Отидете към основна версия

2 575 26

ЕС ще закупи 300 млн. дози от Covid ваксината на Pfizer и BioNTech

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Това ще бъде четвъртият договор с фармацевтична компания за закупуване на ваксини

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз разреши договор за 300 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите BioNTech и Pfizer, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, описвайки ваксината като "най-обещаващата", която е създадена досега.

"Утре (сряда) ще одобрим договор за до 300 милиона дози от ваксината, разработена от немската компания BioNTech и американската Pfizer", посочи в официално изявление г-жа Фон дер Лайен. "След като тази ваксина стане достъпна, нашият план е да я внедрим бързо навсякъде в Европа", посочи шефът на ЕК, цитиран от Ройтерс.

"Това ще бъде четвъртият договор с фармацевтична компания за закупуване на ваксини. И още много ще ги последват. Защото трябва да имаме широко портфолио от ваксини, базирани на различни технологии. Вече започнахме да работим с държавите членки, за да подготвим национални кампании за ваксинация", каза Фон дер Лайен.

Коментарите на Фон дер Лайен и одобрението на договора за закупуване на ваксина идват, след като в понеделник двете компании обявиха, че тяхната проектоваксина показва 90% ефективност във "Фаза 3" на процеса на мащабно изпитване.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини