Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 19:50 2 568 26

ЕС ще закупи 300 млн. дози от Covid ваксината на Pfizer и BioNTech

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Това ще бъде четвъртият договор с фармацевтична компания за закупуване на ваксини

ЕС ще закупи 300 млн. дози от Covid ваксината на Pfizer и BioNTech  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз разреши договор за 300 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите BioNTech и Pfizer, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, описвайки ваксината като "най-обещаващата", която е създадена досега.

"Утре (сряда) ще одобрим договор за до 300 милиона дози от ваксината, разработена от немската компания BioNTech и американската Pfizer", посочи в официално изявление г-жа Фон дер Лайен. "След като тази ваксина стане достъпна, нашият план е да я внедрим бързо навсякъде в Европа", посочи шефът на ЕК, цитиран от Ройтерс.

"Това ще бъде четвъртият договор с фармацевтична компания за закупуване на ваксини. И още много ще ги последват. Защото трябва да имаме широко портфолио от ваксини, базирани на различни технологии. Вече започнахме да работим с държавите членки, за да подготвим национални кампании за ваксинация", каза Фон дер Лайен.

Коментарите на Фон дер Лайен и одобрението на договора за закупуване на ваксина идват, след като в понеделник двете компании обявиха, че тяхната проектоваксина показва 90% ефективност във "Фаза 3" на процеса на мащабно изпитване.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    9 5 Отговор
    Вече си представям как Боко ще раздава ваксини с коледни подаръци със синя панделка ппгерб хихи :D

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Biotech USA

    14 1 Отговор
    За електората римляни безплатни ваксини и питка с кебапче 😂
  • 3 SARS

    16 2 Отговор
    То на нас вече не ни трябват много ваксини като се има предвид, че 30% вече са прекарали или не искат да се ваксинират!
  • 4 A аз

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    си представям още чекмеджета пълни от далавера с ваксини...

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 El boko

    7 2 Отговор
    Има 4-ри договора, начи чакаме още 2 фирми да си пуснат ваксините.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грейс

    6 0 Отговор
    Е пак не са договорили на 100%..Предвиждат,че ще има и опаки, които няма да искат да се ваксинират.
  • 9 Цяла Европа

    8 2 Отговор
    има 500-540 млн население.Това включва от месечно бебе,до столетник.При условие,че здравните експерти заявяват че деца до 6 г възраст,и рисковите групи от възрастни със сериозни заболявания,не трябва да се ваксинират,груба сметка показва,че разликата е Всеки с ваксина.Усещат съмненията на все по големи групи навсякъде.Целта е 80%.След това е лесно.Точно тези осемдесет,ще създадат такива условия в работа,социални контакти,бизнес,че останалите двадесет ще бъдат притиснати в ъгъла.Иначе ще бъде доброволно.Но като ге преврърнат хората около теб в аутсайдер,сам ще потърсиш лаборанта.

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Covid

    10 3 Отговор
    А демократичният и свободен ЕС питал ли е данъкоплатците си, преди да напълни гушите на тарикатите, дали искат да се харчат парите им за измислени ваксини?
  • 11 Корона глад

    4 2 Отговор
    Е айде честито ваксиниране стадо
  • 12 Ни ко га

    4 2 Отговор
    Много ги рекламирате,но ще ви останат. Лошото е ,че ние ще ги плащаме.
  • 13 Корона глад

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Цяла Европа":

    Точно писах го под друга статия. Няма да е задължително просто като искаш да отидеш на екскурзия,да учиш или смяна на работа ще тия искат тая ваксина . Може да останат малки общности които са отдалечени от градовете или такива които ще се отдалечат но на тях ще се гледа с лошо око
  • 14 Covid

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Цяла Европа":

    Рано е за масовата ваксинация. Те знаят, че няма да успеят и даже няма да натискат. Просто така или иначе ще купуват ежегодно бройки за всеки жител и ще си делят нашите пари. А после на боклука, както правят и с грипните сега. Само че тук оборотът ще е мнооого як.
  • 15 Грешиш

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аноним":

