Отидете към основна версия

3 388 25

Жертвите на коронавируса в Ню Йорк са 21 пъти повече, отколкото на грипа

  • ню йорк-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ковид-19-
  • пандемия

Американски медици съпоставиха данни от статистиката за смъртността от грип и от коронавирус на територията на мегаполиса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски медици съпоставиха данни от статистиката за смъртността от грип и от коронавирус на територията на Ню Йорк и установиха, че за последните три месеца от COVID-19 са починали 21 пъти повече жители на мегаполиса, отколкото от грип, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучването са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

"Експерти и чиновници често изтъкват, че грипът убива до 60 000 американци годишно, но малцина си дават сметка, че тези данни са получени в резултат на маса статистически допускания. Сравнението на числата на реалните смъртни случаи от грип и от COVID-19 показват, че смъртността от новата болест превишава в пъти смъртността от сезонните форми на грип", пишат учените, предава БТА.

От началото на епидемията от коронавируса в Китай експертите и обществеността се разделиха на два условни лагера - скептици и биещи тревога. Първите смятат, че опасността от SARS-CoV-2 се преувеличават и че нивото на заразност и смърт от него е равно или отстъпва на сезонните грипни епидемии.

Опонентите им са на противоположното мнение и смятат, че COVID-19 е значително по-опасен от известните форми на остри вирусни инфекции, а и човечеството още не е успяло да изгради срещу него колективен имунитет.

Учени от Харвардския университет и от университета Емъри в Атланта решили да проверят коя от двете групи е по-близо до истината. Те ползвали за анализа и сравнението данни от медицинските служби на Ню Йорк и прилежащите му райони за периода февруари-април 2020 г., когато там върлуват паралелно пандемията от коронавируса и сезонен грип. За този период от грип и усложнения, свързани с него, са починали 619 жители на Ню Йорк, докато от коронавирус са си отишли над 13 000 жители на мегаполиса.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини