25 Октомври, 2024 15:10 2 764 74

Чужди медии: Дълбока криза. България е неуправляема

  • герб-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • ахмед доган-
  • костадин костадинов

Най-бедната държава членка на ЕС е пръснала към 250 милиона евро за последните шест избора, а към тях в неделя ще се добавят още 50 милиона

Чужди медии: Дълбока криза. България е неуправляема - 1
Снимка: БГНЕС

"България е в дълбока криза. Страната е неуправляема. Партийната система е раздробена, елитите враждуват помежду си, а институциите са парализирани". Какво още пишат две немскоезични медии преди изборите на 27 октомври.

Българите са уморени и вече все по-малко се изкушават да отидат до урните, пише германският „Франкфуртер Рундшау“. Изданието припомня, че на последните парламентарни избори през юни избирателната активност е намаляла до исторически ниското ниво от 34 процента, а в неделя – когато ще се състоят седмите поред избори за три години, може да падне и под една трета.

„Франкфуртер Рундшау“ цитира „Дневник“ с прогнозите, че ако не бъде сформиран компромисен кабинет, осмите предсрочни избори могат да се очакват още догодина, което би превърнало България в световен рекордьор. А предизборната кампания е „толкова тиха и незабележима, че човек се може да се запита дали въобще е в ход“, гласи констатацията на „Сега“, също цитирана от германското издание.

То изтъква, че желаещите да гласуват стават все по-малко, а тези, които го правят, често избират популистки, националистки и проруски партии. Посочено е още, че най-бедната държава членка на ЕС е пръснала към 250 милиона евро за последните шест избора, а към тях в неделя ще се добавят още 50 милиона. При това ясни мнозинства отново не се очертават, независимо дали в парламента ще влязат седем или повече партии.

Купуването на гласове процъфтява

Очертава се мъчителен коалиционен покер, а гаранции за сформирането на правителство няма, пише Томас Розер във „Франкфуртер Рундшау“. Изданието отбелязва, че парламентарните партии, които са неспособни да сформират мнозинство, укрепват позициите на президента русофил Румен Радев, чиито служебни правителства управляват между изборите и България все повече се превръща от парламентарна в президентска демокрация.

Германското издание цитира и социологически данни, според които само 10 процента от българите вече имат доверие към парламента – най-ниската стойност в ЕС. Но пък също толкова са българите, които биха могли „да си представят“ да продадат гласа си.

Процъфтяващият пазар на гласове, за който се твърди, че за един глас понякога се плащат и до 150 евро, също може да бъде обяснен с ниската избирателна активност, която може да вкара в парламента дори партии с по-малко от 100 000 гласа. „Политиците знаят, че повечето избиратели не изпитват към тях доверие. Затова не виждат никакъв смисъл да влагат финансите и ресурсите си в кампании, а предпочитат да инвестират в трикове, които да им донесат сигурни гласове“, е цитиран вестник „Сега“.

България губи битката с бедността и миграцията

„Само младежта може да спаси България“ - под това заглавие австрийският „Ди Пресе“ помества репортаж от Русе, обяснявайки, че заради правителствената криза България губи битката с бедността и миграцията, а европейските средства остават неусвоени. И това издание излиза с прогнозата, че на изборите в неделя националистическите партии биха могли да увеличат гласовете си.

Кореспондентката на „Ди Пресе“ Юта Зомербауер прави сравнение между Румъния и България и отбелязва, че ако в Румъния подемът се вижда и с просто око, на другия бряг на Дунава времето като че ли е спряло. Тя цитира българина Павел, който редовно пътува до Букурещ. Според него България има да наваксва осем до десет години в сравнение с Румъния. „В Румъния нещата се развиват. При нас не“, обобщава Павел. Австрийското издание пише, че България е застрашена от низходяща спирала на бедност, миграция и застаряване.

Авторката поставя тежка диагноза: „Страната е в дълбока криза. България е неуправляема. Партийната система е фрагментирана, елитите са във вражда помежду си, а институциите са парализирани. Важни решения се отлагат; дори милионите от финансовите фондове на ЕС, които са толкова важни за по-нататъшното развитие, не могат да бъдат използвани. Присъединяването към еврозоната, планирано за 2025 г., е застрашено. Потърпевши са гражданите, които обръщат гръб на политиката или се надяват на радикални политически решения.“

Все нови партии от националистическия сектор

„Ди Пресе“ изтъква, че тази неделя България ще търси отново изход от кризата – на седмите парламентарни избори за последните години, на които най-вероятно ще се повтори картината от предишните.

