10 Октомври, 2022 14:57 1 730 4

Как ни разболяват изкуствените подсладители?

  • изкуствени подсладители-
  • подсладители-
  • заболяване-
  • риск-
  • захар

Продължително проучване показва, че приемът на изкуствени подсладители води до по-висок риск от сърдечни заболявания

Как ни разболяват изкуствените подсладители? - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуствените подсладители се добавят в редица напитки, любими лакомства, плодови млека, дъвки, паста за зъби, пакетирани зърнени храни и всевъзможни други храни. Рисковете от тяхната редовна консумация са добре известни, като изследванията я свързват с повишен риск от диабет тип 2, затлъстяване и рак. Според мащабно западно проучване от 2022 година, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания, информира az-jenata.bg.

Скорошно проучване, публикувано в BMJ, което проследява 103 388 възрастни французи, заключава, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пише сайтът draxe.com

За да се установи връзката между сърдечните заболявания и изкуствените подсладители, на участниците са им били дадени въпросници относно тяхното здраве, височина и тегло, начин на живот, статут на тютюнопушене, професионална дейност, брой деца и физическа активност.

Три непоследователни дни на 24-часови диетични записи били взети за всички участници през първите две седмици от проучването, което било използвано като основна оценка. След това записите са правени на всеки шест месеца. Участниците в изследването са посочили всички храни и напитки, консумирани през деня. През целия период на проследяване участниците са подали двугодишни здравни въпросници.

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента. Данните показват, че общият прием на изкуствени подсладители е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

Възрастните с най-висок прием на изкуствени подсладители, консумиращи около 78 милиграма на ден, са имали 9% повишен риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които изобщо не са консумирали тези подсладители.

От всички участници в проучването 37 процента са консумирали редовно поне един вид изкуствен подсладител. Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки „не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта“.

Изкуствените подсладители се предлагат на пазара като опция „без захар“, която може да ни помогне, когато искаме да отслабнем, но според изследването няма нищо здравословно в тях, а напротив – могат да са опасни за нашето здраве. Учените смятат, че те допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Кои са едни от най-здравословните заместители на захарта?

Това са стевия, мед, кленов сироп, фурми (без добавена захар), Monk fruit на прах.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    11 0 Отговор
    Модерните химеческа промишленост и медицина работят ръка за ръка. Докато едната ни разболява законно, другата ни умъртвява хуманно.
  • 2 Директно при системна

    7 0 Отговор
    употреба рак. Държавата е пас, да не пречим на бизнеса. Пишете и за палмата която тъпчат във всичко.
  • 3 Именно

    6 0 Отговор
    Само идиот може да напише, че заместители на захарта са продукти (вкл. и изкуствени такива!) които са много богати на (различни видове) захари!
    Кленовият сироп дори не е естествен продукт - това е захарен сироп в който 50% си е захар.
    Фурмите са от плодовете с най-високо съдържание на естествени захари - над 20%
    Медът е естествен продукт (ако имате късмет да купите такъв), но съдържа над 90% захари.

    Единствените истински заместители споменати горе са стевия и monk fruit (бих добавил и еритритол, а ако не ви притесняват страничните ефекти може и други алкохолни захари).

    За да се води нещо заместител на захарта трябва да не съдържа каквито и да било захари (които се усвояват от организма. Примерно алкохолните захари са си захари от химическа гледна точка, но повечето от тях се усвояват или много малко или никак от тялото. Проблемът с някои алкохолни захари е че страничният ефект е разстройство :)),
    и най-важното за доста хора (не само диабетици!) да имат много нисък или нулев хипогликемичен индекс.

    Половината неща описани горе са просто начин да избегнете етикета "Захар", но не и реалното й избягване!
  • 4 Хипократи,

    0 0 Отговор
    Още при одобряването на аспарамата като подсладител от Буш старши беше ясно че си е канцероген. Виж съмнявам се другите да са толкоз вредни.