Отидете към основна версия

14 437 37

Защо китайските електромобили са "мръсни", а тези в Европа и САЩ - не?

  • електромобили-
  • енергия-
  • въглища

Често може да се чуе, че електрическите автомобили нанасят не по-малко вреди на природата, отколкото колите с бензинови и дизелови двигатели. Една от причините е, защото, електричеството често се получава от въглища, производството на което значително замърсява атмосферата.

Напоследък обаче се наблюдава интересна тенденция - добивът на въглища в САЩ през март тази година е намалял с 36% в сравнение със същия период на миналата. И причината не е само в коронавирус пандемията. Факт е, че след спада на цените на петрола, въглищата се оказаха най-скъпият минерал на планетата, който се използва за енергия.

Според Ройтерс почти половината от световните въглищни станции за добив на суровини тази година ще бъдат нерентабилни! Любопитно е, че само допреди няколко години въглищата наистина често се използваха за производство на електроенергия дори в Съединените щати.

Факт е, че до 2008 г. въглищата осигуряват 49% от цялата електроенергия в Америка. През 2018-а обаче този процент вече спада до 28. И с всяка година става все по-малък. В момента Китай е лидер в производството на въглища в света - около 3 500 милиона тона годишно. На второ място е Индия - 716 милиона тона, САЩ е на трето - 702 милиона тона.

В Китай 80% от електроенергията се получава чрез изгаряне на въглища. Затова ще бъдем честни - китайските електромобили все още са доста „мръсни“. В САЩ и Европа, с времето те стават по-чисти и по-чисти.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 51 гласа.

Свързани новини