Отидете към основна версия

1 913 5

Гърция трансферира първа група деца бежанци в страни от ЕС

  • мигранти-
  • лагери-
  • бежанци-
  • гърция

Гърция трансферира в Люксембург десетина непридружени деца от пренаселените мигрантски лагери. Това е първото от над 1000 планирани премествания, които се ускоряват на фона на опасенията от разпространение на коронавирус сред бежанците. Това предаде Reuters.

Очаква се в събота друга група от 50 деца да лети от Атина към Германия, а още 20 ще се отправят към Швейцария на по-късна дата. Гърция се надява да трансферира около 1600 непридружени малолетни и непълнолетни през следващите месеци.

Поне 5 200 деца мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка живеят в момента в южната ни съседка, много от тях при тежки условия в лагери на острови в Егейско море.

Заместник-министърът по миграцията Георгиос Кумуцакос заяви, че макар броят на трансферираните да е малък, те са изпратили силно послание до останалите страни в блока да последват примера, поставен от Люксембург. Той допълни, че Гърция в момента понася непропорционален дял от тежестта на бежанците.

„Изправени сме пред криза в рамките на друга криза: миграцията и пандемията заедно. Комбинацията прави една и без това трудна ситуация още по-сложна“, каза Георгиос Кумуцакос.

След като предприе ранни мерки, Гърция се справя с коронавирусната пандемия сравнително добре в сравнение с много други европейски държави. Южната ни съседка е отчела 2 170 потвърдени 101 смъртни случаи до момента.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини