Last news in Fakti

20 Април, 2020 11:30 8 164 24

Първата държава в Азия, която ще се откаже изцяло от колите с ДВГ

  • южна корея-
  • електромобили-
  • двг
Първата държава в Азия, която ще се откаже изцяло от колите с ДВГ - 1

Южна Корея може да се превърне в първата страна в Азия, която в бъдеще напълно ще изостави автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Точно това обеща управляващата демократична партия в страната, но само при положение, че спечели изборите, проведени преди няколко дни.

И тя ги спечели, при това партията получи огромно мнозинство в парламента и може да вземе практически всякакви решения. Според обещанията на Toburo, през 2050 г. автомобили с ДВГ няма да се движат по пътищата на Корея. А до 2029 година в страната няма да има електроцентрали, които работят на въглища (сега те произвеждат 40% от енергията).

През тази година властите в Южна Корея планират да пуснат изцяло електрически таксита по местните пътища, като компаниите ще получат субсидии за закупуването на такива автомобили (приблизително 14,9 хил. долара за всеки автомобил). Субсидията ще важи за всякакви електромобили, а не само за корейски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    11 11 Отговор
    Да се отказват, ний няма да се откажем!!
  • 2 Жрец

    17 9 Отговор
    2050 е мнооогоо далече, за да се правят планове отсега...
  • 3 заката

    15 9 Отговор
    ние ще караме на нафта още 70 години гаранция

    Коментиран от #8, #18

  • 4 Японеца

    18 6 Отговор
    Популистки изказвания на спечелилите изборите! След 30г. тая партия, няма да я има!

    Коментиран от #9

  • 5 БПФ

    23 6 Отговор
    През 50-а година нито един от политиците, даващи неизпълними обещания, няма да е жив. Ако ги попиташ - ОТКЪДЕ ще вземат толкова електроенергия, че да обезпечат И индстрията, И домакинствата, И движението на десетки милиони превозни средства, ще гледат като напушени мaймуняци - ама иначе обещания лесно се дават.

    Коментиран от #19, #20

  • 6 Иии

    15 10 Отговор
    Който не е бил в Корея, само той не може да повярва. Няма по какво да се сравняваме с тях. Не си правете грешни заключения, че щом тук живеем по този начин, значи и по света е така. От няколко години насам масово в Корея колите са електрически. По булевардите по центровете им един ДВГ не можеш да чуеш.
  • 7 ПШНЛХПДРС

    11 7 Отговор
    ако ние успеем да забраним вноса на употребявани трошляци от Европа до 2050 ще е успех

    Коментиран от #23

  • 8 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "заката":

    Ще караш , ако има кой да ти я произвежда и продава , както и резервните части за пушилника , който иначе няма да изкара и година !! А тези дето произвеждат и нафтата и частите ще се откажат при само 30-40% намаление на търсенето , което вече се случва !!
  • 9 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #4 от "Японеца":

    Не след 30 , а само след 3 може нещата да са необратими , ако си изпълнят обещанието , а те точно това ще направят ! Достатъчно е само електромобилите да стигнат 30% от всичките и то най-ползваните , както виждаш почват с такситата , след тях служебните и търговските автомобили и край !! Никой производител няма сметка няма да поддържа губещо производство , а това на пушилниците ще стане точно такова !! И ще им остане само в следващите 20-тина години да продават стари модели на доизживяване !! А за да няма пушилници 2050 г , значи още 2030-2035 да спрат продажбите на нови такива !! Както вече го обявиха и половината държави в ЕС !!

    Коментиран от #11, #12, #24

  • 10 Корейците

    17 4 Отговор
    Южна Корея е по развитие в края на 21 век, а България е между 17-18 век. Няма какво да ги коментираме корейците. Дисциплина (граничеща с фанатизъм), работливост (до крайна степен), образование на световно ниво, уважение, възпитание, чистота, високи технологии

    Коментиран от #22

  • 11 Гост

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    За 10г електромобилите успяха да стигнат едва 4%, а ти искаш за следващите 3 да стигнат 30%. Докога ще се друсаш?

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    След 20г очаквай бум на проблемът със старите батерии, който ще ескалира с нарастването на продажбите. Тогава ще си се покрил и няма да смееш да се покажеш тук.

    Коментиран от #13

  • 13 Behemoth

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Споко бе няма да има проблем щото тогава тия коли ще са нов внос в България!

    Коментиран от #16

  • 14 пенсионер

    7 0 Отговор
    до няколко години след отказа ще внасят ДВГ ! иначе - велосипеди и рикши !
  • 15 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Дори любимите ти немци прогнозират не 30 , а 50% от продажбите им да са електромобили , не след 3 , ама след 5 години , през 2025 !! И никъде не съм писал , че ще стане след 3 години , а че 3 години са достатъчни да се въведат законите , които да направят необратим края на двг !!! И не през 2050 , а мнооого преди това !!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1234578

    4 4 Отговор
    След 30 години обещаващите популистки едва ли ще са живи. А и да са живи, ще са над 70 годишни и няма да могат да носят отговорност за неизпълнените си обещания

    Те и Сидеров и Нинова от 10 години обещават "европейски", а не руски пенсии и заплати у нас. Ама не казват, че те ще са само за активистите бесепсри и атакисти. А за плебеите ще има чаша студена вода за отрезвяване от болшевишкото русофилско опиянение.
  • 18 ФАКТИТЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "заката":

    Ще, ще.. Твърдите частици от горене на нафта в колите са толкова малки, че не се филтрират в дихателната система и навлизат директно в кръвта.
  • 19 Откъде, та откъде

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "БПФ":

    Хайде стига с този глупав въпрос ток откъде? Разбира се че ще се намери. Като не могат да си го произведат или им е скъп за производство, ще си го купят от съседни страни.

    Ето например ние тази година, като не беше скъп токът, който си произвеждаме, се оказа че е по-евтино да си го внесем от Турция. При тях цената е по-ниска защото изградиха много мощности от възобновяеми източници.

    Онази същата Турция, на която се надявахме да продаваме скъпият ток от АЕЦ Белене.

    Онази същата Турция, на която до миналата година, продавахме скъпият ток, за да може по популистки причини, да извиваме ръцете на производителите да продават тока за без пари на регулирания пазар в България.
  • 20 ФАКТИТЕ

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "БПФ":

    При 1 млн. електромобила, консумацията на електроенергия се увеличава само с 10% и то за страна като България. При тях процентите са нищожни. Тва първо. Второ - произведеният ток през нощта, вместо да се губи, ще зарежда коли - всяко правителство и енергийна система ще се метнат на такава опция, имай вяра!

    Коментиран от #21

  • 21 Не е вярно

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "ФАКТИТЕ":

    Консумацията ще се увеличи с 10% ако всичките леки автомобили минат на ток, а не само един милион от тях. При два милиона активно движещи се автомобили изминаващи средно 13 хиляди километра годишно, ще са необходими шест седем тераватчаса енергия. В добри години изнасяХме над 10 тераватчаса, които сега никой не иска, защото произвеждаме изключително скъпа електроенергия на фона на останалите. Дори Турция вече произвежда по-евтина и си внасяме от там
  • 22 GodisSavior888

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Корейците":

    Тъй като спомена за възпитание и уважение, следя един техен сериал Sign от 2011 г.и прави много приятно впечатление честото свеждане на глава / поклон в знак на уважение. Разбира се, има значение и статута на хората, но е чудесно да се види засвидетелстване на взаимно уважение по този начин. Можем само да се надяваме да видим подобно нещо по-скоро и в България.
  • 23 Яков

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПШНЛХПДРС":

    Все ще се намери някой,който да забранява.Вноса на стари коли,горенето на дърва и въглища.Е не е ли по-добре да се вдигнат доходите на хората.Едва ли някой ще кара стара кола.Да се намали цената на тока та да нямам желание да бъркам в печката.
  • 24 Германик

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    И петролните шейхове ще вдигнат ръце и готово.Докато има петрол,това няма да се случи.