23 Октомври, 2024 10:25 1 393 15

Сърбия е готова за нова епоха в развитието си

  • сърбия-
  • марко джурич-
  • ес-
  • сащ-
  • балкани

Сърбия ще продължи близкото сътрудничество с международните партньори, включително с ЕС и САЩ

Сърбия е готова за нова епоха в развитието си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Инвестиционният рейтинг не е само финансов крайъгълен камък, а ясно отражение на устойчивостта и ангажираността на Сърбия с напредъка, каза сръбският външен министър Марко Джурич в авторски текст за „Вашингтон таймс“, цитиран от сръбската национална телевизия РТС, предаде БТА.

Той подчерта, че Сърбия ще продължи близкото сътрудничество с международните партньори, включително с Европейския съюз и САЩ. Джурич посочи в авторския си текст, че неотдавнашното решение на агенция "Стандарт енд Пуърс глоубъл рейтингс" (S&P Global Ratings) да повиши кредитния рейтинг на Сърбия в инвестиционен план представлява ключов момент в икономическия път на страната.

„Това постижение не е само финансов крайъгълен камък, а ясно отражение на устойчивостта, решителността и ангажираността на Сърбия с напредъка“, подчерта Джурич.

С дисциплинирано фискално управление, тежки структурни реформи и визионерски подход към управлението бяха поставени здрави основи за устойчив икономически растеж, отбеляза сръбският министър. Той допълни, че публичният дълг на Сърбия е значително намален, брутният вътрешен продукт е повече от удвоен, нивото на безработица е паднало на по-малко от 9 на сто, а приливът на чуждестранни преки инвестиции постоянно надхвърля 4,5 милиарда евро на годишна база.

По думите му Сърбия се позиционира като лидер в технологиите, особено в сферата на изкуствения интелект, а секторът на информационните технологии отчита извънреден растеж.

„Нашата водеща роля като бъдещ председателстващ на (форума на Европейския съюз и 14 други държави) Глобално партньорство за изкуствения интелект ни поставя на първи план в международните дискусии за отговорното управление и практики в сферата на изкуствения интелект, като ни дава възможност да формираме бъдещето на тази трансформираща технология“, подчерта Джурич. Според него Сърбия постига значителен напредък и в сферата на възобновяемите източници на енергия, като си поставя амбициозната цел да увеличи дела на възобновяемата енергия в страната на 40 процента до 2040 г.

„Стратегическите международни партньорства, особено със САЩ, подкрепят тази цел. Една от ключовите стъпки беше споразумението, подписано по-рано тази година с Хосе Фернандес, заместник държавния секретар на САЩ за икономическия растеж, енергетиката и околната среда“, припомни Джурич. Той допълни, че има още много работа и Сърбия ще продължи близкото сътрудничество с международните партньори, включително с ЕС и САЩ. „Подобряването на инвестиционния рейтинг е признание за досегашните усилия и трамплин за бъдещите ни амбиции. С тези здрави основи Сърбия е готова да влезе в нова епоха на просперитет, иновации и устойчиво развитие, готова е да играе все по-значима роля на глобалната сцена“, заключи Джурич в авторския си текст за „Вашингтон таймс“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прочетете статията на Факти:

    10 1 Отговор
    Превратът от 19 май 1934 или как Белград искаше да унищожи България.

    Коментиран от #2

  • 2 Србе на врбе!

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прочетете статията на Факти:":

    За да запази и разшири своята мини империя династията на Караджорджевичи с помощта на югославското разузнаване прави четири опита за преврат срещу България. Три от тях – през 1925, 1935 и 1941 г. – са неуспешни. Но има и един, който все пак успява – на 19 май 1934 г.
    Извършеният през 1934 г. държавен преврат е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са земеделските водачи около Г.М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, главорезът Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска.

    Коментиран от #8

  • 3 Укростанец

    5 8 Отговор
    Сътрудничество със САЩ? Серозно?
    Сърбите трябва да излизат и да им режат главите след подобни изказвания. Допреди четвърт век сащисаните трепеха цивилни сърби без да им мигне окото. Явно не само при нас, но и при сърбите се е формирала една солидна маса от грантове и грантояди.
  • 4 Осети се на време видя че русия е куха

    10 5 Отговор
    Сърбия разбра че Русия е Северна корея с газ нищо повече

    Коментиран от #12

  • 5 Укростанец

    3 5 Отговор
    В почти всяко сръбско семейство има някой цивилен, загинал, вследствие на бомбардировките на САЩ. Оставка и съд за този продaл се грантояд! Такива трябва да се обявяват за чуждестранни агенти и да се затварят до пенсионна възраст в добре огранявани затвори!

    Коментиран от #11

  • 6 Евтините Рускини идват

    8 3 Отговор
    Ще пускат Влакова линия Москва- Белград
    5€ рускиня
    10€ транс рускиня
  • 7 И слепият Прозря

    7 5 Отговор
    Щом Руският народ Тъне в Нищета как ще ме оправят мен???
  • 8 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Србе на врбе!":

    Само русофилите в България обичат Сърбия и удобно забравят че Русия им разрешава да заграбят и Нишко и Вардарска Македония, че даже им обещават след ПСВ и Видинско, в крайна сметка се раминават само със Зайчар и Босилеград. Не случйно хърватите, които уж са "насислтвено католизирани сърби от унгарците" не искат и да чуят за побратимите си...

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Даа!

    3 6 Отговор
    Явно малко ви беше брача сърбе, когато ви думкаха денонощно с ракети,самолети, когато разрушенията и жертвите бяха,равносилни на реална война.Абе що е славянско,все е продажник.Макета,българи,сърби нали са от една семка създавани.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не са като тебе

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Осети се на време видя че русия е куха":

    С десет бързи кредита и стара ГОЛФ на лизинг
    нафтов с избушена турбина.
  • 13 Русофили

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Кой обича сърбите бе ?
    Нали на всеки фирмен банкет си на колене пред диджея и ревеш : искам Цеца искам Драгана.
  • 14 Нико

    2 1 Отговор
    Сърбия и с Русия и със западните държави, от два стола на земята.
  • 15 Супата...

    4 0 Отговор
    Русия Китай БРИКС забравете за ЕС Сръпските номера стоене на два стола и чупки в ханша не вървят
Новини по държави: