Отидете към основна версия

5 296 69

Кандидатът за депутат доц. Мангъров: COVID се използва за ограничаване на свободите

  • доц. атанас мангъров-
  • доц. мангъров-
  • абв-
  • кандидат за депутат-
  • covid-19

''В клиниката, за която отговарям, в която има 90 легла, само 6 са заети. И аз се чудя какво да правя, защото ми е скучно'', сподели инфекционистът

Доц. Атанас Мангъров, кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Съгласих се да бъде кандидат за народен представител от ПП АБВ, не защото искам да влизам в политиката или парламента. Ако аз наистина исках да направя това, щях да вляза в ГЕРБ, ДПС или при Слави Трифонов. Аз съм с ПП АБВ, защото според мен те са от моята страна на бариерата, от другата страна. Те бяха единствените, които се опитваха да обяснят цялата тази ситуация и какви неща ни заплашват. Това заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров в предаването "Честно казано с Люба Кулезич", излъчващо се по телевизия Евроком.

"Според мен най-страшното не е самият COVID, а че той се използва за едно страшно ограничаване на свободите, на правата. И то не само психически, а и политически, икономически. Навсякъде по света на всеки либерал коронавирусът му идва дюшеш. В Испания няма Каталуния и независимост, във Франция няма жълти жилетки, във Великобритания няма Брекзит - има само коронавирус", каза още той.

"В клиниката, за която отговарям, в която има 90 легла, само 6 са заети. И аз се чудя какво да правя, защото ми е скучно. Ходя при децата, защото там има действително болни. Това, което не успяха да направят в Швеция, но не успяха и никъде по света, е да спасят възрастните хора, които са в социалните учреждения, които имат нужда от сериозна защита, което означава там да няма текучество на хората, които ги обслужват, защото когато един идва, а след няколко часа друг, шансът да се вкара инфекцията е голям. Те не успяха в този аспект на епидемията, но по отношение на всички останали те постъпиха най-разумно от цяла Европа", допълни доц. Мангъров.

''Новият вариант на коронавируса не се засича от PCR тест, а чрез генно секвениране, което е сложен технически процес. Дори във Великобритания се прави на малко места и по-рядко. За него се казва, че не предизвиква по-тежко заболяване, но в същото време дава по-висока смъртност при хората над 65-годишна възраст. Казва се, че при 1000 заболели при стария щам е имало шанс 10 души да загинат, а при новия 13. Не е ясно как са установени тези цифри и ми се струват като приказки на едро. Не се казва какви изследвания са направени'', коментира инфекционистът.

"Казват още, че първоначалната ваксина действа и срещу новия щам. Това значи, че двата варианта имат един и същ антигенен строеж, което трябва да значи, че хората, които са преболедували стария щам и имат антитела и въобще имунен отговор срещу него, не би трябвало, а и те действително не се разболяват от новия щам. Тоест, каква е разликата между стария и новия щам? Още повече те казват, че новият щам се разпространява много бързо и ще довърши започнатото, с малко помощ от ваксините, ще доведе до така наречения колективен имунитет от 70%", добави той.

ВИДЕО:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 59 гласа.

Свързани новини