Българите вече са свикнали и с това, че на всеки следващи избори се появяват нови партии с нови обещания, напоследък основно в националистическия спектър. Това може да се разчете като реакция на страната, която е традиционно приятелски настроена към Русия, както и на геополитическите размествания и на преминаващата през Балканите миграция към Европа, коментира „Ди Пресе“.

„Само младите могат да ни спасят“, заявява пред австрийското издание жител на Русе, който също отправя критики към българските политици изразява желание младите да се върнат и да основат нова партия.

Завръщането на младите не е реалистично

За съжаление обаче завръщането на младите не е реалистично, посочва „Ди Пресе“. България от години е засегната от миграцията, а статистиците прогнозират следващо намаление на населението – от 6,4 милиона сега до 2035 година в страната ще останат само 5,8 милиона жители. Цели области са застрашени от обезлюдяване, но за това почти не става дума в предизборната кампания, посочва австрийското издание.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 срещу дълбоки кризи

    24 46 Отговор
    Време е да съкратим и мандата на президента по конституция!

    Коментиран от #44, #53

  • 2 Пич

    47 9 Отговор
    Е сега..... Една балъци като отидат да изберат едни айдуци , и цялата криза ще се оправи !!! Аха...

    Коментиран от #12, #49

  • 3 Вокс попули

    6 10 Отговор
    Това са работните кюпюри на новата обща валута на БРИКС.

    Коментиран от #61, #64

  • 4 за бананите нищо не казват

    38 4 Отговор
    има ги целогодишно за всякаква употреба (бел. Кокорчо)
  • 5 БОЗА

    33 3 Отговор
    "Чужди медии: Дълбока криза. България е неуправляема"

    В смисъл и автопилот ли е откраднат... ;-)
  • 6 Чичо Хитлер

    41 7 Отговор
    Важното е че има банани и произвеждаме бира, каруци и подкови
  • 7 Да се преброим

    5 13 Отговор
    Ако сте за Сорос да вземе властта в държавата и институциите , както е на запад, гласувай с плюс.
    Ако си за Пеевски и ДС, гласувай с минус.

    Коментиран от #18, #39, #70

  • 8 Чуждите "медии"

    21 5 Отговор
    Все на Сорос и Ротшилдите
  • 9 ТаУмВзе

    37 3 Отговор
    Само територията е Важна, без матряла! ХАХХАХ След 40 годинки Геноцид и Гепия ни пускат статийки, за да ни обяснят колко сме Приключили. Добре е! До 2050 няма да ни има Официално, даже е много според мен.

    Коментиран от #15

  • 10 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    41 7 Отговор
    Единствената държава, която ще изчезне без война или епидемия

    Коментиран от #45, #74

  • 11 Трол

    28 2 Отговор
    Важното е да подобрим рекорда за поредни предсрочни избори.
  • 12 тиририрам

    15 28 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Това е демокрацията! Ако не ти харесва, избирай между Русия, С. Корея и Китай!

    Коментиран от #38, #69

  • 13 Сталин

    42 8 Отговор
    Бананова република ,след 30 години западна демокрация ,още не могат да разделят бананите

    Коментиран от #21

  • 14 Като бием шута на атлантетата

    39 12 Отговор
    И ДРУГИТЕ БОКЛУЦИ които 35 години ни лъжат и крадат ще стане управляема

    Коментиран от #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цар Борис III

    37 2 Отговор
    Забрана на партиите и неправителствени организации(19.05.1934)

    Коментиран от #22, #37, #65

  • 17 Сталин

    37 2 Отговор
    Изборите в България все едно да избираш между чума,холера и сифилис (Киру)
  • 18 Искандер М

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да се преброим":

    Хаха така ще остане, няма да има плюс-минус . Много добре измислено.
  • 19 Коминочистач

    15 3 Отговор
    Броят чужди пари, а не броят откраднатото след тях или преди тях? От европейците нищо добро не може да дойде, те даже не са ялови, те са със сбъркана ориентация.
  • 20 Дедо Джо

    14 1 Отговор
    Аз пък не съм уморен, ще си гласувам в неделя.
  • 21 ъхъ

    11 8 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    30 години "демокрация" по сталински! Време е да ви изметем!

    Коментиран от #26

  • 22 Сталин

    15 11 Отговор

    До коментар #16 от "Цар Борис III":

    Трябва да се приеме конституцията на НРБ и после БРИКС

    Коментиран от #27

  • 23 Пропуск

    5 1 Отговор
    Най-подготвения не го ли споменават?

    Коментиран от #29

  • 24 Безнадежден

    8 2 Отговор
    случай !

