Last news in Fakti

10 Януари, 2022 17:39 1 236 7

Испания ще закупи 344 000 дози от лекарството на Pfizer срещу COVID-19

  • pfizer-
  • пандемия-
  • лекарство-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • педро санчес

Премиерът Санчес отхвърли идеята за задължителна ваксинация с аргумента, че повече от 90% от испанците вече са ваксинирани, затова тя е приложима в други държави

Испания ще закупи 344 000 дози от лекарството на Pfizer срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският министър–председател Педро Санчес обяви, че правителството ще наложи контрол върху цените на антигенните тестове и ще закупи през януари 344 000 дози от противовирусното лекарството срещу Covid-19 на Пфайзер „Паксловид".

В интервю за испанската радиомрежа "Cadena Ser" Санчес заяви, че кабинетът „от седмици“ работи по план за лечение на Covid-19 като "ендемична болест", подобна на грипа предвид ниската смъртност, която вече е 1% в сравнение с регистрираните в началото на пандемията 13%.

Според него еволюцията на вируса е естествена, пандемията "не е същата като преди година" и затова се налагат нови мерки, при които да се спре да се брои всеки заразен човек и всеки направен тест. Очакванията са в края на януари да се стигне до пика на шестата вълна заради бързото разпространение на Омикрон варианта, след което след март на Covid-19 ще се гледа като на сезонен грип.

Това е дебат, който Санчес смята да повдигне на „европейско равнище", за да има адекватни действия в целия Европейски съюз.

„Благодарение на науката ще намалим с 88% възможността за хоспитализация на уязвими пациенти", аргументира Санчес покупката на лекарството на "Пфайзер" и припомни, че ваксинацията е животоспасяваща.

Правителството се надява, че до 7-ми февруари 70% от децата ще имат първата доза, а до 18-ти април 70% ще са с пълна ваксинация. Премиерът отхвърли идеята за задължителна ваксинация с аргумента, че повече от 90% от испанците вече са ваксинирани, затова тя е приложима в други държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    14 2 Отговор
    Ако лекарството е ефективно, като ваксината им - а не мерси. По-добре да си купя свещ от църквата.

    Коментиран от #6

  • 2 Киро Жарта

    6 2 Отговор
    Видяха,че ваксините не предпазват,а само ЕВРЕИТЕ печелят от тях !

    Коментиран от #4

  • 3 90ПроценТа

    8 2 Отговор
    90% доказаха, че нещо не работи, но те ще дадат пари на същите за да докажат, че и новото нещо не работи. Това европееца е рядко срещано добиче, явно големия брат е заселило доста добичета след ВС и сега берем само плодовете.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    3 1 Отговор
    И пак с клинични изследвания 2 месеца. Къде са ковидарите? Пфаизермектинът не е тестван достатъчно, докато безплатния му аналог ивермектин е на пазара от 50 години... Аре, сега и Кикорчо да закупи полвин милион дози за 100 млн и да плеснем с ръце и да се прегърнем!
  • 6 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Не е ясно, колко е ефективно, ама със сигурност е тествано колкото ваксината - 2 месеца. На Мерк лекарството някои страни вече го отказаха поради установена вредност.
  • 7 Ооо

    0 1 Отговор
    от глухарчето и пелина няма по-добро средство