Last news in Fakti

На 69 си отиде радетелят за независима Шотландия Алекс Салмънд

Той беше първи министър и централна фигура в местна политика в продължение на три десетилетия

Oct 12, 2024 21:30 34

На 69 си отиде радетелят за независима Шотландия Алекс Салмънд - 1

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд, който от десетилетия беше привърженик на каузата за шотландската независимост, почина на 69 години, предаде БТА.

Анас Саруар, лидерът на шотландските лейбъристи, потвърди смъртта на Салмънд и каза, че той е бил централна фигура в политиката на Шотландия в продължение на три десетилетия. Източник от партията, на която беше лидер Салмънд, също потвърди смъртта на бившия първи министър на Шотландия. Причините за смъртта му засега остават неизвестви.

Салмънд по времето, когато беше лидер на Шотландската национална партия, оглави кампанията за референдума за независимост на Шотландия, произведен през 2014 г. Тогава привържениците на каузата на шотландската независимост получиха само 45 процента от вота и изгубиха референдума.

Салмънд подаде оставка като лидер на шотландските националисти в разгара на твърдения за сексуален тормоз. Впоследствие той създаде нова партия, наречена „Алба“.

Салмънд беше първи министър на Шотландия от 2007 г. до 2014 г. и два пъти беше лидер на Шотландската национална партия - от 1990 г. до 2000 г. и от 2004 г. до 2014 г., припомня Асошиейтед прес.

По повод на новината за кончината му, бившият министър-председател на Обединеното кралство от Консервативната партия Риши Сунак заяви, че Салмънд е бил значима фигура в британската политика“. Сунак припомни, че със Салмънд е имал разногласия по въпроси, свързани с британската конституция, но допълни, че не може да се отрече умението му да води дебати или страстта му към политиката.