    Ако имах такива качества отдавна да съм в чужбина но нямам и това ме принуждава да гния тук заедно с такива като теб.
  • 16 Безпристрастен

    6 1 Отговор
    Ще бъде доброволно ваксинирането.Иначе би означавало Диктатура.Но точно там е капана.Шефа те привиква,и съвсем колегиално задава въпроса..Имаме информация,че от целия колектив,Вие колега,и още трима не сте се ваксинирали.Аз не мога да ви задължа.Нямам право! Но още повече нямам право,да подложа целия колектив на евентуална вълна от заразяване.Съжалявам,но Вие решавате! ..Същия вариант ще ни преследва навсякъде.Къде ще ходиш без работа,ежемесечен доход? Поемаш иглата и си във групата.Джон Гришам ряпа да яде.Обикновен чирак спрямо Сценариста на това.
  • 17 Кореспондент

    2 3 Отговор
    Е много ревачи по тези форуми. Много комплексари много чудо. Личи си яко ви тресе недоеба. Намерете си гаджета най-после.
  • 18 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    1 3 Отговор
    ДА ВЗЕМЕМ ОТ РУСНАЦИТЕ...КЪМ ВСЯКА ДОЗА ИМА БУТИЛКА ВОДКА.....ПРОМОЦИЯ

    Коментиран от #21

  • 19 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    0 2 Отговор
    В РУСИЯ ИМАТ ВАКСИНА, А ПО 20 000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН.....И ПО 1000 УМРЕЛИ....ДА НЕ Я ПРАВЯТ ТАЯ ВАКСИНА С НОВИЧОК.....
  • 20 ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОБЩНОСТ

    0 0 Отговор
    ТАКА ТРЯБВА....ВСИЧКИ ЗАЕДНО......
  • 21 Бай Курти

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП":

    Писах по тази тема но на главоците пак ще го обясня. Новата ваксина срещу Короната е готова 90% дава положителни резултати но не изключва и странични ефекти за които ФИРМАТА не носи отговорност и струва. 2/3 евро. Има и по скъпа френска 10 евра но за простолюдието едва ли ще го огрее . Путин едва ли ще рискува живота на дъщерите си като ги ваксинира . Но всичко е пари и ще е задължително защото ако не си ваксиниран няма да получиш заплата/помощи /и.... А че ще ходите като зомбита и който оцелее ще изкара 5/6 години до новия ЩАМ
  • 22 Сандо

    1 0 Отговор
    Някой има ли представа колко милиона ваксини /все още непроизведени/ вече закупи грижовния ЕС?
  • 23 Чакайте

    1 0 Отговор
    Да ви кажа. Миналата година сварих към 90-100 литра ваксина. Всяка вечер си бия минимум по 2. Уйкенда даже повечко. Ни вирус ма фаща , ни бактерия, ни настинка даже. Жената и тя доволна, след като аз се ваксинирам почти всяка вечер ваксинирам и нея с кожената инжекция. Проблема е там че ваксината амен свърши а тая година не варих нова. Жената ще намери кой да я ваксинира , ами аз ко ше правя изобщо незнам

    Коментиран от #25

  • 24 Стига бе...

    1 0 Отговор
    ...тези вчера обявиха, че имат някаква 90%-ова ваксина и от ЕС за 24 часа вече договор подготвиха. Кажете си, че това е подготвяно с месеци и само чака спусъкът да се дръпне. Всички държави да вземат едно заемче за 50 години (точно както при война) а ваксините няма за са задължителни, но ако искаш да учиш или работиш, ваксинираните ще са с предимство. Ако пък си и бял и хетеросексуален, няма да имаш никакъв шанс просто.
  • 25 Така...

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чакайте":

    ...хората схващат иронията, но имай предвид, че хипохондриците, опитвайки се да вземат позицията на по-интелигентни и цивилизовани, се хващат за цинизмът в подобни бъзици и изкарват така нещата, че едва ли не всеки, който не е съгласен с необходимоста от извънредни мерки е примат вярващ, че земята е плоска.
  • 26 Щирилиц

    1 0 Отговор
    Русофилията ще чака сПУТНИК 5 за да не ги чипират с другата