Last news in Fakti

9 Април, 2020 18:23 1 859 12

Гърция: Германия и Люксембург ще приемат деца бежанци

  • бежанци-
  • мигранти-
  • лагери-
  • заразени-
  • деца

През следващата седмица Гърция ще трансферира около 60 непридружени деца от пренаселените си мигрантски лагери в Люксембург и Германия, тъй като опасенията от разпространението на коронавируса сред бежанците нарастват. Това предаде Reuters.

Най-малко 5200 непридружени малолетни и непълнолетни живеят в Гърция, много от тях при тежки условия в лагери на острови в Егейско море. Около дузина европейски държави изразиха готовност да приемат редица от тях.

Германия заяви в сряда, че ще прибере 50 деца и младежи, след като миналата седмица бяха потвърдени първите случаи на коронавирус сред мигрантите в Гърция.

След седем дена Люксембург ще приеме 12 деца от мигрантските лагери. До края на следващата седмица се очаква и 50 деца да бъдат трансферирани в Германия, след като преминат съответните медицински тестове, заяви гръцкият заместник-министър по миграцията Георгиос Кумуцакос.

„Възможно е коронавирусът да е една от причините западните правителства да решат да се придвижат бързо по този въпрос“, каза още той.

Гърция потвърди 28 случаи на COVID-19 в два мигрантски лагера в континенталната си част, но нито един в островните лагери, където се твърди, че условията на живот са ужасяващи.

Кумуцакос обясни, че властите подготвят специални карантинни зони в лагерите и извън тях, ако възникне необходимост.

Десетки хиляди мигранти се опитаха да влязат в Гърция, след като през февруари Турция съобщи, че повече няма да ги спира, както беше договорено с ЕС в споразумение от 2016-а в замяна на помощи за сирийските бежанци.

Повече от 40 000 души, търсещи убежище, се намират в лагери на острови в близост до Турция. Около дузина европейски държави, включително Италия, Финландия, Сърбия, Ирландия и Португалия изразиха готовност да приемат 1600 деца без придружител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    16 2 Отговор
    Нацистчета германофилаки къде сте сега 14/88 кво стана а.Германия си става циганска държава що тъй.

    Коментиран от #5

  • 2 Вейдър

    13 0 Отговор
    Дааа! Малки падуани! По лесно ще станат щурмоваци!
  • 3 гостенче

    14 1 Отговор
    Това са купени деца, които талибаните използват, за да влязат в ЕС. Представят се за техни родители и предизвикват съжалението и човечността на европейците. Но щом влязат на територията на ЕС веднага ги захвърлят.
  • 4 мъка

    9 0 Отговор
    Новите еничари.
  • 5 Фаоний.

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хехе":

    Да прав си даже Германия има ново име Цигойнишланд-ZIGOINISCHLAND.

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Мдам

    8 0 Отговор
    Хм на колко са тези деца - на 16-17? Големи мъже, които казват, че са на 15?! Ето така е паднала Троя!
  • 7 Хехе

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фаоний.":

    Звучи авторитетно.
  • 8 Що така ...

    4 4 Отговор
    нали в България живота е прекрасен ?!? Пращайте в България, че ние и без това повечето българи сме в чужбина...
  • 9 Нова

    3 0 Отговор
    Да съм и честити. От глупави по глупави. След короната тези ще ни довършат. Жалко.
  • 10 Чухте ли

    8 0 Отговор
    По немска телевизия преди 2 дена, показаха карта на Европа с отбелязани страни, приемащи деца на бежанци, намиращи се в Гърция. Беше отбелязана България и още 4-5 други страни от ЕС. . От нашите медии не се чу и дума за това. Всъщност, под прикритието на Корона вируса, тайно ще вмъкнат неопределен брой бежанци в България.
  • 11 На на

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Фаоний.":

    А България е територия само с благородници ... колко лесно е да говорите ей така ... Ей, за това няма оправия, хораааа! Събудите се!
  • 12 Педя Човек

    2 2 Отговор
    не става ясно за момченца или за момиченца без придружител става въпрооос