Отидете към основна версия

2 885 158

Среща на върха на БРИКС! Русия търси връщане на своя международен авторитет

  • брикс-
  • русия-
  • владимир путин-
  • китай

Групата БРИКС сега представлява 45% от населението на света и 35 на сто от нейната икономика, въз основа на паритета на покупателната способност, въпреки че Китай представлява над половината от нейната икономическа мощ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Си Дзинпин, Нарендра Моди и редица други световни лидери пристигнаха във вторник в руския град Казан за срещата на върха на блока БРИКС на развиващите се икономики, която Кремъл описва като едно "най-мащабните външнополитически събития в историята" на Русия, предава "Ройтерс".

Групата БРИКС сега представлява 45% от населението на света и 35% от нейната икономика, въз основа на паритета на покупателната способност, въпреки че Китай представлява над половината от нейната икономическа мощ.

Путин, който е представян от Запада като военнопрестъпник, каза пред репортери от страните от БРИКС, че "БРИКС не се противопоставя на никого" и че промяната в двигателите на глобалния растеж е просто факт.

"Това е асоциация на държави, които работят заедно въз основа на общи ценности, обща визия за развитие и, най-важното, на принципа за взаимно отчитане на интересите", каза той.

Срещата на върха на БРИКС се провежда, докато глобалните финансови ръководители се събират във Вашингтон на фона на войната в Близкия изток, както и в Украйна, закъсалата китайска икономика и опасенията, че президентските избори в САЩ могат да разпалят нови търговски битки.

Путин, който нареди войски в Украйна през 2022 г. след осем години битки в Източна Украйна, беше осеян с въпроси от репортери относно перспективите за прекратяване на огъня в Украйна.

Отговорът на Путин беше накратко, че Москва няма да търгува с четирите региона на Източна Украйна, които според нея сега са част от Русия, въпреки че части от тях остават извън нейния контрол, и че иска нейните дългосрочни интереси в областта на сигурността да бъдат взети под внимание в Европа.

Два руски източника казаха, че докато в Москва все повече се говори за възможно споразумение за прекратяване на огъня, все още няма нищо конкретно - и че светът очаква резултата от президентските избори на 5 ноември в Съединените щати.

Русия, която напредва, контролира около една пета от Украйна, включително Крим, който тя завзе и едностранно анексира през 2014 г., около 80% от Донбас - включващ регионите Донецк и Луганск - и над 70% от Запорожка и Херсонска област.

Путин каза, че Западът сега е разбрал, че Русия ще победи, но че той е отворен за преговори въз основа на проекти на споразумения за прекратяване на огъня, постигнати в Истанбул през април 2022 г.

В навечерието на срещата на върха на БРИКС Путин се срещна с президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян за неофициални разговори, които продължиха до полунощ в неговата резиденция Ново-Огарьово край Москва.

Путин похвали както шейх Мохамед, така и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който няма да присъства на срещата на върха в Казан, за техните посреднически усилия за Украйна.

"Уверявам ви, че ще продължим да работим в тази посока", каза шейх Мохамед на Путин. "Готови сме да положим всякакви усилия за разрешаване на кризи и в интерес на мира, в интерес на двете страни.

Китайският президент Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди ще присъстват, въпреки че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва отмени пътуването си след медицински препоръка да избягва временно полети на дълги разстояния след нараняване на главата у дома, което причини лек мозъчен кръвоизлив.

Акронимът BRIC е измислен през 2001 г. от тогавашния главен икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл в изследователска статия, която подчертава огромния потенциал за растеж на Бразилия, Русия, Индия и Китай през този век.

Русия, Индия и Китай започнаха да се срещат по-официално, като в крайна сметка добавиха Бразилия, след това Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия все още не се е присъединила официално.

Прогнозите са, че делът на БРИКС в глобалния БВП ще нарасне до 37% до края на това десетилетие, докато делът на Групата на седемте големи западни икономики (Г-7) ще намалее до около 28% от 30% тази година, според данни на Международният валутен фонд (МВФ).

Русия се стреми да убеди страните от БРИКС да изградят алтернативна платформа за международни плащания, която да бъде имунизирана срещу западните санкции.

Но разделенията изобилстват в БРИКС. Китай и Индия, най-големите купувачи на руски петрол, имат трудни отношения, а между арабските нации и Иран има малко любов.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания