Отидете към основна версия

6 553 67

Водещ инфекционист: Омикрон не е просто "по-тежък грип"

  • китай-
  • омикрон-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Светът трябва да се отвори, когато има силна имунологична бариера и много ниска смъртност, смята доктор Джан Уънхун

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доктор Джан Уънхун, един от авторитетните китайски инфекционисти, опроверга мнението, че щамът „Омикрон“ причинява просто „по-тежък грип“, и предупреди, че той ще „хапе хората“, затова светът трябва да се отвори отново едва когато бъде изградена силна имунологична бариера и смъртността стане много ниска, съобщава Радио Китай.

Джан направи коментарите си в събота по време на конференция, като предупреди, че твърденията в социални мрежи, че симптомите на заразени с „Омикрон“ са по-леки, отколкото при предишните щамове на COVID-19, са „безпочвени“.

В момента светът е изправен пред нова вълна на пандемията, предизвикана от „Омикрон“, и тя стигна до Китай, след като в град Тиендзин бяха установени през изминалия уикенд двама души, заразени с този вариант.

Според Джан Уънхун, причината, поради която антиепидемичните мерки в някои западни държави са все още разхлабени, въпреки заплахата от „Омикрон“, е, че са уверени във ваксинацията, чийто ефект все още е неизвестен. Към момента в САЩ има ниво на ваксинация от 70 процента, като 22 процента вече са приключили с бустерната доза.

Докторът предупреди, че за групите с ниска имунологична способност ситуацията е доста тежка. „Допускаме аргумента за ваксинацията. Но не бива да подценяваме ефекта на ваксините в борбата с COVID-19“, каза Джан.

Освен повишаване на процента на ваксинация, една страна трябва да гарантира и достатъчно медицински ресурси, за да могат да се лекуват случаи с ниски имунологични нива. „Ако няма достатъчно медицински ресурси, „Омикрон“ ще „хапе“ хората“, подчерта Джан, добавяйки, че светът трябва да се отвори отново само, когато се изгради силна имунологична бариера и смъртността е много ниска.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.

Свързани новини