    Коментиран от #36

  • 25 Само да добавя

    24 2 Отговор
    Франкфуртере, у нас няма елити, това е проблемът. Покажи ми един мъдър, образован човек, който мисли за държавата ни, а не за джоба си. Затова резултатите от изборите са такива. Като експеримент предлагам една година народните избранници да работят без пари (имат си достатъчно кюлчета). Да видим ще има ли кандидати за парламента.
  • 26 Сталин

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "ъхъ":

    Тъпунгер,изметоха ви, с 3 милиона по малко
  • 27 Тцък

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "Сталин":

    В клуба на бедните ще влизаме така ли
    Братята китайци бачкат по 1 2..6 дена в седмицата дали ще ви понесе другари?

    Коментиран от #35

  • 28 Ъхъъъъъ

    13 2 Отговор
    „Франкфуртер Рундшау“ цитира „Дневник“.....
  • 29 Ганьо

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Пропуск":

    Той се точи сега...
  • 30 Абсолютно вярно

    11 21 Отговор
    Само дето Унгария ни мина по бедност. При това без да повтаря избори.
    Но поне не сме паднали до Третия свят като Русия., където всички пари ги държат кремльовските олигарси.
  • 31 С какво бре?

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "Като бием шута на атлантетата":

    Нямаш капацитет.

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Много яко нали?

    20 2 Отговор
    Еманация на журналистиката „Франкфуртер Рундшау“ цитира „Дневник“....после Дойче зеле цитира Франкфуртер Рундшау и хоп във Факти....

    Коментиран от #52

  • 34 Дъното

    13 2 Отговор
    Страшна пропаганда. През две изречения-русофилски, русофил, Русия!
  • 35 Сталин

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Тцък":

    А сега си чистач ,лъскаш тоалетните на клуба на богатите

    Коментиран от #48

  • 36 Щеше да е надежден,

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Безнадежден":

    ама рашистите копейски пречат всячески. Пречкат се из краката на българите и саботират с всички сили с надеждата за путинизъм. Путинови дреболинки!
  • 37 Точно на там вървим

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "Цар Борис III":

    Една яка атлантическа нацистка диктатура със Шиши за Атлантически Фюрер

    Коментиран от #51

  • 38 Пич

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "тиририрам":

    Много ограничено гледаш на живота ! Изборите на човек са много повече , стига да не вижда само в черно - бяло !
  • 39 Значи напук на теб

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да се преброим":

    ще ти гласувам с минус. Не става плюс за ид.иоти. Който ти сложи плюс, значи е сороска копейка. Работата ясна. Щото копейките сте обратни.
  • 40 Демократ

    5 10 Отговор
    300 млн.евро от бюджета изхарчени за избори, които са по сценарии на ДС-КГБ мафията. Народът плаща на мафията да го тероризира и да изпълнява плановете на Путин за хаос и мизерия. Откъс от интервю на ген. Решетников, стратега на Путин: "България за нас е вратата към Балканите. Балканите са традиционна зона на нашето икономическо, културно и духовно влияние. Без България, без такава врата, много трудно ще влезем в Сърбия, Черна гора и в Гърция. Просто сме откъснати от тях. Затова България е много важна за нас в този смисъл." Копейките лаят непрекъснато, че сме колония на САЩ, а е факт,че сме руска колония. Лъжата е основно пропагандно средство. Същият ген. Решетников е избрал Румен Радев, живял е в България, знае български и е изградил руските клетки тук.

    Коментиран от #50, #62

  • 41 Има-имааа, има

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "С какво бре?":

    Бавно но славно ....

    Коментиран от #47

  • 42 Никой

    4 6 Отговор
    На чебурашките пяна им излиза из устата като споменат думата " демокрация ". Кой дари на българския народ " демокрацията " на чийто хал сме сега ? БКП е отговора. Българския народ направи ли усилия да си я извоюва сам - НЕ ? Значи имаме комунистическа демокрация с олигархичен бизнес, която няма нищо, ама нищо с Западната.
  • 43 Чужди медии:

    4 0 Отговор
    Ама си е точно "цитира „Дневник“ нали?
  • 44 евро демокрация ?!

