Отидете към основна версия

8 249 41

Пандемията от COVID-19 вероятно ще продължи до две години

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина

Това се казва в нов доклад на учените от Университета в Минесота

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пандемията на коронавируса вероятно ще продължи до две години и заразата няма да може да бъде контролирана, докато поне две трети от световното население не получи имунитет, сочи доклад на експерти, цитиран от Bloomebrg.

Поради факта, че коронавирусът може да се разпространява от хора, които видимо нямат никакви симптоми, това го прави много труден за контролиране за разлика от грипа, който е причинил повечето от пандемиите в скорошната история, се казва в доклада на Центъра за изследвания и политики в областта на инфекциозните заболявания към Университета в Минесота. Всъщност хората могат да бъдат най-заразни преди да се прояват първите симптоми, допълва текстът.

След като блокираха милиарди хора по света в домовете им, за да се сведе до минимум разпространението на коронавируса, правителствата сега предпазливо разхлабват мерките, позволявайки на бизнеса и на обществените места да заработят отново.

Според доклада обаче е възможно пандемията да продължи, но на „отделни вълни“ и така до 2022 г. „Комуникацията между правителствата трябва да включва и хипотезата, че тази пандемия няма да приключи скоро, а хората трябва да са подготвени за потенциални периодични появи на болестта през следващите две години“, допълват експертите.

Учените бързат да разработят ваксини, които могат да бъдат налични в малки количества още тази година, пише Bloomberg. Въпреки че големи количества от ваксината срещу пандемията от грип през 2009-2010 г. не са били налични дори след като е достигнат пик в САЩ, проучване оценява, че те са предотвратили само 1.5 млн. случая на заразяване и 500 смъртни случая в страната, посочва още докладът.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.

Свързани новини