15 Септември, 2024 19:01 5 801 59

Чуйте не срещу кого говорят, а за кого оглушително мълчат

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • герб

Наближават поредните избори, което естествено изостря слуха ни за политическото говорене

Чуйте не срещу кого говорят, а за кого оглушително мълчат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалите им осветяват добре пазени тайни, но от това не следва нищо. За да разберем истинските им намерения преди изборите трябва да видим не срещу кого говорят политиците, а за кого мълчат, пише Георги Лозанов.

Наближават поредните избори, което естествено изостря слуха ни за политическото говорене. Продължава да се чува омръзналата и на самите политици разправия между тях самите. Скандалите им осветяват добре пазени тайни, но пък от това не следва нищо, защото и децата вече знаят, че те се обвиняват взаимно - не за да се вкарат в затвора, а за да влязат в парламента. Затова далеч по-показателно за същинските им намерения е не срещу кого говорят, а за кого предпочитат да мълчат.

Оглушително мълчание

ГЕРБ мълчи за Пеевски с неговото „Ново начало“ и за ИТН, което подсказва, че хипотезата за съвместното им управление не е безпочвена. Мълчи напоследък и за „Възраждане“ и президента, което пък навява подозрение, че може „да даде едно рамо“ на пропутиново мнозинство у нас, каквато пилотна проба бе направена с путиновия закон за несъществуващата пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в училище. На Бойко Борисов явно вече не му се водят битки и призова всички лидери да заровят томахавките, като така негласно да го признаят за свой политически вожд. Не е изключено, защото опитът показа, че неговият „естествен враг“ не е в парламента, а е улицата, която в момента обаче е „глуха улица“.

Парадоксално, в подобна доминираща роля се пробва и ИТН, та чак съвсем сериозно се бяха заели да преговарят за собствено правителство. Изглежда мислят, че „народ" е магическа дума и щом си я сложиш в наименованието, от само себе си се превръщаш в глас на суверена.

Президентът най-оглушително мълчи, разбира се, за „Възраждане“, пък те - за него в очакване най-после да се формира трайно пропутиново мнозинство, което да подгони „джендърите“ и „чуждите агенти“, да изправи „слугите на посолството“ пред Народен съд, да спре помощта за Украйна, да излезе от НАТО и каквито други постсъветски блянове има Костадинов. Ако пък пак не се получи, президентът ще е принуден сам да си направи партия за мир и дружба, подразбира се с кого.

Пеевски мълчи за ГЕРБ, макар и със стиснати зъби (още след оттеглянето на подкрепата им от Калин Стоянов), но без да губи надежда, че, както беше казал Борисов, „ще бъде каквото беше“. ДПС на Доган мълчи за всички без Пеевски по логиката на страстите в стиха на Блага Димитрова:

„Бяхме най-близки… Затуй отсега нататък

Ще сме най-чужди в света“.

Никой не мълчи за ПП-ДБ

ПП-ДБ гледат да мълчат за ГЕРБ (просто вече никога не могат да кажат никога на сглобка с тях) и за БСП. Впрочем, с БСП всички са се видели в чудо, защото във вътрешнопартийната им патаклама е все по-трудно да се разбере кой за какво се бори извън преразпределението на постовете.

Едно е сигурно: никой не мълчи за ПП-ДБ. Те са нападани с различна интензивност от кого ли не. Причината е, че те, заради своята предистория и конфликта си с президента по повод на войната в Украйна, станаха, дори и без винаги да го искат, вътрешнополитически представители на евроатлантическата битка с путинизма в геополитически план. Така атаките срещу тях естествено се пренасят и върху евроатлантизма - независимо дали с цел той да бъде отречен или употребен. До степен да се превърне в обидна дума или най-малкото в безсъдържателно клише. Затова нека да припомним съдържанието му.

Кой проваля евроатлантизма?

