Last news in Fakti

Шефът на НАТО: Мирът е възможен само с повече оръжия за украинската армия

В изказването си Столтенберг също така подчерта, че Китай трябва да се сблъска с последиците от решението си да подкрепя Русия, тъй като страната също така се стреми да запази добри отношения със Запада

Jun 17, 2024 22:40 65

Шефът на НАТО: Мирът е възможен само с повече оръжия за украинската армия - 1

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че за да се установи стабилен мир в Украйна, западните държави трябва да продължат доставките на оръжия за украинските въоръжени сили (ВСУ). Той заяви това по време на изказване в Научния център "Уилсън" във Вашингтон, цитира думите му Би Би Си.

"Това може да звучи като парадокс, но пътят към мира - това са повече оръжия за Украйна," каза Столтенберг.

Той също така подчерта, че НАТО ще продължи да води Украйна към членство в Алианса, за да може страната да се присъедини без забавяне, когато настъпи времето. На последното заседание на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, бе утвърден план за разширяване на участието на алианса в доставките на оръжия за Украйна и обучението на украинските военни.

Въпреки това, НАТО все още не е одобрил предложението на Столтенберг за ежегодно отпускане на 40 милиарда долара за отбраната на Украйна. Все още се уточняват формулировките, описващи перспективата за членството на Украйна в алианса. Очаква се тези въпроси да бъдат разрешени преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон през юли.

В изказването си Столтенберг също така подчерта, че Китай трябва да се сблъска с последиците от решението си да подкрепя Русия, тъй като страната също така се стреми да запази добри отношения със Запада.

"Пекин не може да има и двете. В някакъв момент, ако Китай не промени поведението си, съюзниците трябва да го накарат да плати. Трябва да има последствия," каза Столтенберг.

Западните страни смятат, че Пекин продължава да доставя на Русия стоки, които се използват за производство на оръжие. Китайските представители също не присъстваха на конференцията за мирно уреждане на конфликта в Украйна, която се проведе в Швейцария през уикенда.