Last news in Fakti

3 Септември, 2021 07:40 8 170 37

Епидемия от фалшиви COVID-сертификати

  • сертификат-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус-
  • фалшиви-
  • фалшиви сертификати-
  • измама-
  • пропуск-
  • паспорт-
  • ковид-
  • ресторанти-
  • туризъм

Документите стават все по-необходими

Епидемия от фалшиви COVID-сертификати - 1
Снимка: Shutterstock

С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция зачестяват и случаите на незаконна търговия с фалшиви сертификати за ваксинация. Документите стават все по-необходими – не само за туризъм в чужбина, но даже и за посещение на кафене или пазаруване в супермаркет. Това се случва на фона на силна съпротива срещу ваксините и другите противоепидемични мерки, като мнозина антиваксъри са готови да платят солидна сума, за да се сдобият със сертификат, макар да не покриват изискванията за такъв. Тъй като търсенето определя предлагането, организираните престъпни групи предлагат своите услуги при изработката и пласирането на фалшификатите. Това се случва по целия свят, но за купувачите това не е нещо безопасно – може да не получите нищо срещу парите си, а при разкриване на схемата на много места ви очаква затвор, предаде bTV.

САЩ

От офиса на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд обявиха вчера, че 24-годишна жена от Илинойс е била арестувана при опит да влезе в Хавай с фалшив документ за ваксинация. Противоепидемичните мерки изискват всички пътуващи до островите да бъдат изолирани за 10 дни, ако нямат завършена ваксинация. Служителите на летището в Хонолулу се усъмнили в достоверността на сертификата, защото името на ваксината било изписано грешно – „Мадерна“ вместо „Модерна“. Клоуи Мозак напуснала летището преди служителите да успеят да потвърдят резервацията ѝ в местен хотелски комплекс. В последствие се оказва, че името ѝ не фигурира в списъка на гостите на обекта.

Проверка в държавните медицински записи доказва, че американката не е ваксинирана. Специални агенти използвали профилите ѝ в социалните мрежи, за да я проследят, посочват медии зад Океана. В показанията си жената потвърдила, че е заплатила на доктора си за издаване на сертификата за ваксинация. Предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинения за фалшификация на медицински документи. Жена от щата Ню Джърси е обвинена в организирана търговия с фалшиви COVID сертификати, обяви прокуратурата в Манхатън. Жената често участвала в антиваксърски прояви. 31-годишната Жасмин Клифърд използвала профил в социалните мрежи с името @AntiVaxMomma и успяла да продаде 250 фалшиви COVID сертификата срещу сумата от 200 долара за всеки.

Прокуратурата твърди, че жената е работила в екип с 27-годишната Надайза Бъркли, медицински служител в клиника в Патог, Ню Йорк, която въвела имената на 10 човека в щатската имунизационна база с данни. За услугата клиентите заплащали допълнителните 250 долара. Известен TikTok потребител разкрил незаконната схема в свое видео, което качил в платформата, сигнализирал и ФБР. От там съобщават, че следят действията на жената още от юни. Повечето от клиентите, заявили фалшиви ваксинационни сертификати, били медицински работници. Случаите зачестили след заповедта всички служители в болници, лаборатории и домове за грижи да бъдат ваксинирани до 27 септември. Гражданите, придобили фалшиви сертификати, също ще бъдат обвинени в измама.

Германия

Германската полиция е сформирала специален отдел, който да се бори срещу нарастващия черен пазар за фалшифицирани сертификати. Полицията в Кьолн потвърдила за телевизия А Ер Де, че измамниците осъществявали комуникация посредством приложения с криптирани съобщения, което затруднява допълнително разследванията.

Търговията със сертификати включва както реални обяви, така и фалшиви такива, които таксуват хората без те да получат заплатения документ. Често плащанията се извършват с криптовалута, което е практика и на черния пазар за наркотици и оръжия. Миро Дитрих, специалист по новата измама, потвърждава, че Telegram се е превърнал в събирателен пункт за хора, които отричат ваксините и не вярват на данните за разпространението на COVID-19. Противоепидемичните мерки, изискващи представянето на сертификат за защита от вируса, потиква тези хора да се сдобият с фалшифицирани карти за ваксинация. Говорителят на полицията в Кьолн Никол Гентнер обяви, че шестима души са разследвани за участие в измамите. Предлагащите услугата, както и тези, които се възползват от нея, получават наказания, включващи и лишаване от свобода.

Миналият месец полицията е обискирала клиника в Мюнхен след сигнали за злоупотреби с ваксинационни сертификати, пише немският сайт „Меркур“. Прокурорът Джулиан Гротц твърди, че сдобиването с празни сертификати за попълване е изключително лесно онлайн, както е и достъпът до лекарски печати. Разследване на Ем Де Ер разкрива, че фалшиви картончета са били предлагани във ваксинационни центрове във Веймар, Каменц, Мюнхен и Хамбург. Цитирана от тях обява от Telegram гласи „Поръчка с печат – вече налична – доставка от 1 до 3 дни. Доставяме сертификат, печат, стикер на BioNTech или AstraZeneca и подпис върху печата. Две сертификата на цена от 150 евро“.

Румъния

През август полицаи от Службата за разследване на икономически престъпления към полицейския инспекторат в Алба Юлия, Румъния, под координацията на прокуратурата са извършили два обиска в къщи в окръг Клуж след сигнали за злоупотреби с COVID сертификати. Проверката доказала, че лицата са използвали платформа за регистрация на ваксинации и издаване на фалшиви сертификати. Един човек е бил задържан, а други 10 са били повикани на разпит.

Италия

Италианската полиция съобщи, че са разбили няколко схеми за онлайн търговия със сертификати през юли. Разследването в Милано, проведено от прокурора по киберпрестъпления, показало, че хиляди италиански граждани са били в готовност да заплатят за изработката на фалшиви ваксинационни сертификати. Схемата е разкрита чрез платформи с изкуствен интелект, които дават възможност полицията да наблюдава онлайн средата и да осъществява контакт с потенциални клиенти. Полицията съобщава, че е поела контрол над 10 криптирани канала, водещи към обяви в даркнета. Търговците на сертификати изисквали плащанията да се осъществяват с криптовалути, като цените варирали от 110 до 130 евро за „ексклузивни“ пакети, включващи и дози от ваксината. Освен италианци, сред потенциалните клиенти са били и граждани на други държави от Европейския съюз.

Директорът на данъчната полиция в Милано Джан Лука Берути, обяви, че „около 250 хиляди потребители са се регистрирали и стотици от тях са опитали да се свържат с продавачите“. По данни на властите сертификатите включвали датата на ваксинация, QR код, както и партиден номер на двете дози ваксина, „поставени“ на лицето – същите реквизити като на истинския документ. „Искаме да бъде ясно, че всеки, който използва фалшив сертификат, рискува да му бъдат повдигнати обвинения за измама, които се наказват с от 1 до 6 години лишаване от свобода“ добавя Берути.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антонина

    39 13 Отговор
    И в България е така, продават фалшиви сертификати

    Коментиран от #12, #31, #35

  • 3 Някой

    108 3 Отговор
    Не им ли стана ясно на управляващите, че третият закон на Нютон никой не го е отменил?
    Хората се съпротивляват - кой както може. Но е повсеместно. И колкото строги да са ограниченията и наказанията, винги ще има голям (много голям) процент от хора, които ще се съпротивляват.
    Да си припомним и че всеки тоталитарен режим рано или късно рухва, и повлича със себе си много от политическата върхушка, която го обслужва. Обикновено нещата не свършват добре за тях.
    Нека си припомним фашизма - просъществувал е 10-15 години - после съд и разтрел на тогавашни управляващи, военни сподвижници.
    Нека сегашният полетически елит погледне историята и да се замисли за съдбата си - тя има навика винаги да се повтаря...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 прррц

    27 1 Отговор
    За тук не знаем. Защото само можем да превеждаме чужди статии и правим " новини" от офиса...
  • 7 провинциалист

    57 5 Отговор
    В действителност проблем не съществува. Инжектираните и без това си се заразяват и разпространяват.
  • 8 щамов работник

    26 1 Отговор
    "Епидемия от фалшиви COVID-сертификати." ЗА ТАЗИ ЕПИДЕМИЯ БОЦКИ ЩЕ ИМА ЛИ? БОЦ-БОЦ.
  • 9 гост

    33 2 Отговор
    Сега всички ваксинирани стават удобни за репресии и контрол от страна на властите.Всеки може да бъде обвинен, че е фалшиво ваксиниран,а и знаем че информсцията в базата данни може да бъде манипулирана.
  • 10 Гарвана

    34 1 Отговор
    Ха-хааа, сега ваксинираните рязко ще намалеят.
    Ще си изтрая репресиите, но не играя в цирка с тестоте, ваксини и сертификати. Работа ще има винаги. Нали сме роби.
  • 11 Особено ако са "инжектирани" по

    5 0 Отговор
    този начин или "преболедували" пак така.
  • 12 Галигео Галигей

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антонина":

    Тека е Тонче,и платена любов продават.👧👧👧👍
  • 13 Ирина

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Е щом и медиц.лица":

    Фалшивите сертификати, нямат оригинална лента, и на Границата, ги сканират. Не става. Иначе ми предложиха такъв, за 250 лв. Ако пътуваш не ти върши работа.
  • 14 beast

    20 0 Отговор
    За 300 лв. и си гортов !
  • 15 тарикату

    6 0 Отговор
    в наште 15 процента колко мивки има, хахЙЙЙАахаха
  • 16 LISAN

    29 0 Отговор
    Чудесно !!!! Само така трябва! Иначе измамниците с техния измислен КОВИД нема да се спрат!!!!
  • 17 честен ционист

    30 0 Отговор
    Чипът ще реши тия малки шмекерии. Май не се усещате, че натам ви будат.

