Отидете към основна версия

5 080 124

The Telegraph: На крачка сме от Трета световна война

  • северна корея-
  • южна корея-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • трета световна война-
  • нато-
  • войници

Нарастващата роля на Северна Корея във войната между Русия и Украйна заплашва да въвлече и Южна Корея в конфликта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна е близо до това да се превърне в Трета световна заради изпращането на войници на Северна Корея в помощ на Владимир Путин, пише The Telegraph.

Само преди дни седем кораба от руския тихоокеански флот отплаваха от Северна Корея към Владивосток. На борда е имало 1500 войници от специалните части на Северна Корея. Те са авангардът на първоначалната сила от потенциално 11 000 севернокорейски войници, които трябва да подсилят руските военни действия срещу Украйна. И те са най-новото и смразяващо напомняне, че войната не е само между Русия и Украйна.

Линията беше премината и войски на трета страна скоро ще бъдат на място. Други нации от двете страни може да последват примера: подобни действия вече бяха предложени от британски и френски политици. Сега това е глобална война, потенциално световна война. Ясно е, че руските лидери и техните съюзници в Иран, Северна Корея и – в по-малка степен – Китай разбират залога. Не е ясно обаче доколко в НАТО са наясно.

Тези 1500 севернокорейски командоси не са първият принос на Пхенян към военните усилия на Русия. Северна Корея също продаде на Русия артилерийски боеприпаси, балистични ракети и противотанкови оръжия. Наред с Иран, Северна Корея е промишленият поддръжник на Русия – и основната причина руските въоръжени сили да не са изчерпали критичното си оборудване.

Но с изпращането на свои войници, Северна Корея решава един от най-сериозните военновременни проблеми на Русия: нарастващият недостиг на жива сила. Руската армия губи повече от хиляда души на ден средно убити и ранени.

Нарастващата роля на Северна Корея във войната между Русия и Украйна заплашва да въвлече и Южна Корея в конфликта. Докато Южна Корея вече подкрепя Украйна с хуманитарна помощ – и се съобщава, че е продала на Съединените щати един милион артилерийски снаряда за по-нататъшно прехвърляне в Украйна – Сеул не беше склонен да изпрати оръжия директно на Киев. Това може да се промени.

На извънредно заседание на Съвета за национална сигурност тази седмица висши южнокорейски служители описаха севернокорейската подкрепа за военните усилия на Русия като „сериозна заплаха за сигурността“ и се зарекоха да ескалират собственото си участие в Украйна в отговор.

Южна Корея създава много от най-добрите оръжия в света - по-специално танкове и артилерия. Може да не мине много време, преди да видим тези оръжия на фронтовата линия в Украйна. Но дали съюзниците на Украйна в НАТО оценяват ескалацията на войната по начина, по който го прави Южна Корея?

Имаше известен спад в чуждестранната подкрепа за Украйна точно в момента, когато Украйна се нуждае от повече подкрепа. Може би южнокорейската помощ ще запълни празнината.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: