Last news in Fakti

15 Април, 2020 16:21 1 889 5

Гърция трансферира първа група деца бежанци в страни от ЕС

  • мигранти-
  • лагери-
  • бежанци-
  • гърция

Гърция трансферира в Люксембург десетина непридружени деца от пренаселените мигрантски лагери. Това е първото от над 1000 планирани премествания, които се ускоряват на фона на опасенията от разпространение на коронавирус сред бежанците. Това предаде Reuters.

Очаква се в събота друга група от 50 деца да лети от Атина към Германия, а още 20 ще се отправят към Швейцария на по-късна дата. Гърция се надява да трансферира около 1600 непридружени малолетни и непълнолетни през следващите месеци.

Поне 5 200 деца мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка живеят в момента в южната ни съседка, много от тях при тежки условия в лагери на острови в Егейско море.

Заместник-министърът по миграцията Георгиос Кумуцакос заяви, че макар броят на трансферираните да е малък, те са изпратили силно послание до останалите страни в блока да последват примера, поставен от Люксембург. Той допълни, че Гърция в момента понася непропорционален дял от тежестта на бежанците.

„Изправени сме пред криза в рамките на друга криза: миграцията и пандемията заедно. Комбинацията прави една и без това трудна ситуация още по-сложна“, каза Георгиос Кумуцакос.

След като предприе ранни мерки, Гърция се справя с коронавирусната пандемия сравнително добре в сравнение с много други европейски държави. Южната ни съседка е отчела 2 170 потвърдени 101 смъртни случаи до момента.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    19 0 Отговор
    Що ги разселвате , а не връщате ?
  • 2 Баба яга

    6 1 Отговор
    Аз ще взема стотина. ХИ хи хи хи хи!
  • 3 Българина

    15 1 Отговор
    Защо гърция не ги заведе в най близкото посолство на съответната държава? А да, защото са в ЕЗ и ако искат парички за кризата, ше вземат ислямски маймунки следващите 50 г! Ето това ни чака и нас като влезем, герб ще ни продадат за пореден път. Никаква ЕЗ, кактонсе оправят 8 те държави извън ЕЗ, така и ние, като не се справя да св махат. 70 пр от българите не искат ЕЗ, а герб се опитват в суматохата да си правят каквото искат. Сега ще подкарат и истанбулската шетня и джендарията!
  • 4 БгТурист

    4 0 Отговор
    На нас не ни дават от Сф до Перник да пътуваме, а тея ги развозват, настаняват, отпускат им жилища и помощи ...
    Щеше да е смешно, ако не беше тъжно ! :(
  • 5 Банскалия

    0 1 Отговор
    Не сме народ а мърша.