Отидете към основна версия

2 935 114

Северна Корея: Присъствието на наши войски в Русия не нарушава международното право

  • северна корея-
  • южна корея-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ким чен ун

Дори и Северна Корея да е предприела подобни стъпки, те са съобразени с международното право, обяви външното министерство на Северна Корея

Снимка: БГНЕС/ EPA

Външното министерство на Северна Корея каза днес, че не би потвърдило медийните информации за прехвърляне на войски на страната в помощ на Русия във войната ѝ в Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА. Твърденията вече бяха отхвърлени от постоянния представител на Пхенян при ООН, отбелязва агенцията.

Дори и Северна Корея да е предприела подобни стъпки, те са съобразени с международното право, макар и някои да се опитват да ги опишат като незаконни, каза заместник-министърът на външните работи на КНДР Ким Джон-гю в изявление, разпространено от севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

"Мисля, че очевидно съществуват такива сили, които биха го описали като незаконно", заяви Ким, цитиран от ТАСС. "Министерството на външните работи няма пряко отношение към дейностите на министерството на отбраната и аз не чувствам необходимост отделно да потвърждавам подобни сведения", добавя той.

Изявлението дойде, след като руският президент Владимир Путин не отрече информациите по случая от правителствата на Украйна, Южна Корея, САЩ и други държави, отбелязва Ройтерс.

Президентът Владимир Путин заяви, че когато му дойде времето, Русия и Северна Корея ще вземат решение как да се задейства предоставянето на военна помощ, предвидено в двустранното споразумение между Москва и Пхенян, предаде Ройтерс. "Когато трябва да решим нещо, ще вземем решение... но наше суверенно решение е дали ще го приложим, дали няма да го правим, дали имаме нужда от него“, каза той в интервю за "Россия-1". Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха пакта за взаимна отбрана по време на посещението на Путин в Пхенян през юни.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: