тези се натискат да ни настигнат по лъжи по време на изборите. Няма как да е различно САЩ е единна с методите си.
  • 90 хайде стига,

    2 0 Отговор
    псевдоневроатлантици! Говорите така, сякаш Молдова не граничи с Русия, а е щат на обора. Говорите така сякаш честните ангелчета-соросоиди ВЪОБЩЕ не ОБРАБОТВАТ податливите в Молдова да я откъснаот от руско влияние, тоест от влиянието на съседите й.
    Ами ако Русия започне да заиграва с Тексас да се скъса от обора? НЕЕЕЕ, това дори не трябва да се произнася.
  • 91 до демокраДА-джендърист

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Демократ":

    Егати безсмислените опорки, направо от наръчника на западняците - "Русия и лично Путин са виновни за всичко". Само да имаха малко желание, САЩ можеха да накарат бясното си куче Израел да спре да хапе всички поред в региона. Те обаче с половин уста осъждат израелските зверства, а в същото време им пращат нова порция оръжия и мангизи под предлог че "имали правото да се защищават".
  • 92 бойко е стиснат

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "БОЙКО Е АГЕНТ НА":

    за топките от много места и се чуди как да се справи. На този етап предвидливо си ТРАЙКА. Снишил се е да види какво ще стане, за да се определи какво да прави. Без бото нЕма ОПГ гроб.