В основата на евроатлантизма, популярен и като трансантлантизъм, е планът „Маршал“, реализиран от 1948 до 1952 година. Той предвижда САЩ да окажат значителна безвъзмездна помощ на Европа за възстановяване на икономиката и за превръщането ѝ в преграда пред разпространението на втория голям тоталитаризъм на ХХ век – комунизма, след победата над първия – фашизма. Така от двете страни на Атлантическия океан, в дух на солидарност и в противовес на диктатурите, се установява либералната демокрация с присъщото ѝ върховенство на закона, зачитане на човешките права и достойно материално съществуване на гражданите ѝ. Евроатлантизмът не е абстракция, а реалност, която нашите деца могат да видят и пипнат, когато отидат да учат или да работят там. И когато се връщат, както на протестите през 2020 година, с искания България най-сетне да стане пълноценна част от нея.

Евроатлантизмът влезе в политическия речник на мястото на широко използваното дотогава понятие „демокрация“ след нахлуването на Путин в Украйна, защото спокойният разговор за демокрацията вече не стигаше. Отново възникна въпросът как тя с евроатлантическа солидарност да се превърне в преграда пред реанимираната в Москва и тръгнала в настъпление диктатура.

Путиновата пропаганда на свой, както навремето съветската, разпозна в евроатлантизма основния си враг. Но не води борбата с него като преди с изтъкване на някакви небивали собствени достойнства, а с психологическо дискредитиране на врага. То не се извършва в публичната сфера, където са валидни рационални аргументи, а главно в частната, в най-деликатната ѝ зона - сексуалната, където са валидни лични преживявания и лесно се генерира агресия. Достатъчно е някой да нарече някого „джендър“ и без да търсиш повече основания да се настроиш нападателно. По същия психологически механизъм изкрещяваш на шофьора, изнервил те с нещо, „педераст", въпреки че може да е пó мъж от теб. Или за по-сигурно направо го псуваш на майка. Руската пропаганда и местните ѝ ретранслатори се опитват да организират колективно псуване на колективния Запад.

Триъгълникът в политическата координатна система

В България евроатлантизмът, съзнателно или не, допълнително беше дискредитиран от Делян Пеевски, който се приюти в неговата политическа ниша, за да пази оттам завидната си невидима власт и да може да обвини всеки, дръзнал да ѝ посегне, че посяга на прозападната ни ориентация. А когато точно защитникът на евроатлантизма е санкциониран от евроатлантическите ни партньори за корупция, започва да изглежда, че евроатлантизмът и корупцията не са несъвместими. И избирателят се изправя пред нерешимо уравнение: кое е по-малкото зло – корупцията или путинизмът.

Така координатната система на политическото ни пространство съвсем се огъна и се оформи триъгълник с двустранни противопоставяния и по трите му страни. На единия му връх е президентът с твърдата подкрепа на „Възраждане“ (или обратното), на другия е Пеевски с колебливата подкрепа на ГЕРБ, а на третия са ПП-ДБ, заели се да съберат в едно борбата с корупцията и с путинизма, но нещо все им куца словесната и поведенческата риторика, в която да го направят. И едва ли предстоящите избори ще могат да предложат нова геометрия на политическото пространство.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 154 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една руска Ютюбърка в България

    72 38 Отговор
    кани руските шпиони да започнат работа във военният завод в Казанлък, защото там вече работели 70 руснака. Самата тя е омъжена за турчин в Момчилград. Големи смешници са тези наташки.

    Коментиран от #14

  • 2 Путинофил

    86 55 Отговор
    Попа ни е путинофил!
    Резидента ни е путинофил!
    Имаме 6 путинофилски партии в Парламента!
    Какво може да иска още човек?

    Коментиран от #15, #23

  • 3 Ганчо сега се пули!

