Отидете към основна версия

1 731 4

Как ни разболяват изкуствените подсладители?

  • изкуствени подсладители-
  • подсладители-
  • заболяване-
  • риск-
  • захар

Продължително проучване показва, че приемът на изкуствени подсладители води до по-висок риск от сърдечни заболявания

Снимка: Shutterstock

Изкуствените подсладители се добавят в редица напитки, любими лакомства, плодови млека, дъвки, паста за зъби, пакетирани зърнени храни и всевъзможни други храни. Рисковете от тяхната редовна консумация са добре известни, като изследванията я свързват с повишен риск от диабет тип 2, затлъстяване и рак. Според мащабно западно проучване от 2022 година, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания, информира az-jenata.bg.

Скорошно проучване, публикувано в BMJ, което проследява 103 388 възрастни французи, заключава, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пише сайтът draxe.com

За да се установи връзката между сърдечните заболявания и изкуствените подсладители, на участниците са им били дадени въпросници относно тяхното здраве, височина и тегло, начин на живот, статут на тютюнопушене, професионална дейност, брой деца и физическа активност.

Три непоследователни дни на 24-часови диетични записи били взети за всички участници през първите две седмици от проучването, което било използвано като основна оценка. След това записите са правени на всеки шест месеца. Участниците в изследването са посочили всички храни и напитки, консумирани през деня. През целия период на проследяване участниците са подали двугодишни здравни въпросници.

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента. Данните показват, че общият прием на изкуствени подсладители е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

Възрастните с най-висок прием на изкуствени подсладители, консумиращи около 78 милиграма на ден, са имали 9% повишен риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които изобщо не са консумирали тези подсладители.

От всички участници в проучването 37 процента са консумирали редовно поне един вид изкуствен подсладител. Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки „не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта“.

Изкуствените подсладители се предлагат на пазара като опция „без захар“, която може да ни помогне, когато искаме да отслабнем, но според изследването няма нищо здравословно в тях, а напротив – могат да са опасни за нашето здраве. Учените смятат, че те допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Кои са едни от най-здравословните заместители на захарта?

Това са стевия, мед, кленов сироп, фурми (без добавена захар), Monk fruit на прах.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.

Свързани новини