Last news in Fakti

Кой в Берлин протестира срещу оръжията за Украйна

фдфдфддффдффд

Oct 4, 2024 19:16 47

Кой в Берлин протестира срещу оръжията за Украйна - 1

На 3 октомври в Берлин се проведе една от най-масовите демонстрации под лозунга „Никога вече война!“. Организатор на проявата бе едноименен алианс, който редовно провежда подобни акции. По данни на полицията в протеста са участвали 10 000 души, по данни на организаторите – около 30 000.

Акцентите бяха няколко: критики срещу изпращането на военна подкрепа за Украйна и Израел, призиви за преговори между Русия и Украйна, както и за прекратяване на войната в Газа. Демонстрацията беше насочена и срещу разполагането на американски ракети със среден обсег на действие в Германия.

Проводник на интересите на Кремъл

Най-изтъкнатата ораторка, точно както и на предишните акции от този вид, бе Сара Вагенкнехт, която говори от името на лявопопулистката си партия „Съюз Сара Вагенкнехт (ССВ). Тази партия, учредена в началото на годината, се представи много силно на изборите през 2024 в Бранденбург, Саксония и Тюрингия. Там тя получи между 12 и 15 процента от гласовете, което ще ѝ позволи навярно да влезе дори в местните правителства.

За Вагенкнехт темата за войната в Украйна бе ключова и по време на изборите, макар външнополитическите въпроси да не са в компетенциите на отделните провинции. „Мирният план“ на Вагенкнехт фактически означава призив към Украйна да се предаде, а говорейки за „компромисите, без които войната не може да завърши“, тя само изброява отстъпките, които трябва да направи Киев – казват нейните критици. Поради това партията на Вагенкнехт се смята за един от най-влиятелните проводници на интересите на Кремъл в Германия и в Европа.

Без критики към Путин

В речта си пред присъстващите на митинга Сара Вагенкнехт отправи думи на благодарност към първия президент на СССР Михаил Горбачов, без когото, както напомни, обединението на Германия не би било възможно. „А къде се намираме днес, 30 години по-късно? Отново в свят, който гори, в който в Близкия изток се задава голяма война, в който ужасната война в Украйна бушува вече две години и половина“, полемично заяви Вагенкнехт.

Тя за пореден път не обвини Путин за агресията в Украйна, а каза само, че „всеки, който започва война, е военнопрестъпник“. В същото време се обяви против двойните стандарти: „Ако Путин е престъпник, какви са американските политици, които носят отговорността за многобройните войни от последните години?“, попита реторично Вагенкнехт.

Съвсем наблизо, на няколкостотин метра, се състоя и контрадемонстрация на украинци, които остро разкритикуваха Вагенкнехт и организаторите на митинга за техния подход. „Те не наричат Путин и Хамас движещи сили на войната и агресията. Това е позор.“

"Правото на Киев на самоотбрана"

Пред „пацифисткия“ митинг говори и външнополитическият експерт на управляващата в Германия Социалдемократическа партия Ралф Щегнер, който обясни, че участието му в акцията не означава съгласие с позициите на другите оратори, че е готов да чуе различни мнения и че темата за мирните преговори не трябва да се предоставя на популистите.

Социалдемократът нарече случващото се в Украйна „руска агресивна война“ и изтъкна правото на Киев на самоотбрана. В тази връзка помощта на Германия, включително военната, носи хуманитарен характер, подчерта Ралф Щегнер. Тези негови думи предизвикаха възмущението на събралите се, които го освиркаха, но в крайна сметка той успя да завърши словото си. Говорейки за войната в Близкия изток Ралф Щегнер успя да каже само, че Германия „трябва да помогне да бъде защитен Израел“, след което речта му отново потъна в недоволни възгласи.

"Вашият мир е нашата смъртна присъда"

Пред украинската контрадемонстрация говори председателят на външнополитическата комисия в Бундестага Михаел Рот, също от Социалдемократическата партия. „Ние позволихме на „Алтернатива за Германия“ и на Сара Вагенкнехт да ни подмамят в капан. Те и тяхното националистически-популистко движение откраднаха концепцията за мир. Свръхемоционалните дебати създадоха опасен вакуум, в който поддръжниците на Украйна се дискредитират като подпалвачи на войната“, заяви Рот. По неговите думи, доставките на оръжие за Киев не са самоцел, те трябва да помогнат на Украйна да се защити и да ѝ даде възможност да преговаря от позицията на силата.

Над „пацифисткия“ митинг, пред който говориха Вагенкнехт и Щегнер, се развяваха плакати с лозунги като „Дипломация вместо ракети“ и „Прекратете войната незабавно – не на доставките на оръжие за Украйна“. На което украинската демонстрация в съседство отвръщаше: „Вашият мир е нашата смъртна присъда“.