    Коментиран от #21

  • 18 ЕВРО НЮЗ

    13 0 Отговор
    Трафикантите на вирусите са Трстер Ковидарите.. Пазете се от тях. Те са като комунист с партийна книжка. Мързеливи, неграмотни , доносници
  • 19 Логично

    26 2 Отговор
    То беше ясно от самото начало на тази лудост,че наливат вода в мелницата на престъпни синдикати.Западните отрепки са малоумни поначало.България вън от ЕС и НАТО !
  • 20 Дддддд

    25 3 Отговор
    Някой знае ли какво съдържат тези ваксини. Ваксинирах се още май месец с пфайзер и от тогава нещо не мога да вдигам самолета добре. Ходих на 100 доктора и простата ми е ок,но вече самолета лети на половин височина и полетите краткотрайни

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Майна

    27 0 Отговор
    ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО ИЗНУДВАТ ХОРАТА И ИМ ОТНЕМАТ ПРАВОТО НА РАБОТА И ДОСТЪПА ДО РЕСУРСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, ЗА КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ АКО НЕ СИ ИНЖЕКТИРАТ ,,ДОБРОВОЛНО,, ТЕЗИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ЧАСТНИ КОМПАНИИ ЩЕ ЗАПЛАШВАТ СЪС ЗАТВОР И ЩЕ НИ ПРЕСЛЕДВАТ !!! МАЙ ИСКАТ ДРУГ НАЧИН ДА ЗАЩИТИМ ПРАВАТА СИ, КОИТО НАГЛО ГАЗЯТ
  • 23 В Африка

    19 2 Отговор
    са ваксинирани под 2%, а насекъде другаде - над 70%.
    Затва отивам там!
    Накрая ше останем само ние - африканците!
  • 24 Rower

    11 0 Отговор
    Какво рискуват журналистите, които популяризират тоталитарния режим, когато се провалят?
    ..хахаха, ние просто се шегувахме, нашата работа е да разказваме лъжи.
  • 25 Иван

    17 0 Отговор
    Ако пътуваш със самолет, да, има опасност да те хванат. Особено пък, ако името на ваксината е сгрешено. Но ако зеления паспорт ти трябва само за да си пазаруваш от супермаркета и да се водиш в градския транспорт може и да мине номера. Кой там толкова ще се взира, след като тълпата напира да влиза? Разни всякакви експерти прогнозират пролетта на 2022 година Короновирусът да изчезне. Да видим как ще вкарат по затворите стотици хиляди човека за по 6 и повече години. Първо трябва да ги построят тези затвори.
  • 26 Ваксинити

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Дддддд":

    са като краставицити - садържат 98% вода.
  • 27 flipp

    4 2 Отговор
    Ееее няма как, ще трябва чипиране, а на сатанистите така не им се искаше, но не им оставихте избор
  • 28 сънчо

    16 0 Отговор
    Не се офлянквайте, дайте линк към надежден продавач на сертификат.

    Коментиран от #29, #36

  • 29 то6ко

    17 0 Отговор

    До коментар #28 от "сънчо":

    всеки един доктор който поставя вакси е надежден продавач на сертификата.Получаваш оригинален законен сертификат,само трябва да го навиеш да изсипе ваксата в мивката.

    Коментиран от #34

  • 30 Anon

    27 0 Отговор
    Когато тиранията стане закон, съпротивата става дълг.
  • 31 Директора

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антонина":

    Какво значи фалшив? Отваряш сайта на МЗ и си проверяваш сертификата. Не е толкова сложно. Сертификата не е фалшив, просто ваксината не е сложена, ако това имате предвид. Но сертификата си е ОК като сертификат.

    Коментиран от #32

  • 32 Абсолютно!

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Директора":

    Имаш сертификат - пей сърце и шапка на тояга!
    Пък кой умрял - умрял, всеки да си носи кръстчето.

    Коментиран от #37

  • 33 Сертифалшикат

    16 0 Отговор
    На фалшивите ваксини, които не предпазват ваксинирания, какви им са сертификатите? Изненада - всичко е фалшиво.

    Кой имал пари - давал, кой крал - взел, браво на прецаканите, да си носят ваксинираните кръвоносни съдове със здраве - колкото повече дози, торкова повече поздрави от крадците.
  • 34 Джипи

    19 0 Отговор

    До коментар #29 от "то6ко":

    Абе що решихте, че някой ги изсипва в мивката? Само на компютъра се въвежда. Няма нужда да се замърсява канализацията, реките, природата.
  • 35 жфдцгхй

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антонина":

    Тук поне от лаборатория си ги набавяш.
  • 36 Иванов

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "сънчо":

    Правилно са ти отговорили.Срещу 200лв моята лична ми връчи сертификата,а ваксина не видях.
  • 37 fakeTAXI

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Абсолютно!":

    имаш пет(5) "плюса" ... мисля, че не те разбраха