Отидете към основна версия

1 419 0

В света на бизнеса

  • toyota-
  • camry

Ако сте човек със солиден бизнес и си избирате автомобил, трябва да подходите изключително внимателно. Возилото, което ще предпочетете във всички случаи трябва да отговаря на няколко изисквания. На първо място трябва да бъде достатъчно респектиращ и очарователен, за да разкрива класата и вкуса на собственика си. Не е зле също така да бъде практичен, удобен и да ви предлага комфортна возия, така че и след дълъг преход с него да сте съхранили желанието си за сделки и бизнесинтуицията си. На пръв поглед всеки нов автомобил би отговорил на тези изисквания. Но на пръв поглед. Както и на други места, така и при четириколесните съществуват екземпляри, които са по-добри от останалите. Този път ви предлагаме среща с един точно такъв. Аристократът е с далечен азиатски произход и с гордост носи емблемата на японския гигант Toyota. За по-голяма гражданственост неговите създатели са му дали и име, което никак не звучи зле - Camry. Според специалистите новият флагман на компанията идва тъкмо навреме, за да продължи успешната серия на азиатския концерн.

Лукс, класа и удобство са мотото на елегантната японска лимузина

Първото потвърждение на това твърдение човек открива, след като попадне в просторната вътрешност на возилото. Удобството при пътуване е гарантирано както за шофьора и пасажера до него така и за пътуващите отзад. Това в голяма степен става въз­можно, благодарение на нарасналата колесна база и габарити като цяло в сравнение с тези на предшествениците. Когато се заговори за разточителност в оборудването, японецът гордо може да се нареди и сред по-сериозни претенденти. Азиатците не са спестявали и резултатът е впечатляващ. Освен задължителните за съвременните автомобили от подобен клас електрически стъкла и огледала например, получавате бордови компютър, който ви дава различна информация, включително осигурява и Интернет-достъп. Така че с Camry борсовите индекси вече не са проблем - проверка е възможна по всяко време. Седалките са с памет и подгряване. Коженият салон обаче е екстра, за която трябва да платите допълнително. Не е необходимо да включвате чистачките на предното стъкло, когато завали. Електронните сензори за дъжд, монтирани в тях, се грижат сами за удобното пътуване. Качествените звукоизолиращи материали обясняват липсата на неприятни шумове в купето. Новите технологии властват дори при “остъкляването”. При силна слънчева светлина предното стъкло автоматически по­тъмнява. Ако пренасяте големи куфари със служебни документи също не бива да се притеснявате. Багажникът с вместимост 587 литра нарежда Camry сред безспорните лидери по този показател.

Гамата от двигатели е изключително разнообразна

Като най-оптимално решение обаче се налага 2.4-литровият агрегат, който е въоръжен със система за вариращо газоразпределние. Последната се адаптира към различните режими на работа на двигателя, като по този начин оптимизира момента и дължината на откритие на клапаните. Четирицилиндровото сърце на японеца осигурява мощност от 152 к.с. при 5600 об./мин. Максималният въртящ момент пък е 218 Нм при 3800 об./мин.
С такъв източник на задвижване Camry предлага наиситна добро усещане. Тежащият 1390 кг автомобил се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 9.2 сек., което никак не е зле за седан от бизнесклас. Натискът вурху педала на газта спира да има ефект при скорост от 210 км/ч. Скоростната кутия, която върви в комплект с този двигател, е петстепенна механична. При по-големите сърца се залага и на автоматична трансмисия с четири степени.
Спирачната система също не е подценена от азиатците. Освен надежните дискови спирачки получавате още антиблокираща система (ABS), електронно разпределение на спирачната сила (EBD), както и спирачен асистент. При разхода на гориво се предполага, че също трябва да сте доволни. При смесен пробег от 100 км, Camry ви набутва само с 8.4 литра гориво.

Външният дизайн е приятен, без да бъде революционен

Някои специалисти дори побързаха да кажат, че външността на лимузината е по-скоро в ретростил. Дори това да е така, чарът на автомобила не е пострадал въобще. Хармоничните класически линии придават нужната елегантност и внушават чувство за сигурност, а именно това трябва да въплъщава в себе си подобно четириколесно. Добрите традиции от предшествениците са добре съчетани с новите елементи, което допринася за ярката идентичност на возилото.

Очаква се новият модел Camry да се продава на европейския пазар за цена от около 28 000 щатски долара.

Станислав Гавазов
gavazov@avto.bg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини