Last news in Fakti

21 Юни, 2023 09:16 3 269 9

Бившият шеф на Renault-Nissan иска от японската марка 1 милиард долара за "нанесени щети"

  • карлос гон-
  • nissan-
  • съдебен иск
Бившият шеф на Renault-Nissan иска от японската марка 1 милиард долара за "нанесени щети"  - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон е завел дело срещу компанията за 1 милиард долара. Според Bloomberg опозореният топ мениджър, под чието ръководство бе създаден алиансът Nissan-Renault-Mitsubishi, се е обърнал към съда на Ливан, където живее от 2019 г., след като избяга от домашен арест в Япония. В съдебния си иск Гон твърди, че уволнението му и последвалият арест са причинили дълбоки щети на финансовото му състояние и на репутацията му.

Сериозните обвинения от Nissan ще останат в съзнанието на хората години наред, твърди Карлос Гон в своя иск. Той е сигурен, че ще страда от тях до края на живота си, тъй като имат „устойчиви и трайни последици, макар и основани на просто подозрение“. Гон иска 588 милиона долара обезщетение за пропуснати ползи, както и 500 милиона долара за нанесени щети.

В края на миналия век Renault изпрати Гон в Nissan, защото японската марка изпитваше финансови затруднения. След като я дигна на крака той ръководи алианса Renault-Nissan, към който Mitsubishi се присъедини през 2016 г. В продължение на няколко години Гон беше и председател на борда на директорите на АвтоВАЗ, също собственост на алианса. Но през 2018 г. всичко се промени: през ноември топ мениджър беше задържан по подозрение за финансови измами и укриване на доходи.

През март 2019 г. Гон беше освободен под гаранция от милиард йени, а през декември същата година той напусна Япония, като избяга скрит в аудио кутия. Оттогава роденият в Ливан бизнесмен живее със семейството си в Бейрут, откъдето многократно критикува сегашната политика на Nissan и предрича неизбежен колапс на автомобилния производител.

Дръзкото бягство на Гон е на път да бъде заснето на лента. Планира се поредица от шест епизода , режисирана от носителя на Оскар Алфонсо Куарон, който режисира Хари Потър и Затворникът от Азкабан.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилот на Ферари

    20 5 Отговор
    Като е много отворен да отиде да в Япония да си внесе жалбата и да заведе делото !
  • 2 Като гост

    19 5 Отговор
    Съсипа Нисан, направи ги Рено.
  • 3 истина ти казвам

    13 4 Отговор
    Тоа нанесе тотални щети на японската марка със калпавите ДВГ на Рено! Не знам и другите как слагат тоа двигател dci ! 1.9 dci e най големият боклук!
  • 4 истина ти казвам

    5 5 Отговор
    Абе като гледам снимката на тоа със синдром на Даун ли е тоа или на мене така ми се струва???? Съсипа една легендарна японска марка символ на качество!
  • 5 Режия

    3 2 Отговор
    Малко им търси, преди да ги вдигне на крака бяха затънали яко.
  • 6 Накратко

    10 0 Отговор
    „Ние изграждахме система, в която тази компания щеше да бъде част от нещо напълно ново, с много технически иновации. Японското правителство и някои японски лидери мислеха обаче, че балансът, който съществуваше между французите и японците в този съюз, няма да бъде спазен и френският производител ще доминира. И тогава те започнаха процес срещу мен. Това е заговор, организиран от подли хора, но в крайна сметка всички откриват, че няма победител. Япония загуби репутацията си, французите също губят. Nissan загуби, Renault загуби, Mitsubishi загуби, акционерите загубиха".
  • 7 Там ти е мястото

    2 1 Отговор
    Прибери се обратно в куфара и заключи от вътре.
  • 8 Кирил Иванов

    2 2 Отговор
    Унищожила прекрасната репутация на тази велика марка Nissan. Който се е хванал с тези не е прокопсал.Следващите са Мерцедес. Голяма част от гамата им са с двигатели рено.Ужас,срам и позор.
  • 9 Глупости!

    4 0 Отговор
    Как може да говориш абсолютни глупости?! Кой спаси Нисан, Мицубиши, Самсунг от фалит? Кой изгради от нищото ВАЗ и Дачия? Защо японците не се оттеглят от алианса да ги видим как ще се справят?