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "срещу дълбоки кризи":

    250 милиона за избори в България, а?
    А къде са 3 трилиона евро емитиеани през пабдемията, а 6 трилиона долара?
    Тия евро богаташи завидяха май на българските милиони, а къде са тяхната изхарчени трилиони?
  • 45 Я си пиши

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾":

    в Телеграм, мамашке! Преди българският ти мъж да ти даде начално протянване към външните тоалетни на родината ти, дето обиждаш неговата. Руските мечти са хептен химерни. Марш в блатото!
  • 46 Жорж

    0 3 Отговор
    Нереално
    До 2025 БГ ще бъде в Шенген тъй като европейците имат интерес от това, а и най - вече колонизиращите страната ни американци.
  • 47 През кой век

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Има-имааа, има":

    го смяташ? Да не си безсмъртен?
  • 48 Тцък

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "Сталин":

    Да лъскаш тоалетната на бедните е по-добре другари..лъскаш повече за по-малко пари
  • 49 Ако имаш предвид възрожденците,

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    не се притеснявай. Нямат шанс.
  • 50 300 млн.евро от бюджета изхарчени за

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Демократ":

    избори...... Изчезни бе. ....Само преди 3 дни 1% от 50 милиарда евро помощи за Украйна разписаха нашите боклуци атлантически. Що за тези пари не ревеш "патриотино демократ"
  • 51 Извинете,

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Точно на там вървим":

    наречието "натам" се пише слято.

    Коментиран от #54, #57

  • 52 Не е за първи път

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Много яко нали?":

    Това е схемата в общи линии. Гнус тотална
  • 53 Е, той на

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "срещу дълбоки кризи":

    Резидента вече източа. И мама право на трети. Споко!

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПИТАМ

    10 2 Отговор
    ПИТАМ КЬОВЕШИ, ДРЕМЕ ЛИ! КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА НА ЕС ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА ЗА БАРСЕЛОНА ГЕЙТ, ЗА НАКАЗАНИТЕ ПО МАГНИТСКИ , ЗА ЛИЦАТА С ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ, ЗА ТЕЗИ С ОСТРОВИТЕ, ЗАМЪЦИ, ЯХТИ, САМОЛЕТИ, ХЕЛИКОПТЕРИ И ДР.?
    МАЙ НЕ СМЕ САМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИНОВНИ, А И ПРОКУРАТУРАТА НА ЕС, ЧИЙТО ЧЛЕН СМЕ И НИЕ!
    ТОВА ЛИ ИМ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА, ЗАГРИЖЕНОСТТА? МАЙ СБЪРКАХМЕ, ЧЕ СТАНАХМЕ ЧЛЕН ЕС, ЗАЩОТО В ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ СЕ ПРЕВЪРНА В НАЦИСТКА ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ, ПРИМЕР УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙ...НОТО!

    Коментиран от #63

  • 56 756

    9 0 Отговор
    Дойче веле , Дневник..ясно.
    Чужди с0р0соиди подкрепят местните такива !
  • 57 А отпреди и отзади

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Извинете,":

    Как се пише, пак ли слято?
  • 58 Коко

    6 0 Отговор
    Цитат: „Само младежта може да спаси България“
    Ами тя избяга от страната , как да я спаси?
  • 59 По-добре последна в ЕС,

    5 5 Отговор
    отколкото първа в Третия свят с неговите болести, зарази, мизерии, диктатори, нацистки фанатизъм и радикални ислямски или прочие зомбита.
  • 60 не си прав

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Е, той на":

    Изтича, ама след две години!
  • 61 Да си фалират

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вокс попули":

    със здраве! Честито!
  • 62 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Демократ":

    Що си ги написал , да го считаме ли за вярно?

    Шегаджия!!
    Дай някой хубав виц.
  • 63 Прокуратурата ти направи поне десетина

    3 4 Отговор

    До коментар #55 от "ПИТАМ":

    проверки на фейковете. Оказаха се фейкове.
    Какъв ти е проблемът? Че тиквите пак ще бият копейките ли или че сума ти възрожденци се оказаха грантаджии на Сорос?
    Аз ще ти гласувам пак с "Не подкрепям никого". Е и?
  • 64 Въй, въй

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вокс попули":

    Това на гърба водовъртеŽ ли е? Щото ако е така, не виждам кой ще иска да попадне в него.🤭
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Уса

    9 1 Отговор
    Направете гласуването с пръстов отпечатък и ще е по евтино.Ще гласуваме докато герб,ппдб,дпс1,дпс2 и бсп не си заминат от политиката завинаги

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Некой си

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Уса":

    Недей дава идеи, че всички починали ще изглеждат като членове на якудза.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да се преброим":

    Ами има два проблема. Пеевски и Бойко.
  • 71 Петър

    5 2 Отговор
    Ами има два проблема. Пеевски и Бойко.
  • 72 Проблемът на тази територийка

    0 1 Отговор
    Е, че е населена с българи
  • 73 Е на тва е

    1 2 Отговор
    Задължително гласуване, без бюлетина "не подкрепям никого". Гласуват само български граждани живеещи в България и страни членки на ЕС.
  • 74 Шопо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾":

    България не е държава а територия, правителството на България се назначава от Козяк.
    Ние сме клония на САЩ !