Last news in Fakti

23 Март, 2021 22:06 2 891 4

Централните банки да контролират и цените на жилищата

  • нова зеландия-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

Нова Зеландия прилага мярката с цел охлаждане на имотния пазар

Централните банки да контролират и цените на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Дефицитът на жилища и ниските лихви продължават да подгряват цените на жилищата в Нова Зеландия. Този сектор от икономиката на страната става все по-важен и белег за това е фактът, че от март 2021 г. Централната банка ще трябва да взема под внимание цените на имотите при вземането на решения, касаещи паричната политика. От институцията още през декември 2020 г. заявиха, че това няма да има съществено отражение върху икономиката, тъй като Централната банка не може да контролира цените. Напротив – експерти от банката са на мнение, че подобна мярка може да доведе до понижаване на заетостта и по-ниска инфлация.

В опит да намали търсенето и да охлади имотния пазар правителството също така реши да премахне данъчните облекчения наложени върху собствениците на имоти. Проблемът с ограниченото предлагане обаче остава.

Само за периода февруари 2020 г.-февруари 2021 г. цените на жилищата скочиха с 23%. За сравнение, през последните 5 години средногодишното поскъпване е 10%. То определено не отговаря на ръста на доходите.

За разлика от кризата през 2008 г., тази с пандемията не само не доведе до обезценяване на жилищата или замразяване, а напротив – в редица държави по цял свят за последната година се отчита поскъпване. Това обаче като че ли не притеснява Централните банки и те все още са в изчаквателна позиция.

Поскъпването на апартаментите има и положителен ефект върху психиката на собствениците, коментират анализатори. Според тях, наличието на имоти, чиято цена се увеличава, ги кара да се чувстват богати и съответно да харчат повече, а това подпомага възстановяването на икономиката. Именно такъв ефект се наблюдава в Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    8 1 Отговор
    Защото народа мисли че ще има инфлация
  • 2 българина

    11 2 Отговор
    комунизма от който ни освободиха, ще ни го натресат под формата на демокреастчни глобални ценности на финасовата олигархия! революцията е неизбежна
  • 3 Верно ли?

    4 1 Отговор
    Амчи то само преди 12-13 годинки по същата логика се разду балона у Хамерика!
  • 4 Гост

    1 2 Отговор
    Нешто да кажете?Нали само у нас се вдигат цените,просто в цял свят има неудачници и мизерници които само ревът