Отидете към основна версия

4 891 169

Кошмарът на Путин може да се сбъдне: Южна Корея обмисля предоставянето на смъртоносна военна помощ на Украйна

  • северна корея-
  • владимир путин-
  • путин-
  • южна корея-
  • русия-
  • оръжия-
  • украйна

Институтът за изследване на войната (ISW) посочва, че именно това е най-големият страх на руския президент Путин – Южна Корея да започне да предоставя нападателни оръжия на Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Южна Корея може да изпрати нападателни оръжия в Украйна за първи път от началото на пълномащабната война, предаде агенция Yonhap, позовавайки се на властите в Сеул.

Южна Корея призова за незабавно изтегляне на севернокорейските войски от Русия, защото в противен случай сред възможните сценарии е изпращането на оръжия за отбрана и нападение, каза високопоставен служител.

Сеул до момента поддържа позицията си да предоставя на Украйна единствено несмъртоносна хуманитарна помощ. Южна Корея обеща да взаимодейства със съюзниците си за предприемане на контрамерки срещу военното сътрудничество между Северна Корея и Русия.

Институтът за изследване на войната (ISW) посочва, че именно това е най-големият страх на руския президент Владимир Путин – Южна Корея да започне да предоставя смъртоносна военна помощ на Киев.

На фона на засилващото се сътрудничество между Руската федерация и КНДР южнокорейското външно министерство привика руския посланик. Руснаците се опитаха да покажат това като обикновена доброволна среща, а не като дипломатическо предизвикателство, добавяйки, че сътрудничеството между Руската федерация и КНДР „не е насочено срещу интересите на сигурността“ на Сеул.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се опита да увери, че това сътрудничество „не трябва да предизвиква безпокойство“ у други държави. Според анализаторите на ISW поведението на Кремъл показва, че руското ръководство е силно обезпокоено от перспективата Южна Корея да се насочи към оказване на необходимата военна подкрепа на Украйна.

Влизането на Северна Корея във войната на Русия срещу Украйна ще представлява огромна ескалация на конфликта. Северна Корея отрече информацията, че предоставя войски на Русия, които биха могли да бъдат използвани в конфликта в Украйна. Постоянният представител на Пхенян в ООН определи твърдението на Сеул като „неоснователен слух“.

Миналата седмица южнокорейската разузнавателна агенция заяви, че Северна Корея е изпратила 1500 души от специалните сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизация в местните военни бази, вероятно за участие в бойните действия във войната в Украйна.

Високопоставен служител в кабинета на президента Юн Сук-йол заяви, че се подготвят дипломатически, икономически и военни мерки при различни сценарии на военно сътрудничество между Пхенян и Москва, включително предоставяне на Украйна на смъртоносни оръжия, ако ситуацията се влоши, пише БТА. "Бихме обмислили доставката на оръжия за отбранителни цели като част от тези сценарии, а ако изглежда, че те отиват твърде далеч, може да обмислим и офанзивна употреба", заяви президентският представител пред медиите.

Сеул, който се очертава като водещ производител на оръжие, е подложен на натиск от някои западни държави и Киев да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, но досега се е фокусирал върху изпращането на нелетални оръжия за тази страна, включително оборудване за разминиране. Кабинетът на Юн Сук-йол обяви, че ще преразгледа възможността за предоставяне на оръжия на Украйна, след като Северна Корея и Русия подписаха договор за взаимна отбрана през юни, но забележките на висшия служител са най-активната позиция на Сеул по отношение на въоръжаването на Украйна.

Коментарът беше направен, след като Съветът за национална сигурност на Южна Корея проведе извънредно заседание, за да проучи възможностите за реакция във връзка с нарастващите военни връзки на Северна Корея с Русия. Според организацията Пхенян действа като "престъпна организация", като изпраща млади мъже да се бият като "наемници на Русия", докато в същото време пренебрегва прехраната на народа си и човешките права у дома.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: