Отидете към основна версия

28 Октомври, 2024 04:10, обновена 28 Октомври, 2024 04:10 1 237 0

Бившият лидер на Боливия Ево Моралес обвини правителството, че се е опитало да го убие

  • ево моралес-
  • боливия-
  • луис арсе-
  • президент

Президентът Арсе осъди стрелбата по колата на бившия лидер на страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият лидер на Боливия Ево Моралес обвини правителството на някогашния си съюзник Луис Арсе, че се е опитало да го убие снощи, след като колата му беше поразена от куршуми при засада рано сутринта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Моралес, чиито привърженици от седмици организират блокади на пътища в подкрепа на изпитващия затруднения със съдебната система бивш президент, публикува видеоклип във "Фейсбук", на кадри от който се вижда как той е на предната пътническа седалка, а в предното стъкло на колата има дупки от куршуми.

"Елитни агенти на боливийската държава се опитаха да отнемат живота ми днес", написа Моралес в социалната мрежа.

В коментари в социалните мрежи Арсе осъди всякаква употреба на насилие в политиката и призова за незабавно и задълбочено разследване.

Заместник-министърът на сигурността на Арсе обеща разследване на всяка информация, "независимо дали е истина или лъжа".

Информацията за стрелбата идва в момент, когато Боливия вече е обхваната от напрежение, отбелязва Ройтерс. Поддръжници на Моралес блокираха ключови магистрали в продължение на две седмици, възпрепятствайки доставките на храна и гориво в страната, и влязоха в сблъсъци със силите за сигурност, опитващи се да отстранят барикадите.

В събота правителството на Арсе обвини Моралес, че "дестабилизира" страната и се опитва да "прекъсне демократичния ред".

В изявление на подкрепящата Моралес фракция на социалистическата партия на Боливия, която е разцепена между поддръжниците Моралес и на Арсе, се казва, че неговата автомобилна колона е попаднала в засада близо до военна казарма и е била нападната от два автомобила с тежко въоръжени мъже, облечени в черно.

На кадри от видеоклип, предоставен на Ройтерс, се вижда трескаво преследване, по време на което Моралес сменя автомобила си, а шофьорът му е ранен. Агенцията отбелязва, че не е успяла да потвърди чрез независими източници достоверността на съдържанието на видеото или твърденията на Моралес и неговите съюзници.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини