Ананасът не е просто „слънчев“ плод, който може да ви накара да се почувствате празнично. Той има и много ползи за здравето, казва авторката на „Яж това, а не онова“. Ананасът подпомага храносмилането, подобрява настроението ви и укрепва имунната ви система, пише БГНЕС.
Пропускате много, ако ананасът присъства в менюто ви само като резенче, с което украсявате чашата си с пина колада, или като част от плодово блюдо на корпоративни събития. Този тропически плод може да се консумира по време на всяко хранене и може да се консумира пресен или замразен. Всъщност има много ползи от ананаса, за които трябва да знаете.
Ананасът е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на витамини и минерали, с много високо съдържание на фибри, вода и антиоксиданти.
„Тъй като плодът съдържа въглехидрати и захари, много хора се страхуват да ядат твърде много от него“, казва д-р Сара Рувен. „Включването на ананас в диетата ви е чудесен начин да подобрите цялостното си здравословно състояние“, добавя той.
Ананасът може да се консумира по всяко време на деня. Ето как може да се използва в кулинарията:
Закуска: пресен или замразен ананас - заедно със смутита; печен - като добавка към здравословни кексчета с моркови; също така зърнената закуска, която ядете на закуска, може да се консумира с парченца от този плод.
Обяд: добавете тънко нарязан ананас към сандвич с пилешко на скара; опитайте свинско филе със салса от ананас или направете вегетариански барбекю бургер с ананас.
Вечеря: запържете нарязан на кубчета ананас с ориз, добавете парченца от плода към кебап или го запържете и добавете към рибни такос.
Ето и седем научно доказани ползи за здравето от ананаса.
1. Подпомага храносмилането
Едно от най-известните свойства на ананаса е способността му да подобрява храносмилането. Ананасът съдържа ензима бромелаин, който е полезен за храносмилателния тракт. „Фибрите и бромелаинът, които се съдържат в ананаса, подпомагат здравата храносмилателна система“, казва д-р Ейми Шапиро. „Фибрите предотвратяват застоя, а бромелаинът намалява възпалението в стомашната лигавица“.
2. Помага в борбата с артрита
Бромелаинът не просто намалява възпалението: консумацията на храни, богати на бромелаин, може да потисне болката, свързана с хронични възпалителни състояния като ревматоиден артрит.
3. Повишава нивата на серотонин
Редовното ядене на ананас може да подобри благосъстоянието на тялото и мозъка ви. „Ананасът има високо съдържание на аминокиселината триптофан. Тя се използва в производството на един от най-важните невротрансмитери, подобряващи настроението: серотонин“, казва Шапиро.
4. Подобрява здравето на костите и ставите
Ананасът е богат на манган. Този минерал може да помогне за предотвратяване на загубата на костна маса при пациенти с остеопороза. Освен това манганът в комбинация с други добавки може да намали болката при пациенти с остеоартрит.
5. Помага за по-бързото заздравяване
Според Националния център за допълващо и интегративно здраве проучвания върху хора и животни са доказали, че локалното приложение на бромелаин може да бъде полезно за улесняване на процеса на заздравяване на кожата след изгаряния.
6. Укрепва имунната система
„Ананасът осигурява дневната нужда от витамин С. Една чаша нарязан ананас осигурява 131% от нуждите ви от това вещество“, казва Шапиро.
7. Ананасът съдържа антиоксиданти
Ананасите са с високо съдържание на антиоксиданти, известни като флавоноиди. Те са полезни при хронични и свързани с възрастта заболявания - от астма до сърдечни болести.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Като
Коментиран от #5
17:20 08.01.2025
2 Студопор
Коментиран от #4
17:22 08.01.2025
3 Чемшир
17:24 08.01.2025
4 Не е
До коментар #2 от "Студопор":
От вашия клас17:26 08.01.2025
5 Наташа
До коментар #1 от "Като":
Правьилна ,аз на моя кадър от грозни пастаяно му купувам ананаси и потом очен вкусна17:29 08.01.2025
6 Учителката дала задача
Иванчо написал:
Учителката се nлющu с директора АНАНАС не пуска.
18:45 08.01.2025
7 Доктор Хаус
19:58 08.01.2025