Отидете към основна версия

8 138 97

Мая Манолова разкритикува Народното събрание за извънредното положение

  • извънредно положение-
  • българия-
  • народно събрание-
  • коронавирус-
  • мая манолова

Манолова подчерта, че съгласно чл. 57 ал. 3 ограничаване на конституционни права може да стане само със закон

Снимка: БГНЕС

"Трябваше още преди седмици правителството да обяви извънредни мерки, които да спрат разпространението на болестта. Това не беше направено и сега, за да се компенсира бездействието в ограничаването на посещение на масови събития на публични места, се въвежда извънредно положение, без да бъде ясно кои точно права на гражданите се ограничават", това заяви в интервю за ТВ Евроком лидерът на НПО-то ''Изправи се.БГ'' Мая Манолова.

Манолова подчерта, че съгласно чл. 57 ал. 3 ограничаване на конституционни права може да стане само със закон.

"Конституцията, която казва, че извънредно положение и ограничаване на права, се въвежда със закон, не е празна хипотеза. Със закон трябва да бъдат ограничени правата на гражданите и да е ясно какви санкции следват впоследствие", обясни Манолова.

Според председателя на "Изправи се.БГ" депутатите не са били готови с приемането на законодателни мерки към момента на приемане на решение за обявяване на извънредно положение.

"Трябваше депутатите вместо да почиват през уикенда, да останат в сградата на НС и да направят необходимите законови промени. До понеделник да е ясно какви отговорности и задължения имат гражданите и какви са санкциите в случай, че гражданите ги нарушават", категорична е тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.

Свързани новини