    28 64 Отговор
    Чака да види какво ще стане.
    Ако Украйна победи, ще ДОбута МОЧА!
    Ако Русия победи, ще върне МОЧА !
  • 4 Факт

    62 22 Отговор
    Всички управляващи и псевдо опозиция са свързани с дс и кгб,това е недопустимо, в за европейска държава

    Коментиран от #51

  • 5 На барикадата че

    28 52 Отговор
    Борбата с путинизма е оправдание на нефелниците да се борят с мутрите, бандитите корупционерите и Андрешковците. Така двата ъгъла ГЕРБ/ДПС и ППДБ се събират заедно от другата страна на барикадата.
  • 6 Димитър Георгиев

    72 47 Отговор
    121 депутата за ПП ДБ! Масово гласуване,да видим тогава колко са силни Пеевски и Борисов!Не случайно цялата мафия ги атакува -ГЕРБ, ДПС, Възраждане,ИТН, всичката тази измет е в един кюп!

    Коментиран от #13, #24

  • 7 хе хе

    18 51 Отговор
    Вълка е отказал да спонсорира на Доган новия проект и няма да влиза в политиката.
  • 8 USмърдян

    52 65 Отговор
    Празни хрумки на една невроатлантическа папионка.
  • 9 бг русофилЪ

    60 28 Отговор
    Егати кефа!
    путин щял да изтрепе всички бг русофили с атомна бомба по територията!

    Коментиран от #19

  • 10 Нашийник

    29 54 Отговор
    "Мълчанието е злато". А после се появяват компроматите и мълчанието става подозрително.
  • 11 О,чуден

    34 55 Отговор
    Начиии сички маскари, само ПП ДС убавци и спасители ?! А по- сериозно де - кой може да стъпи в нс ( умишлено е с малки букви) без разрешение и решение на ДС ?!
  • 12 Мокой

    51 60 Отговор
    Държавите от ЕС масово намаляват или спират помощите за Украйна. Лозанов уж интелектуалец, пък все едни и същи опорки ползва - путинофили, путинска пропаганда... С ПП си изпяха песента, пропиляха всички възможности.
  • 13 българин до българин

    42 6 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър Георгиев":

    Дано да се случи ама........
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Беззаконието! .......

    20 35 Отговор
    Беззаконието! ....... Е Нещото за което упорито се Мълчи! И от страна на Опозицията! Доколкото може да бъде такава! И От Страна на Медиите!

    Което Сигурно иска да ни Каже ! Че си Имаме Работа с Б -- о -- к -- л -- у -- к !
  • 17 Тц,тц

    42 54 Отговор
    Човекът с папийонката не става! Нито за медиен експерт, нито за политически ПР! Трябваше просто да каже мнението си за Ала-бала,за пудела и пачките,за Рашков и контрабандистите! За това "Мълчание" става дума!
  • 18 факуса

    15 36 Отговор
    зелки вмрисани,кат няма пропаганда що рвете бе,ами нема кой да наказва закона
  • 19 факуса

    8 35 Отговор

    До коментар #9 от "бг русофилЪ":

    ние имаме защите а вие ще сте изпарени центавос небинарен
  • 20 гост

    38 53 Отговор
    Джером Джером : " ПРАЗНИ МИСЛИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК" ! Това, че Гого е рошав и носи папионка, не го прави по-малко продажен ! Пък и явно не е толкова умен и учен защото що простаци станаха професори, а той все още е ДО-ЦЕНТ!
  • 21 IQ е даденост

    36 7 Отговор

    До коментар #14 от "12354":

    Вашето IQ не може да обработи информацията, какво означава "минус" в тези коментари!
    " Минус" в случая означава, че аудиторията не удобрява информацията, коята съм предоставил.
    А вие вашите "плюсове" преброихте ли?
  • 22 Жипко Бибитков

    16 36 Отговор
    Мдаааа, трудна дилема- кои са по-гнycнu: шарлатаните-ренегати ПП/ДБ или мафиотите-крадци ГРОБ/ДПС?
  • 23 Ми кво

    10 36 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Като се дънят разни Кирчовци, демократи, веселяци, дънят се и разбивачите на партии.
    То тогава кой да чостане?
    Най - стабилен си остана Президента и Възраждане не са зле.
    Само батенката се чуди накъде да хване.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мафиотската Д-ва

    14 30 Отговор
    Да го обясним пак и нека това обяснение да го чуем по националните медии.
    Обвиненията ни са само и единствено към ПП, ДБ и ДСБ са партии индиго на Герб и защото.1-Излъгаха ни.2 Изгубиха ни 3 години на нас и децата ни от живота, за да управляват с мафията под предлог, че могат да я накарат да се съгласи на реформи и се спре корупция, кражби.Това означава, че са ги интересувалисамо власт и пари или са мошеници.3.Канят се за още 4 години да ни изгубят, с лъжите за надпартиен Министър Председател.4.Не се съобразяват с общественото мнение, а с незнайно кого, който после го предлагат от наше име.5.Де факто с руската пропаганда и влияние-Знаем докъде я докараха-Увеличиха я.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Циник

    20 30 Отговор
    "путиновия закон за несъществуващата пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в училище"- само много болен човек, като Георги Лозанов, може да отъждестви закон, предложен за България (основателно или не) с Путин. Ама много болен
  • 30 Българин

    19 30 Отговор
    Чуждестранните агенти дойче зеле правят предизборна реклама на чуждестранните агенти ППДБ-или. Хубавото е, че постигат точно обратния ефект - гласовете им падат главоломно. И това е чудесна новина. Всички партии на статуквото са в криза. Значи сега е момента да ги изметем на идващите избори - гласувайте, ако ще за най-малката партия, те така трупат електорат, субсидии и растат. ППДБ са статукво - бяха ортаци с Тиквата и Шиши, де факто те ги изпраха, както обявиха на оня запис. Бяха и с БСП и с ИТН. Мястото им е на бунището. Шиши ще ги изрита както е тръгнало.
  • 31 Хахаха

    20 30 Отговор
    Дойче зеле мъли, че Шолц подписа в Кения споразумение за внос на 250 000 тъмнокожи в Германия, направо със самолет.
    Зойче зеле мълчи, че Кийр Стармър мин. председателя н ЮК е позволил на друг мъж да облича жена му с дрехи на стойност над 80 000 паунда.
    Дойче зеле мълчи, че Урсула е разследвана за корупция в размер на 70 милиарда евро с ковид ваксините.
    Защо мълчи ... Дойче зеле
  • 32 Име

    9 30 Отговор
    Децата му били при евроатрантизма, а идвали тук на протести, защото искали демокрация. Все едно протестите са им развлечение след усилното изучаване на политически науки в САЩ, като подготовка за управление на туземците.
  • 33 дом

    32 3 Отговор
    Улицата е тук. Тук сме, имаме готовност, просто няма лидери. Това е. Силен десен лидер ще помете всичко.
  • 34 КГБ матрьошки

    32 3 Отговор
    Всички мълчат за РАДЕВ.
  • 35 Бибиян

    2 30 Отговор
    Парите не миришат! Онея од чекмежето тоже! Пробале сме да ползуваме пачки у кензефа и после ги пуснахме в оборот, никой нищо не възрази! Грабат,земат и даже се облизват деа!
  • 36 Фен

    14 31 Отговор
    Да. Говорят, колко лоши са руснаците, но не говорят за геноцида над палестинците, или над рускоговорящите украинци след 2014. Говорят, как ще разкажат Русия със санкции, но не казват, че санкциите размазаха Европа. И така...

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 по скоро иди@т

    30 15 Отговор

    До коментар #36 от "Фен":

    е да фен си...ама на Путин. То си ти личи. Като няма какво да кажеш и веднага превключваме на уатабаутизъм, какво ще кажете за палестинците, за Ирак, за Либия. Ми ти какво ще кажеш за Афганистан 1979-1989, за Унгария 1956, за Чехословакия 1968, за Полша, която се я делнахте с нацистите. Кака така все Русия е принудена да напада някой, заради някой?! Между другото Чехия и Унгария бяха съюзници във СИВ и Варшавския договор със СССР и какво стана пак бяха нападнати! И тогава ли бяха виновни САЩ и светония ционизъм? Може би Сорос? Но няма проблем...да говорм за палестинците, които при всички положения трябва да имат право на държава. Тук е и въпросът ми към теб, ако палестнците имат такова право, украинците нямат ли? И какво прави Путин в Украйна?
  • 39 Инженер

    3 32 Отговор
    МЪЛЧАТ НАЙ-МНОГО ЗА ВЕЛИЧИЕ!
  • 40 Фен

    10 30 Отговор
    Чуйте, за какво ДВ мълчи. За ислямизацията на Европа. За обедняването и, заради санкциите. За разгромът на НАТО в Украйна. И т.н.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Артилерист

    13 30 Отговор
    Паркетният Лозанов се прави на голям атлантик, плашейки през ред с Путин. Но с таз западняшка демокрация, спазването на правата на човека и свободата на словото съвсем се излага. Още от 1990 г. стана известно, че "Плюй по Русия/Путин и фали демокрацията", е мотото на всички нашенски демократи, атлантици, нагаждачи и кариеристи...
  • 44 Твърде плоско

    9 30 Отговор
    твърде селендурско и просташко и омръзнало титирамбене на една омръзнала немска пропагандна агенция. Не не хваща дикиш постоянното антируско дърдорене. По-добре кажете, как икономиката в Германия се срива в очакване на излитане извън страната на още фирми, които ще загробят напълно Германската икономика. Ето затова мълчите.Вече не сте водещата икономика. Самите вашиполитици отдавна надават вой, а вие се правите на ни лук ял, ни лук мирисал.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Лозанов, а ти взе ли си пая...

    11 30 Отговор
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.

    Коментиран от #54

  • 47 Хахото

    5 30 Отговор
    ППДБ борци срещу корупцията? Моля? Пудели...
  • 48 ВМРО

    6 30 Отговор
    Какво стана с ДПС-ара Христо Бисеров дето переше милиони през македонски банки? Към кпй клан на ДПС е в момента?
    Какво стана с Ковачки?!
  • 49 Българин 🇧🇬

    3 32 Отговор
    Не чувам да се говори за турците и тяхната "Боташ" ?! Натовците в София "уредиха" България да им плаща един милион Дневно ! Без нищо насреща .
  • 50 Бай село

    4 30 Отговор
    Тия на улиците излизат спонтанно под ръководството на Черепа и Вълка срещу 100 Левка.
  • 51 Мдааа... Защита правата на човека..пее г

    8 30 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца....

    „ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР/и соца/ хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия/и соца/. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ

    Коментиран от #53, #55, #56, #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хахаха

    31 3 Отговор

    До коментар #51 от "Мдааа... Защита правата на човека..пее г":

    Дрън-дрън -дрън-дрън
  • 54 А ти твоя?

    31 4 Отговор

    До коментар #46 от "Лозанов, а ти взе ли си пая...":

    Щото се говори че Кремъл е дал миналата година на разни партии и анализатори близо 2 млрд и 130 млн евро за пропаганда на балканите. Макар, че ефект йок
  • 55 Милчо лаков

    24 2 Отговор

    До коментар #51 от "Мдааа... Защита правата на човека..пее г":

    Къде го намери Алан Дълес с такава простанна реч,колега?Като си толкова любопитен, намери на Милован Джилас книгата-Разговори със Сталин,да усетиш реалната ситуация при нас,на Балканите.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ха ха

    2 0 Отговор
    тоя сега демократ ли е или капиталист ? щото оглушително мълчи за камерите на работното място заместили надзирателите в концлагерите , за незаплащането на труда , за унизителното положение на българските работещи с мизерно заплащане , та щом не приказва значи е фашист ?
  • 58 Абсолютно вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мдааа... Защита правата на човека..пее г":

    Живота и историята го доказва....
  • 59 бай село

    0 0 Отговор
    Абе таралан колу три години само за Борисов говорят от сутрин до вечер.Ами дай да говорим за кршовската крава чух че се е разболяла от луда крава.