Last news in Fakti

10 Януари, 2022 16:31 2 925 19

Проучване: Т-клетките от обикновена настинка могат да ни предпазят от COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • пандемия

Според учените вътрешните протеини на вируса SARS-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини

Проучване: Т-клетките от обикновена настинка могат да ни предпазят от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу Covid-19. Това показва публикувано в понеделник проучване на Имперския колеж в Лондон, което може да послужи за основа за ваксини от второ поколение, информира Ройтерс.

Имунитетът срещу Covid-19 е сложен и макар да има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са изследвани нивата на Т-клетки след настинки при 52 контактни лица на положителни случаи на коронавирус, за да се види дали те са развили инфекция. Установено е, че 26-те души, които не са се заразили, са имали значително по-високи нива на Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. Учените не посочват колко дълго трае този вид защита.

"Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при заразяване с други човешки коронавируси като обикновената настинка, могат да предпазят от заразяване с Covid-19", посочва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Според учените вътрешните протеини на вируса SARS-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Настоящите ваксини срещу коронавирус таргетират спайк протеина, който редовно мутира, създавайки варианти като Омикрон. "За разлика от него вътрешните протеини, към които са насочени идентифицираните от нас защитни Т-клетки, мутират много по-рядко", казва професор Аджит Лалвани, съавтор на проучването.

"Следователно новите ваксини, които включват тези запазени, вътрешни протеини, биха предизвикали широко защитни Т-клетъчни отговори, които трябва да предпазват от настоящите и бъдещите варианти на SARS-CoV-2", допълни специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генетик

    53 4 Отговор
    Направо се смея като го чета.Да,така е за Т клетките,но тях ги има само при хората с имунна система,които не са ваксинирани а не при ваксинираните,при които със всеки изминат ден,протеиновите шипове в клеткат,предизвикани от генна манипулация изяждат и нулират имунната им система.За това в цял свят заболелите от Омикрон са само имунизираните а неваксибнираните просто не го боледуват,защото имат имунна система.

    Коментиран от #3, #18

  • 2 Ваксиниран3002

    40 0 Отговор
    Я, пЛандемията започва да отива в канала.На излъгалите се , честито.
  • 3 Ваксиниран3002

    38 0 Отговор

    До коментар #1 от "Генетик":

    Като дойде след малко един Ваксиниран1403, му го кажи, че той вече май е на 5-та игла, но нагъл и нахален, като веган.
  • 4 Псевдоним

    38 0 Отговор
    Това професор Чорбанов го обяснява от поне година и повече. За съжаление най-върлите ковидари си мислят, че имунната система е все едно автомобилът да върви само с резервоара за гориво, без двигател, без скоростна кутия, и най-важното - без шофьор!
  • 5 Чичак

    26 0 Отговор
    От нищо вдигнах температура 38-39°,заболяха ме кокалите и мускулите и това всичко отмина за 1-2 дена. Не знам грип ли е,омикрон ли е но е НАЙ-ЛЕКАТА настинка която съм карал до сега.

    Коментиран от #12

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    33 1 Отговор
    Клетъчния имунитет се създава на база опит!Не му вменявайте Бажественост....Създаден от Господ ,но се развива на база Преживяно.Ако е имал предишен опит с определен,агент тогава клетъчния имун защитава,но с дупчене не става клетъчен имун!
  • 7 Не на Ковид ваксините!

    37 1 Отговор
    Кириле, четеш ли? Бабо Радке, Тромб, Локумчев, Кантар, Педерунов, Витан, момековци и всички останали такива Ковид лъжци? Четете и мълчете! Достатъчно вече пари взехте за сатанинското си дело, изтормозихте и избихте хората с отровните си експерименти.

    Коментиран от #11

  • 8 Хиперваксер

    19 2 Отговор
    Ваксината трябва да се поставя ежедневно, едва тогава става ефикасна....
  • 9 Просто Киро

    21 1 Отговор
    Докато аз съм премиер трябва да достигнем 70% жигосани. Така ми каза началника от Козяк 16. Тези които са се наболи вече да си слагат нов бустер. И всичко ще е доброзорно.
  • 10 :-D:-D:-D

    9 0 Отговор
    Най новото лекарство против ковид-19 открито в Америка но случайност било виаграта. Fox news в предаването на Tucker го казаха в you tube го има. :-D:-D :-D

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдаааа....

    20 0 Отговор
    ..... само че тук КЕЛЕПИР НЯМА !
    Затова и еничарите - лакеи ще пропуснат да ни го разяснят по всички ТВ и Медии ?
    За всеки случай на амбразурата , кака Радка или Лъчко утре ще “понапълнят” малко чували , да не се разконцетрираме!
  • 14 :-D:-D:-D

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от ":-D:-D:-D":

    С виаграта хем ще се увеличи раждаемостта и ковид-19 ще се преборим, дето се казва с един куршум два заека. :-D:-D:-D
  • 15 Срам

    8 0 Отговор
    Съвременните учени нищо не са учили сякаш сега откриваме,че хората боледуват от настинка
  • 16 селтак

    16 0 Отговор
    Taa пандемия е за хипохондриците,на всички ни е ясно че имунната система е самообучаваща се система! Ако не ни е създала така природата,много оттдавна да сме изчезнали като вид.Проблема е че некои хора бъркат на мечката у п....та и от това си патим всичките! Или некой ше отрече че тоа вирус е изкуственяк?
  • 17 Ооо

    4 0 Отговор
    А бе хора ! Нали всичките те са корона вируси със спайк протейн :))))
    Ваксината подлудява имунната система да отговаря по 100 пъти на спайк протейна и може да му стане резистентна след като с РНК -ваксините карат клетките в тялото да го произвеждат :((
    А бустерите са като инсулин при диабет или електрошок при спряло сърце .
    Защо стана така че трябват такива БУСТЕРИ ..БУСТЕРИ ..НА 5-6----после на 3 месеца се сещайте сами !!!!!!! Защо имунитета без Бустер го няма ? Като инсулина бият спайк протейнови бустери ..нова доза и още и по-силна че белким събудят имунитета ..предозиране и от умрял Писмо !!!!
  • 18 Ооо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Генетик":

    Имуната система се изтощава и обърква до резистентност и спира да реагира :((( затуй я потикват с бустери...пак до края и плашат с страшилки ..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.