Отидете към основна версия

2 900 4

Централните банки да контролират и цените на жилищата

  • нова зеландия-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

Нова Зеландия прилага мярката с цел охлаждане на имотния пазар

Снимка: Shutterstock

Дефицитът на жилища и ниските лихви продължават да подгряват цените на жилищата в Нова Зеландия. Този сектор от икономиката на страната става все по-важен и белег за това е фактът, че от март 2021 г. Централната банка ще трябва да взема под внимание цените на имотите при вземането на решения, касаещи паричната политика. От институцията още през декември 2020 г. заявиха, че това няма да има съществено отражение върху икономиката, тъй като Централната банка не може да контролира цените. Напротив – експерти от банката са на мнение, че подобна мярка може да доведе до понижаване на заетостта и по-ниска инфлация.

В опит да намали търсенето и да охлади имотния пазар правителството също така реши да премахне данъчните облекчения наложени върху собствениците на имоти. Проблемът с ограниченото предлагане обаче остава.

Само за периода февруари 2020 г.-февруари 2021 г. цените на жилищата скочиха с 23%. За сравнение, през последните 5 години средногодишното поскъпване е 10%. То определено не отговаря на ръста на доходите.

За разлика от кризата през 2008 г., тази с пандемията не само не доведе до обезценяване на жилищата или замразяване, а напротив – в редица държави по цял свят за последната година се отчита поскъпване. Това обаче като че ли не притеснява Централните банки и те все още са в изчаквателна позиция.

Поскъпването на апартаментите има и положителен ефект върху психиката на собствениците, коментират анализатори. Според тях, наличието на имоти, чиято цена се увеличава, ги кара да се чувстват богати и съответно да харчат повече, а това подпомага възстановяването на икономиката. Именно такъв ефект се наблюдава в Нова Зеландия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини