Отидете към основна версия

3 381 42

Владимир Путин коментира заплахата на Тръмп да удари Москва: Не си спомням!

  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • нато

В същото време Владимир Владимирович каза, че е обърнал внимание на думите на Доналд Тръмп за желанието му да прекрати конфликта в Украйна и ги смята за искрени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък по време на пресконференция, че не си спомня разговор с Доналд Тръмп, в който той е заплашвал да удари Москва. Той нарече подобни изявления част от президентската кампания в Съединените щати, съобщава "Интерфакс".

"Можете да заплашвате всеки, но е безсмислено да заплашвате Русия, защото това само ни насърчава. Но не си спомням такъв разговор с Тръмп", каза той.

Той припомни, че "сега е много остра фаза на предизборната кампания в Съединените щати". "И предлагам да не приемаме на сериозно изявления от този род", каза Путин.

В същото време той каза, че е обърнал внимание на думите на Тръмп за желанието му да прекрати конфликта в Украйна и ги смята за искрени.

"Това, което Тръмп каза наскоро, което чух: той говори за желанието да направи всичко, за да сложи край на конфликта в Украйна. Струва ми се, че той казва това искрено. Изявления от този вид, независимо кой ги прави, ние , разбира се, добре дошли", каза руският президент.

Припомняме, че по-рано тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да коментира изявления на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че той бил заплашил руския президент да удари Москва, ако Русия се насочи срещу Украйна.

"Ние все още предпочитаме да декларираме много отговорна позиция по отношение на неоповестяването на съдържанието на разговорите, които се водят на най-високо ниво, отговори Песков. Редица световни лидери не се придържат към тази позиция и не спазват такава информационна "хигиена" в случая. Разбира се, сега има много разгорещени и много емоционални изявления в Съединените щати като част от предизборната кампания".

Руските медии обърнаха внимание на материала на Wall Street Journal, публикуван на 18 октомври. Тръмп разговаря с журналисти на изданието и между другото твърди, че е заплашил Путин да удари Москва.

"Казах на Путин: "Владимир, имаме отлични отношения. Разбирах се добре с него, той има различен характер, ще ви кажа, много различен от другите, познавах го много добре. Казах: "Владимир, ако отидеш в Украйна, ще те ударя толкова силно, че дори няма да повярваш", цитира публикацията отговора на Тръмп.

"Ще ударя точно в центъра на шибаната Москва. Казах: "Ние сме приятели, не искам да правя това, но нямам избор". Той отговори: "Няма за какво".

Тръмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е помогнал за започването на войната в Украйна, коментар, който допълнително предполага, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ спрямо Украйна, ако спечели изборите на 5 ноември.

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на предизборната си кампания, наричайки го многократно "най-великият търговец на Земята" за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ след избухването на войната през 2022 г.

Тръмп също критикува украинския лидер за това, че не успява да потърси мир с Москва, и той предположи, че Украйна може да трябва да отстъпи част от земята си на Русия, за да сключи мирно споразумение, отстъпка, която Киев смята за неприемлива.

"Това не означава, че не искам да му помогна, защото се чувствам много зле за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне. Войната е губеща", каза Тръмп.

Зеленски представи на Тръмп своя "план за победа" за прекратяване на войната по време на среща в Ню Йорк през септември, среща, която двамата лидери описаха като сърдечна.

Публичните коментари на Тръмп обаче предполагат, че той може да се опита да прекрати помощта за Украйна, ако победи вицепрезидента Камала Харис, кандидата на демократите, на 5 ноември. Той многократно е казвал, че може да прекрати конфликта, преди да поеме поста през януари, но не е казал как.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания