Last news in Fakti

Иран предложи армията на Канада да бъдe обявенa за терористична организация

Канада официално определи Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция като терористична организация

Jun 24, 2024 08:56 90

Иран предложи армията на Канада да бъдe обявенa за терористична организация - 1

Парламентът на Иран предложи въоръжените сили и силите за сигурност на Канада да бъдат определени като терористична организация, с цел пряко противопоставяне на неотдавнашните действия на Канада срещу Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC), който Канада официално определи като терористична организация, съобщи IRNA, предава News.bg.

Решението на Канада предизвика значителни противоречия, което доведе до остра реакция от страна на Иран. В единен отговор 250 членове на иранския парламент разкритикуваха решението на Канада като неразумно и в нарушение на международните норми. Те призоваха Иранското външното министерство активно да оспори и осъди позицията на Канада, използвайки всеки наличен политически и международен път.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция е ключов компонент от армията и апарата за сигурност на Иран. Създадена след Ислямската революция от 1979 г., IRGC обхваща различни военни клонове, включително сухопътни, въздушни и военноморски сили, които съчетават ролите на традиционна армия с тези на полицията и държавната сигурност.

IRGC вече е призната за терористична организация от Съединените щати.