Отидете към основна версия

2 404 70

Урсула фон дер Лайен отмени срещата си с премиера на Сърбия заради Русия

  • сърбия-
  • урсула фон дер лайен-
  • ес-
  • русия-
  • милош вучевич-
  • белград

Сърбия подкрепи териториалната цялост на Украйна, но отказва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отмени среща с министър-председателя Милош Вучевич, потвърди за сръбската секция на Радио Свободна Европа говорителят на ЕК Ерик Мамер. Причината, по думите на говорителя, е днешната среща на сръбския премиер с министъра за икономическото развитие на Русия Максим Решетников, който е на работно посещение в Белград, предаде БТА.

Според представител на Брюксел, съобщението на сръбското правителство след тази среща, в което се говори за по-нататъшното укрепване на икономическото и цялостно сътрудничество с Русия, е достатъчна причина председателката на Европейската комисия "незабавно да реши" да отмени срещата с премиера на Сърбия.

Вучевич разговаря с Решетников за по-нататъшното укрепване на икономическото и цялостното сътрудничество между двете страни.

Сърбия подкрепи териториалната цялост на Украйна, но въпреки че е кандидат за членство в ЕС, отказва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва заради инвазията на Русия в Украйна.

В съобщението на правителството на Сърбия се посочва, че министър-председателят, говорейки за санкциите срещу Русия, е казал, че "въпреки големия натиск" Сърбия води свободна и независима политика и че има добро сътрудничество както с Русия, така и с ЕС, Китай и други страни.

Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград в рамките на четиридневна обиколка на Западните Балкани. По-рано днес тя се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, с когото обсъди европейския път на Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: