Отидете към основна версия

3 468 85

Чужди медии: Дълбока криза. България е неуправляема

  • герб-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • ахмед доган-
  • костадин костадинов

Най-бедната държава членка на ЕС е пръснала към 250 милиона евро за последните шест избора, а към тях в неделя ще се добавят още 50 милиона

Снимка: БГНЕС

"България е в дълбока криза. Страната е неуправляема. Партийната система е раздробена, елитите враждуват помежду си, а институциите са парализирани". Какво още пишат две немскоезични медии преди изборите на 27 октомври.

Българите са уморени и вече все по-малко се изкушават да отидат до урните, пише германският „Франкфуртер Рундшау“. Изданието припомня, че на последните парламентарни избори през юни избирателната активност е намаляла до исторически ниското ниво от 34 процента, а в неделя – когато ще се състоят седмите поред избори за три години, може да падне и под една трета.

„Франкфуртер Рундшау“ цитира „Дневник“ с прогнозите, че ако не бъде сформиран компромисен кабинет, осмите предсрочни избори могат да се очакват още догодина, което би превърнало България в световен рекордьор. А предизборната кампания е „толкова тиха и незабележима, че човек се може да се запита дали въобще е в ход“, гласи констатацията на „Сега“, също цитирана от германското издание.

То изтъква, че желаещите да гласуват стават все по-малко, а тези, които го правят, често избират популистки, националистки и проруски партии. Посочено е още, че най-бедната държава членка на ЕС е пръснала към 250 милиона евро за последните шест избора, а към тях в неделя ще се добавят още 50 милиона. При това ясни мнозинства отново не се очертават, независимо дали в парламента ще влязат седем или повече партии.

Купуването на гласове процъфтява

Очертава се мъчителен коалиционен покер, а гаранции за сформирането на правителство няма, пише Томас Розер във „Франкфуртер Рундшау“. Изданието отбелязва, че парламентарните партии, които са неспособни да сформират мнозинство, укрепват позициите на президента русофил Румен Радев, чиито служебни правителства управляват между изборите и България все повече се превръща от парламентарна в президентска демокрация.

Германското издание цитира и социологически данни, според които само 10 процента от българите вече имат доверие към парламента – най-ниската стойност в ЕС. Но пък също толкова са българите, които биха могли „да си представят“ да продадат гласа си.

Процъфтяващият пазар на гласове, за който се твърди, че за един глас понякога се плащат и до 150 евро, също може да бъде обяснен с ниската избирателна активност, която може да вкара в парламента дори партии с по-малко от 100 000 гласа. „Политиците знаят, че повечето избиратели не изпитват към тях доверие. Затова не виждат никакъв смисъл да влагат финансите и ресурсите си в кампании, а предпочитат да инвестират в трикове, които да им донесат сигурни гласове“, е цитиран вестник „Сега“.

България губи битката с бедността и миграцията

„Само младежта може да спаси България“ - под това заглавие австрийският „Ди Пресе“ помества репортаж от Русе, обяснявайки, че заради правителствената криза България губи битката с бедността и миграцията, а европейските средства остават неусвоени. И това издание излиза с прогнозата, че на изборите в неделя националистическите партии биха могли да увеличат гласовете си.

Кореспондентката на „Ди Пресе“ Юта Зомербауер прави сравнение между Румъния и България и отбелязва, че ако в Румъния подемът се вижда и с просто око, на другия бряг на Дунава времето като че ли е спряло. Тя цитира българина Павел, който редовно пътува до Букурещ. Според него България има да наваксва осем до десет години в сравнение с Румъния. „В Румъния нещата се развиват. При нас не“, обобщава Павел. Австрийското издание пише, че България е застрашена от низходяща спирала на бедност, миграция и застаряване.

Авторката поставя тежка диагноза: „Страната е в дълбока криза. България е неуправляема. Партийната система е фрагментирана, елитите са във вражда помежду си, а институциите са парализирани. Важни решения се отлагат; дори милионите от финансовите фондове на ЕС, които са толкова важни за по-нататъшното развитие, не могат да бъдат използвани. Присъединяването към еврозоната, планирано за 2025 г., е застрашено. Потърпевши са гражданите, които обръщат гръб на политиката или се надяват на радикални политически решения.“

Все нови партии от националистическия сектор

„Ди Пресе“ изтъква, че тази неделя България ще търси отново изход от кризата – на седмите парламентарни избори за последните години, на които най-вероятно ще се повтори картината от предишните.

Българите вече са свикнали и с това, че на всеки следващи избори се появяват нови партии с нови обещания, напоследък основно в националистическия спектър. Това може да се разчете като реакция на страната, която е традиционно приятелски настроена към Русия, както и на геополитическите размествания и на преминаващата през Балканите миграция към Европа, коментира „Ди Пресе“.

„Само младите могат да ни спасят“, заявява пред австрийското издание жител на Русе, който също отправя критики към българските политици изразява желание младите да се върнат и да основат нова партия.

Завръщането на младите не е реалистично

За съжаление обаче завръщането на младите не е реалистично, посочва „Ди Пресе“. България от години е засегната от миграцията, а статистиците прогнозират следващо намаление на населението – от 6,4 милиона сега до 2035 година в страната ще останат само 5,8 милиона жители. Цели области са застрашени от обезлюдяване, но за това почти не става дума в предизборната кампания, посочва австрийското издание.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.

Свързани новини