Отидете към основна версия

1 648 17

СЗО: Рано е да обявяваме победа над COVID-19, смъртността расте тревожно

  • тедрос гебрейесус-
  • световна здравна организация-
  • омикрон-
  • коронавирус

Гебрейсус припомни, че от откриването на Омикрон в ЮАР през ноември 2021 г. СЗО е регистрирала близо 90 млн. инфекции - повече от всички отчетени през 2020 г. случаи на коронавирус

Снимка: БГНЕС/ЕРА

За момента е твърде рано здравните власти в страните по целия свят да премахват COVID ограниченията или да обявяват пандемията за приключена. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, цитиран от RT.

Прибързано е държавите да обявяват победа, категоричен бе той и допълни, че вирусът е опасен и продължава да еволюира пред очите ни.

Изявлението на шефа на СЗО идва само ден, след като Дания премахна COVID ограниченията, въпреки че оттече рекорден брой новозаразени.

Гебрейсус изрази безпокойство, че в някои страни се е наложила тезата, че заради ваксините, голямата заразност и по-лекото протичане на Омикрон вече не е възможно нито необходимо ограничаването на разпространението на вируса.

Той подчерта, че подобно схващане е много далеч от истината, тъй като "по-голямо предаване на коронавируса означава повече смърт".

Гебрейсус припомни, че от откриването на Омикрон в ЮАР през ноември 2021 г. СЗО е регистрирала близо 90 млн. инфекции - повече от всички отчетени през 2020 г. случаи на коронавирус.

Въпреки предполагаемото по-леко протичане на този вариант на вируса, напоследък се забелязва "много притеснителен ръст" в броя на смъртните случаи навсякъде по света, предупреди шефът на СЗО и настоя да не отменяме противоепидемичните мерки.

Не призоваваме никоя държава да се връща към т.нар. "локдаун", а да предпази гражданите си, използвайки всички налични средства, а не само ваксините, уточни Гебрейсус.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.

Свързани новини