Отидете към основна версия

1 860 12

Гърция: Германия и Люксембург ще приемат деца бежанци

  • бежанци-
  • мигранти-
  • лагери-
  • заразени-
  • деца

През следващата седмица Гърция ще трансферира около 60 непридружени деца от пренаселените си мигрантски лагери в Люксембург и Германия, тъй като опасенията от разпространението на коронавируса сред бежанците нарастват. Това предаде Reuters.

Най-малко 5200 непридружени малолетни и непълнолетни живеят в Гърция, много от тях при тежки условия в лагери на острови в Егейско море. Около дузина европейски държави изразиха готовност да приемат редица от тях.

Германия заяви в сряда, че ще прибере 50 деца и младежи, след като миналата седмица бяха потвърдени първите случаи на коронавирус сред мигрантите в Гърция.

След седем дена Люксембург ще приеме 12 деца от мигрантските лагери. До края на следващата седмица се очаква и 50 деца да бъдат трансферирани в Германия, след като преминат съответните медицински тестове, заяви гръцкият заместник-министър по миграцията Георгиос Кумуцакос.

„Възможно е коронавирусът да е една от причините западните правителства да решат да се придвижат бързо по този въпрос“, каза още той.

Гърция потвърди 28 случаи на COVID-19 в два мигрантски лагера в континенталната си част, но нито един в островните лагери, където се твърди, че условията на живот са ужасяващи.

Кумуцакос обясни, че властите подготвят специални карантинни зони в лагерите и извън тях, ако възникне необходимост.

Десетки хиляди мигранти се опитаха да влязат в Гърция, след като през февруари Турция съобщи, че повече няма да ги спира, както беше договорено с ЕС в споразумение от 2016-а в замяна на помощи за сирийските бежанци.

Повече от 40 000 души, търсещи убежище, се намират в лагери на острови в близост до Турция. Около дузина европейски държави, включително Италия, Финландия, Сърбия, Ирландия и Португалия изразиха готовност да приемат 1600 деца без придружител.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини