Отидете към основна версия

7 082 20

Как и защо Карлос Гон избяга от Япония

  • карлос гон-
  • renault-nissan-
  • бягство-
  • япония-
  • ливан
Снимки: Shutterstock

Карлос Гон проведе първата си пресконференция в Бейрут на 8 януари, след като избяга от домашния арест в Япония. Там бившият шеф на Renault-Nissan, който беше арестуван в Токио през ноември 2018 г., обясни защо е решил да избяга и заяви, че е жертва на конспирация на мениджъри на японска компания, които искали да му попречат да обедини двата автомобилни производителя.

Според информация на The ​​Wall Street Journal, получена в резултат на комуникация с хора, които са запознати с организацията на бягството, както и с ръководещи разследването, става ясно, че Гон започна да планира бягството си още през пролетта на миналата година, след като за втори път е освободен под гаранция. Според Гон това била негова идея. И в края на юли се сформира група от 10-15 души от различни националности, включително специалисти от частни служби за сигурност, които започват да подготвят операцията.

Изпълнението и обаче струва милиони долари. На 29 декември Гон, облечен с шапка и хирургическа маска (често носена по улиците в Япония), напусна къщата си и взима такси до хотел Grand Hyatt. След това се качва на високоскоростен влак до Осака. Там според WSJ организаторите за бягство са го поставили в голяма черна кутия с дупки в дъното, която се използва за транспортиране на аудио оборудване.

Две от тези кутии (едната с истинско оборудване) са доставени до терминала за частни бизнес самолети на летището в Осака. Организаторите на бягството нарочно са избрали този терминал, защото в рентгеновия апарат влизат само стандартни предмети (устройство за скрининг на багажа). Големи кутии не се побират в него и никой от служителите на терминала не ги проверява. Джим Уотърсън има снимка на кутията, в която Карлос Гон очевидно се е качил на частен самолет и е напуснал Япония.

Бизнес самолетът, нает от турската авиокомпания MNG Jet Havacilik, излита от Осака и през Русия стига до Истанбул. Терминалът за бизнес джетове на летище Ататюрк е почти изоставен след откриването на ново летище в Истанбул. Там Гон се прехвърля в друг бизнес реактивен самолет на MNG Jet Havacilik (компанията впоследствие заяви, че не знае с каква цел са наети нейните самолети), който го закарва в Бейрут. Кутиите за аудио оборудване остават в първия самолет.

На пресконференцията в Ливан, Гон каза, че няма да обяснява как е избягал. Той обаче споделя: "Нямах друг избор да защитя себе си и семейството си". Според Гон, ако не бил предприел тази стъпка, в Япония го очаквала смърт. Гон също каза, че не се стреми да избегне справедливостта, но желае да може да защити репутацията си.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини