Отидете към основна версия

2 474 52

Възраждане: Властта унищожава туризма

  • възраждане-
  • туризъм

Един от структуроопределящите отрасли на икономиката

Снимка: БГНЕС

Българският туризъм е един от структуроопределящите отрасли на българската икономика. В определени периоди той осигурява и формира между 10 и 20% от брутния вътрешен продукт.

Туристическият бранш е един от най-засегнатите към момента и за да се възстанови дейността в тази сфера, е необходима дълга подготовка. Поради това, по данни на анализаторите, се очакват фалити на над 30% от фирмите в бранша.

Това се посочва в позиция на партия "Възраждане".

Властимащите към момента предлагат мерки, които касаят единствено вътрешния пазар и не са адекватни, тъй като не се поглежда на бранша комплексно. Те са насочени единствено към хотели, ресторантьори и туроператори, но не и за множеството, фирми предлагащи различни видове продукти и услуги в бранша.

Предприемачите ще излязат много трудно от създалата се ситуация, тъй като голяма част от бизнеса оперира с кредити. В този смисъл, мярката „60 на 40“ не е адекватна за туристическия бранш, с известни изключения.

Освен това възможността, която предлага правителството като алтернатива – вземането на кредити, е свързано с тяхното връщане. Това би довело до момент, в който предприемачът трябва да си спасява бизнесът и едновременно с това – да връща кредити.

Потърпевши от неадекватността на управляващите са не само предприемачите, но и сезонните работници. За тези хора е необходима поне шестмесечна заетост, за да могат да преживеят някак годината. Към момента най-оптимистичните прогнози за започване на сезона са 15 юни, при стандартно започващ сезон в началото на май. А вътрешният пазар обикновено се обуславя според времето и се свързва с Великденските и Гергьовденски празници. Тази година това няма да се реализира.

Не е за пренебрегване и фактът, че професионалните кадри в бранша е възможно да бъдат загубени. Причината за това е, че обучените хора при една такава ситуация просто намират алтернатива извън пределите на Родината. Тук засягаме и взаимосвързаната тема за емиграцията и т.нар. „изтичане на мозъци“ от страната ни.

Възраждане подкрепя хората работещи, развиващи се и осигуряващи работа в сферата на туризма. Ако ние днес управлявахме държавата, щяхме да направим стратегически план за излизане от кризата в бранша за поне една година напред; да подпомогнем бранша със скоростно приемане на т.нар. „диференцирано ДДС“, което вече е въведено в много държави и означава, че туристическият бранш заплаща по-ниско ДДС; щяхме да дадем възможност за безлихвени кредити с гратисен период от 24 месеца.

В дългосрочен план смятаме за необходимо популяризирането на страната ни като туристическа дестинация за винен, културен, исторически, кулинарен и т.н. туризъм; добро рекламно представяне на страната ни като туристически потенциал и възможности.

В тази връзка подкрепяме туристическия бранш в искането за оставка на министър Ангелкова, защото това е поредния ресорен министър на ГЕРБ, който не разбира нищо от ресора си. Действията, които предприема от началото на мандата си, показват липса на знания в областта. 40 дни след началото на пандемията предложи мерки, които са закъснели, неадекватни и непонятни за хората с дългогодишен стаж в бранша.

Призоваваме Ви в първия ден след падането на извънредното положение, което е 14 май 2020 г., да излезем заедно пред Народното събрание в 12 ч. за да поискаме оставката на цялото правителство. Ние сме народ, който излиза на национален протест с искане за нормален живот!

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини